Nu staat Zoetermeer bovenaan in de lijsten van natste steden, maar eigenlijk is de hele provincie Zuid-Holland drijfnat, zo blijkt uit de KNMI-reeksen.
Als we kijken naar de hoeveelheid regen, vind je de natste plek op aarde, in India. Het is het dorpje Mawsynram in de staat Meghalaya. Het regent daar echt veel.
Gemiddeld valt er per jaar 690 tot ruim 900 mm aan neerslag in Nederland en is er jaarlijks een neerslagoverschot. Het natst zijn de Veluwe, Drenthe en Zuid-Limburg. Ondanks het imago van regenland, regent het gemiddeld slechts 7,6% van de tijd.
Droogste plekken van Nederland
De droogste plekken van het land zijn over het algemeen te vinden langs de grens met Duitsland, in het oosten van Brabant en in het midden van Limburg.
Zoetermeer is als eerste aan de beurt in een drieluik over klimaatverandering.
Over regen weten ze alles in het Noorse Bergen. De pittoreske kuststad met zo'n 285.000 inwoners ligt in het westen van Noorwegen, waar het hoe dan ook al vrij regenachtig is. En de stad zit dan ook nog eens ingeklemd tussen zeven bergen die zorgen dat de buien nergens naartoe kunnen.
De jaarlijkse normalen van de neerslaghoeveelheid in België verdubbelen tussen de droogste en natste plaatsen : ze gaan van 700 mm/jaar in het noorden van Haspengouw tot bijna 1400 mm/jaar op de Hoge Venen. Het gemiddelde voor België bedraagt 910 mm/jaar.
In een normaal jaar valt er 650 liter per jaar aan de kust, 800 liter in het binnenland en 1.450 liter in de Ardennen. De kustzone, het Meetjesland, het Land van Waas en de Antwerpse Noorderkempen zijn de droogste plaatsen van België.
Boven de Atacama-woestijn in het noorden van Chili is het eigenlijk géén weer. Het is er de ene dag warmer dan de andere, dat wel, maar een inktzwarte regenwolk moet er een attractie van formaat zijn. In de Atacama-woestijn regent het namelijk nooit. Of beter gezegd: bijna nooit.
Het regenschaduweffect. Het droogste plekje ter wereld is, volgens gegevens van de WMO, Arica, een stadje met nog geen 200.000 inwoners in het noorden van Chili. Over een periode van 59 jaar viel er jaarlijks gemiddeld slechts 0,76 millimeter regen, dus minder dan 1 millimeter!
Vaak is juni de natste maand van het jaar en neemt de regen na deze maand wat af.
De meeste regen kun je dus in augustus verwachten, maar december is de maand waarin je de paraplu het vaakst nodig hebt. In december valt de regen gemiddeld in zo'n 81 uur, oftewel 11% van de tijd. November staat op de tweede plaatst met een gemiddelde neerslagduur van 73 uur (10% van de tijd).
Het gebied dat voor de Andes ligt, heeft daarom te maken met grote hoeveelheden neerslag. De Colombiaanse stad Buenaventura spant de kroon met gemiddeld 258 dagen per jaar regenval. Ook in de Ecuadoriaanse hoofdstad heb je een paraplu vaak nodig: het regent er gemiddeld 245 dagen per jaar.
Gemiddeld regent het in Nederland op 192 dagen per jaar (alleen dagen meegerekend met meer dan 0,3 millimeter neerslag op tenminste 1 van de 13 stations). Dit aantal is in de afgelopen zestig jaar niet veranderd. Het regent dus niet vaker.
Onder veel Nederlanders heerst het idee dat Nederland een zeer nat klimaat heeft, maar dat is een misvatting, die vooral gebaseerd is op het gevoel en niet op cijfers. Gemiddeld valt er gedurende 7% van de tijd in Nederland neerslag in de vorm van regen, sneeuw, ijzel of hagel.
Januari, de tweede maand van de meteorologische winter, is gemiddeld gezien de koudste maand van het jaar.
Engeland, daar is het altijd slecht weer
Dat blijkt dus echt wel mee te vallen. Wist je dat er gemiddeld in Engeland zelfs minder neerslag valt dan in Nederland? Vooral in het oostelijke deel van het land is het droger dan bij ons. En in de zuidwestelijke regio Cornwall groeien zelfs palmbomen.
Malaga heeft gemiddeld 300 dagen zon per jaar. Waar het in Nederland gemiddeld 185 dagen regent, regent het in Malaga slechts 45 dagen per jaar.
Belgische zomers
De zomermaanden in België zijn iets warmer dan in Nederland. Een uitzondering vormen de topper van de Ardennen, waar het gemiddeld enkele graden koeler is dan elders in België. Aan de kust en in het binnenland kan het kwik in de zomermaanden af en toe oplopen tot 30 graden of meer.
Zomer in België
Gemiddeld liggen de temperaturen in Vlaanderen één of twee graden hoger dan de temperaturen die in Nederland gemeten worden, maar je kunt er niet automatisch van uitgaan dat het in België op hetzelfde moment ook hetzelfde weer is als bij ons.
Het regent vaak in Nederland omdat ons land ter hoogte van een weerfront ligt. Dat is een plek waar warme, vochtige lucht uit het zuiden botst met droge, koude lucht uit het noorden. De warme, vochtige lucht koelt dan af, het water in de lucht condenseert en valt naar beneden als regen.
Montenegro: Crkvice. De paraplu-prijs voor de natste plek van Europa gaat naar het bergdorpje Crkvice in Montenegro. Jaarlijks valt in dit mini-dorpje - Crkvice telt nog geen 700 inwoners - maar liefst 4.651 millimeter regen.
Een neerslagpercentage van 90% betekent 'een zeer grote kans' op neerslag.
Warm. In Griekenland is het in de maanden juli en augustus gemiddeld 27 graden en zijn er gemiddeld maar vijf dagen waarop een bui valt. Ook in Montenegro en Malta is het in de zomer boven de 25 graden. Malta is in de zomer het droogste land van Europa.