U heeft een hert aangereden
Het kan ook gebeuren dat u schrikt, uitwijkt en tegen een boom aanrijdt. U kunt in beide gevallen ernstig gewond raken. Heeft u een hert of een ree aangereden? Dan is het belangrijk dat u direct 112 belt.
Na een aanrijding met een wild dier ben je verplicht de politie te bellen. Doorrijden is strafbaar. De politie regelt vervolgens dat een faunabeheerder het gewonde dier opspoort of het dode dier opruimt. Je mag het aangereden wild nooit meenemen naar huis of aan iemand anders geven.
"Als je een kat of een ander huisdier aanrijdt binnen de bebouwde kom, dan moet je landelijk meldpunt 144 bellen. Dat is het meldpunt voor dieren in nood, waar ze vervolgens de dierenambulance inschakelen", zegt Van den Berg. Rijd je een wild dier aan buiten de bebouwde kom, dan moet je de politie bellen.
Wat moet je doen als je een dier op de weg ziet? “Wat je in ieder geval niet moet doen is uitwijken voor een wild dier. Rem zo hard als veilig mogelijk is en kijk daarbij in je spiegels voor achterliggers.
Over het algemeen is de eigenaar van het dier aansprakelijk voor de schade die het dier toebrengt aan anderen. Schuld speelt hierbij geen rol. Er gelden echter wel een aantal uitzonderingen. De eigenaar van het dier is bijvoorbeeld niet aansprakelijk wanneer er sprake is van overmacht of noodweer.
Heb je een dier aangereden? Rijd dan niet door, want dit is strafbaar. Als de eigenaar van het dier onbekend of niet in de buurt is, bel dan eerst de politie. Zij kunnen het dier misschien nog helpen.
Wie moet ik bellen? Als je een dood dier aantreft, bel dan de dierenambulance. Binnen werktijden van de gemeentewerken, haalt de gemeente deze dieren op. Buiten werktijden haalt de dierenambulance de dieren op.
Botsing of ongeval 'wilde' dieren
Een botsing met een dier wordt gedekt door de beperkt cascoverzekering en volledig cascoverzekering. Zo'n schade heeft meestal géén gevolgen voor je bonus-malusladder. Je moet wel kunnen aantonen dat je het loslopende dier hebt geraakt, zoals een hert of zwijn.
De populatie moet daarom worden aangepast. De provincie bepaalt hoeveel reeën er in Flevoland moeten worden afgeschoten. In Nederland worden jaarlijks zo'n 8000 herten, reeën en zwijnen doodgereden. Tijdens de zomertijd is de kans op aanrijdingen met wilde dieren groter.
Wie zo'n dier aanrijdt en daardoor schade heeft aan de wagen, kan die schade verhalen op de eigenaar van het dier. Die moet zijn familiale verzekering aanspreken, zodat de kosten vergoed kunnen worden.
Als een hond plotseling oversteekt of als je een kat aanrijdt, is de eigenaar van de hond aan te spreken voor de schade aan de auto. Een dier aansprakelijk stellen lukt niet, maar de eigenaar wel.
Elk voorjaar is er een periode waarin veel katten worden aangereden, maar dit jaar begint het wel heel vroeg. De dierenambulance heeft in de afgelopen twee dagen wel vijf doodgereden katten binnen gekregen.
Schade veroorzaakt door jouw hond aan andermans spullen
In principe ben jij volgens de wet als eigenaar van de hond aansprakelijk voor de schade die jouw huisdier veroorzaakt. Hiervoor ben je verzekerd via jouw aansprakelijkheidsverzekering. De hond moet de schade wel uit eigen gedragingen hebben veroorzaakt.
Zorg eerst dat u op en veilige plek staat en controleer of het goed gaat met uzelf en alle inzittenden van het voertuig. Heeft u een wild dier aangereden, dan belt u de politie op nummer 0900-8844. De meldkamer roept dan een faunabeheerder op. Zij zijn bevoegd om de dieren te vervoeren of uit hun lijden te verlossen.
Je hoopt het nooit mee te maken: je kat is aangereden of je hebt een kat aangereden. Verschrikkelijk natuurlijk! Toch is het van levensbelang dat je weet wat je in een situatie als deze moet doen. Veel katten overleven namelijk een verkeersongeluk, maar hiervoor hebben ze wel jouw hulp nodig.
Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
- Raak het aangereden dier niet aan en neem het dier al helemaal niet mee. Geef het ook niet aan derden. Het dier moet gewoon blijven liggen en de politie moet het afhandelen. Het zijn beschermde dieren en de wet van de natuurbescherming accepteert het niet als je het dier meeneemt.
Ook als de zwakke verkeersdeelnemer moet uitwijken omdat het motorvoertuig een onverwachte beweging maakt of er onverwacht een deur wordt opengedaan, is de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk. Alleen als de automobilist juridisch geen enkel verwijt kan worden gemaakt, kan hij een beroep doen op overmacht.
Gewonde dieren
Ook bij een gewond dier belt u met 144. Bijvoorbeeld een kat die door een aanrijding gewond is. De medewerker van 144 kan de beller vragen of hij/zij in staat is om het dier zelf naar een dierenarts of een dierenopvang te brengen.
Als u een zwerfdier, verloren of achtergelaten dier vindt, moet u dit binnen de 4 dagen toevertrouwen aan de gemeente waar u het dier hebt gevonden. De gemeente kan dit dier onderbrengen bij een asiel, een dierentuin of bij een particulier.
Het aantal aanrijdingen met dieren in Nederland is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2014 werden er bijna 6.000 aanrijdingen met dieren geclaimd, in 2019 waren dat er al nagenoeg 10.000[1].