Kapotte accu symptomen Rode dashboardlampje accu brand. Piepende geluiden die onder de motorkap vandaan komen. De startmotor draait minder snel rond wanneer u de motor probeert te starten, tevens zal de motor minder snel aanslaan.
Je merkt dat de accu leeg is, zodra je auto niet meer start. Een slechte accu geeft dit vaak al eerder aan. De motor slaat bijvoorbeeld minder snel aan. In andere situaties draait de startmotor minder snel rond.
Verschijnt er tijdens het rijden een rood acculampje op het dashboard, brandt je verlichting zwak of werken ruitenwissers trager?Dan kan een kapotte dynamo de boosdoener zijn.
Een lege accu is in veel gevallen de oorzaak van 'slijtage' en soms een defect als gevolg van verkeerd laden. De normale levensduur van een loodaccu is 3 tot 7 jaar, afhankelijk van het type accu en de toepassing. Afhankelijk van het model loodaccu mag deze nooit dieper ontladen worden dan 80%.
De gemiddelde levensduur van een auto accu is ongeveer 5-6 jaar. De levensduur is echter sterk afhankelijk van het gebruik. Diepe ontlading kan de levensduur sterk verkorten.
2.DE AUTO START NIET, MAAR MAAKT EEN TIKKEND GELUID.
Dat tikkende geluid is het geluid van een lege accu. Ook nu kan je werken met startkabels of aanduwen.
De dynamo maakt een piepend of schurend geluid
Een dynamo bestaat uit veel bewegende onderdelen die ronddraaien wanneer de dynamo goed werkt. Als één van deze onderdelen stuk gaat, kunt u een piepend of schurend geluid horen onder de motorkap. De oorzaak is meestal een versleten multiriem of v-snaar.
Doorrijden met een slechte accu kan bij verder gebruik ook nog eens gevaarlijke situaties opleveren.Dit wordt dan ook ten zeerste afgeraden. U kunt in ieder geval een nieuwe accu kopen bij uw TOP Merkspecialist, zij monteren hem direct! De kapotte accu wordt ingeleverd en maatschappelijk verantwoord afgevoerd.
Indien de dynamo kapot is en geen spanning meer levert, kan de auto doorrijden totdat de accu helemaal leeg is.
Sluit de multimeterkabels aan op de polen van de batterij (rode sonde op de pluspool van de batterij en zwarte sonde op de minpool van de batterij). Lees de meting af op de multimeter. Als de multimeter ongeveer de waarde aangeeft die op het etiket van de batterij staat, werkt de batterij goed.
Heeft je auto starthulp gekregen, ga dan direct daarna een stuk rijden, het liefst een half uur tot drie kwartier. Rijd daarbij zo veel mogelijk over doorgaande wegen en snelwegen. Schakel zo min mogelijk verbruikers in, zoals de verwarming of airco van je auto. Zo is je accu na de rit zo goed als vol.
De accu laadt als u de auto stationair laten draaien
Start vervolgens beide motoren. De auto stationair laten draaien is belangrijk. Hoe lang de auto stationair voor een volle accu laten draaien? Houd rekening met 5 minuten.
De prijzen voor een nieuwe accu variëren van € 60 tot € 300, afhankelijk van het soort accu dat je nodig hebt. Vaak zien we dat je bij nieuwere auto's ook direct meer geld kwijt bent aan een nieuwe accu. Dit komt omdat deze accu's voorzien zijn van de nieuwste technieken en daarbij vaak ook een stukje krachtiger zijn.
De gemiddelde prijs voor de auto accu vervangen ligt tussen de 160 en 180 euro. Wanneer je hierboven klikt op het maken van een afspraak, kun je je kenteken invullen en plaats invullen. Hierna zijn alle garages zichtbaar in je buurt en zijn de bijbehorende prijzen voor de accu vervangen zichtbaar.
Een lege accu ziet de ANWB niet als een pechgeval. Toch hoef je niet alle kosten zelf te betalen. Of je auto weggesleept wordt of wordt opgeladen met een mobiele oplader, hangt van de situatie af. In beide gevallen betaal je 90 euro.
Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, waaronder slijtage, een gebruikersfout of een technisch mankement. Slijtage: In elke accu zit een actieve stof die naar verloop van tijd langzaam op raakt. Is de accu al een paar jaar oud of vraagt de auto te veel van de accu dan is het raadzaam deze te vervangen.
Als een accu snel leeg raakt, dan heb je twee mogelijke oorzaken waarmee je rekening moet houden: de accu is oud en versleten, of er is een verborgen verbruiker die ook na het uitnemen van de contactsleutel stroom blijft verbruiken.
Door met draaiende motor met een spanningsmeter (multimeter) de pluspool en de minpool van de accu te meten (de spanning vanaf de dynamo staat hier direct op), kan gecontroleerd worden of de dynamo goed bijlaadt: Is de spanning bij draaiende motor rond de 14,2 volt, dan werkt de dynamo zoals het hoort.
Algemene tips bij een kapotte dynamo:
Niet verder doorrijden! Is de riem wel aanwezig? Beperkt doorrijden is in veel gevallen mogelijk, maar maximaal ongeveer 40 km.
Spanningsregelaar defect onderzoeken
Dit doe je door de motor te starten en vervolgens met een volt-meter de spanning te meten op de accupolen. Dit hoort rond de 13,5-14,5V te zijn. Is dit minder (dus 12V is niet goed!) of meer dan 15V, dan is er iets niet goed met het laadcicruit.
Een defect aan de startmotor is snel te herkennen. U zult namelijk merken dat het starten moeizaam gaat of dat de auto helemaal niet meer start. Een gek geluid bij de start kan ook aanduiden dat de startmotor kapot is. U kunt bijvoorbeeld een ratelend, tikkend of zoemend geluid horen, in plaats van een startende motor.
Een volledig lege accu kan het best weer tot leven gewekt worden door 'm heel langzaam te laden met een druppellader. Dan is de kans het grootst dat de accu inwendig het weet te overleven. U zou desnoods de gedemonteerde accu door uw garage 'n dag en nacht langzaam kunnen laten laden.
De meeste startproblemen zullen namelijk door de accu worden veroorzaakt. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn zoals de weersomstandigheden, een versleten startmotor, defecte bougies of een verzadigd brandstoffilter. Ook kan het er aan liggen dat u simpelweg geen brandstof meer in uw auto heeft.