Je slaapt dieper als je naast je partner slaapt Sterker nog, als je geen last hebt van elkaar, slaap je juist dieper met je lief naast je. Je hebt dan een betere remslaap, de fase waarin je gebeurtenissen en emoties verwerkt, blijkt uit een studie uit 2021 van Norges Teknisk-naturvitenskapelige Universitet (Noorwegen).
Slapen in aparte bedden heeft vaak een negatieve bijklank voor veel koppels, maar onderzoek op basis van hersenscans heeft aangetoond dat dit je relatie kan redden en je persoonlijke gezondheid kan verbeteren.
Sport regelmatig, maar niet later dan drie uur voor het slapen gaan. Eet geen zware maaltijden in de uren voor het slapen gaan. Drink geen alcohol of koffie in de uren voor het slapen gaan. Gebruik het uur voor het slapen om te ontspannen, bijvoorbeeld door te lezen of meditatie.
Eén op de vier echtparen heeft een aparte slaapkamer. Apart slapen is geen taboe meer en redt zelfs huwelijken.
Door middel van polysomnografisch onderzoek – een slaapanalyse waarbij ademhaling, hartslag, spierspanning, oogbeweging en hersengolven gemeten worden – kwam hij tot de conclusie dat de slaap dieper, langer en meer ontspannen was wanneer de stellen samen sliepen.
Het is goed voor je relatie
Tijd voor jezelf, het beter uitgerust zijn, het niet meer hoeven aanpassen op elkaars slaappatroon: je vermindert juist conflicten en irritaties. Niets werkt namelijk meer op je zenuwen dan wanneer je uit je diepe slaap wordt gehaald door een ander.
Je nachtrust krijgt een superboost door seks
“Door een stevige vrijpartij voor het slapen gaan, komt serotonine vrij”, vertelt Wouterson. “Dit is een neurotransmitter die bepalend is voor je stemming. Je wordt er blij van en daarom wordt serotonine ook wel het gelukshormoon genoemd.
Ongeveer 1 op de 5 koppels kiest er bewust voor om het bed niet te delen met zijn partner, althans toch niet om uit te rusten. We slapen steeds vaker apart met het oog op een betere slaapkwaliteit. Wie goed uitgerust is, is uiteraard ook aandachtiger.
De mensen sliepen gewoon op de grond, onder dierenhuiden. De oude Egyptenaren sliepen niet met een hoofdkussen zoals wij, maar met een hoofdsteun. Ze sliepen daarbij op hun zij. De nomaden in het oude Perzische rijk, maakten waterzakken van dierenhuiden.
De volkswijsheid vertelde ons altijd dat we acht uur slaap per dag nodig hebben. En dat wordt bevestigd door de serieuze onderzoeken. De wetenschap gaat uit van vijftig uur per week, dus van zeven tot acht uur per dag. Dit geldt voor de gemiddelde mens, en dus ook voor ondernemers en zzp'ers.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Het ideale tijdstip om naar bed te gaan is tussen 22.00 en 23.00 uur. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 88.000 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk, die bijna 6 jaar zijn gevolgd. Zowel eerder als later in slaap vallen, gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Hart- en vaatzieken. Eén van de punten die gelinkt zijn aan te lang slapen zijn hart- en vaatziekten. Volgens onderzoek van de Universiteit van Cambridge, onder 10.000 mensen, zou de kans op een beroerte met 46% toenemen bij mensen die meer dan 8 uurtjes per nacht maken.
Volgens veel wetenschappers en fysiotherapeuten is de rugligging het beste. Door op uw rug te slapen kunnen het hoofd, de nek en wervelkolom een neutrale positie innemen tijdens de nachtrust. Op die manier wordt er geen extra druk uitgeoefend op deze delen van uw lichaam.
Consensus: een middagdutje is gezond
verminderd risico op hartfalen en cardiovasculaire aandoeningen (met een derde) beter hormonaal evenwicht (adrenaline en noradrenaline), waardoor we alerter en creatiever zijn. positieve invloed op het geheugen. lager stressniveau.
Onderzoek wijst uit dat een bed delen met je partner ervoor kan zorgen dat oxytocine wordt aangemaakt, wat ervoor zorgt dat je lekker slaapt en geen angst voelt. Door naast je partnerin slaap te vallen zul je dus meer ontspannen slapen, minder vaak wakker worden én ook nog eens meer uitgerust wakker worden.
De gemiddelde levensverwachting in de steentijd was rond dertig jaar, om maar wat te noemen. En zelfs nu staat China met een gemiddelde van 73 jaar nog steeds slechts op de tachtigste plaats in de lijst van landen waar mensen het oudst worden – net boven Nicaragua en Colombia.
In de prehistorie gingen mensen schrikbarend vroeg dood. Tot ongeveer 30.000 jaar terug. Toen werd vermoedelijk een deel van de mensheid vijftig jaar oud en was er zelfs een groep die de tachtig of negentig haalde.
Bedsteden waren zo kort dat je er niet languit in kon liggen. Dat was niet alleen vanwege het feit dat de mensen vroeger kleiner waren. Ook gaven mensen er de voorkeur aan om (half) zittend te slapen. Men dacht toen dat die slaaphouding gezonder was.
Niet slapen
In de eerste paar maanden dat je verliefd wordt, daalt je serotoninespiegel een beetje. Meestal beschreven als het feel-good hormoon, is het ook verantwoordelijk om je kalm en slaperig te houden. Met al die dopamine en noradrenaline die door je aderen stromen, is je lichaam nu niet klaar om te slapen.
Beter samen slapen
Neem een groter bed: dit geeft jullie meer ruimte, waardoor je elkaars slaap mogelijk minder verstoort. Ventileer de slaapkamer goed voor voldoende frisse lucht. Draag oordopjes als je wakker ligt door geluiden die je partner maakt.
Het delen van een bed met iemand die je nog niet goed kent, kan een gevoel van angst voor het onbekende teweegbrengen. Je weet niet hoe de persoon naast je zal slapen, of ze veel bewegen, snurken of onrustig zijn. Deze onzekerheid kan je hersenen actief houden en je verhinderen om in een diepe slaap te vallen.
20.00 uur is het ideale tijdstip voor zestigplussers om seks te hebben, zo stelt Kelley. Een aantal uur na het avondeten wordt bij zestigers het lichaam voorbereid op het aanmaken van oxytocine. Seks op dit tijdstip helpt je volgens de slaapexpert bovendien beter te slapen.
Nachtelijke erecties komen ook vaak voor, en de meeste mannen hebben er drie tot vijf keer per nacht last van. Mannen die tijdens de slaap een erectie krijgen, worden over het algemeen geacht geen risico te lopen op het gebied van erectiele gezondheid.
Narcolepsie is een slaap- en waakstoornis waarbij je op willekeurige momenten in slaap kan vallen.En dat kan dus ook tijdens de seks. Joran, Kerin en Esmee hebben hier last van.