Wat betreft smaak is er een verschil tussen beide producten. Yoghurt heeft een wat meer zurige smaak, terwijl kwark juist iets zoeter is.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Verschillen kwark en yoghurt
Bij kwark denken mensen aan hele dikke yoghurt of hangop. Maar kwark is geen yoghurt. Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Na fermentatie wordt de melk uitgelekt, of opgehangen, en wat overblijft is kwark.
Veel suiker
Wanneer je yoghurt verkiest boven kwark en skyr moeten we je helaas teleurstellen. Over het algemeen bevat yoghurt namelijk meer suiker, zelfs in een pak met nul procent vet worden zo'n 5,8 suikerklontjes verwerkt.
Magere kwark heeft van zichzelf een licht zure smaak en is erg dik waardoor veel mensen het niet lekker vinden. Gelukkig zijn er veel manieren om je kwark lekkerder te maken. In dit artikel geef ik je alle mogelijke manieren die in mij opkomen waarmee je je kwark met meer plezier kunt opeten.
Vanilleyoghurt is een bekend voorbeeld, maar ook yoghurt met een vruchtensmaak valt onder deze categorie. Ongezoete yoghurt bevat enkel suiker die van nature aanwezig is. Denk aan magere of halvolle yoghurt (naturel). Leestip: Suiker in je toetje: hoe zoet is jouw dessert?
Is kwark gezond? Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine.
Je kunt bijvoorbeeld geen kwarktaart maken van yoghurt. Wel kun je in bijvoorbeeld een recept voor een smoothie uit de blender de yoghurt vervangen door kwark. Over het algemeen kun in recepten vaak wel kwark gebruiken in plaats van Griekse yoghurt, zure room met ricotta, roomkaas, mascarpone en hüttenkäse.
Optimel magere kwark met magere yoghurt is heerlijk fris en vol van smaak. De producten van Optimel bevatten 0% vet en geen toegevoegde suikers. Smaakt lekker, voelt goed.
Misschien houdt u meer van een gezond ontbijt met zuivel. Dat is zeker een goede keuze, want zuivel bevat veel eiwitten. Kies bij voorkeur voor halfvolle of magere zuivel. Kwark en yoghurt zijn goede opties voor een gezond ontbijt.
Voedingsdeskundige Patricia Schutte van het Voedingscentrum wijst erop dat kwark van nature zo'n 3-4 gram suiker per 100 gram bevat, zowel magere als halfvolle en volle. ,,In kwark met een vruchtensmaak zit vaak veel suiker tot wel 17-18 gram suiker per 100 gram.
· Magere kwark
Dan kun je gerust een hele bak van 500 gram eten als ontbijt. Dit geeft een verzadigd gevoel en de calorieen blijven beperkt. In een bak magere kwark van 500 gram zitten ongeveer 250 calorieën, waarvan 40 gram aan eiwitten. Is een hele bak te veel, neem dan de helft.
Bij de magere variant heeft kwark ongeveer 14 calorieën meer dan yoghurt en bij de halfvolle variant zijn dit er ongeveer 27. Het grootste verschil is tussen volle kwark en volle yoghurt. Volle kwark heeft per 100 gram zo'n 62 calorieën meer.
Wanneer kwark niet je enige zuivelbron is, dan is 1 kom van 200-250g of een halve bak kwark voldoende. Eet je kwark voor spieropbouw? Dan kun je de portie mogelijk verhogen van een halve bak tot 1 bak kwark van 500g. Voor een vrouw van 50-70kg is een halve bak ruim voldoende per portie.
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark. Dit komt door smaak.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. - Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
Welke zuiveldranken mogen wel? Karnemelk en magere en halfvolle melk zijn een gezond alternatief evenals magere en halfvolle zuiveldrinks met 6 gram suiker of minder per 100 gram.
Magere varianten lijken beter (want daar zitten immers minder calorieën in), maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat je juist beter volvette yoghurt en kwark kunt eten om af te vallen. Zoals bijvoorbeeld Griekse yoghurt. Dat komt omdat niet alleen eiwit (ook wel proteïne genoemd) je een verzadigd gevoel geeft.
Waar magere kwark ongeveer 80 kcal per 100 gram bevat, is dat bij volle varianten maar liefst 180 gram. Dat kan heel handig zijn, bijvoorbeeld als je aan wilt komen. Maar wil je juist afvallen, dan kies je beter voor mager.Daar komt bij dat de vetten in volle kwark verzadigde vetten zijn.
Je denkt er niet meteen aan, maar yoghurt en kwark kun je ook gebruiken in de bereiding. Yoghurt en kwark zijn dan een alternatief voor kookroom. Let er met deze zuivelproducten wel op dat het niet gaat schiften wanneer je het warm maakt en laat het niet meekoken.
Skyr is IJslandse yoghurt en je ziet het tegenwoordig overal staan. Vergelijk je het met magere yoghurt, dan bevat het een stuk meer eiwitten en ook iets meer calorieën. Skyr naturel raden wij bij WW zeker aan vanwege de hoeveelheid eiwitten die op hun beurt weer voor een lang voldaan gevoel zorgen.
Kies je nou beter voor magere, halfvolle of zelfs volle kwark? Volle zuivelproducten leveren wel meer calorieën, maar verzadigen ook meer waardoor je er langer op door kunt. Qua eiwitten zit je met halfvolle kwark het beste.
Zuivelproducten
Ze zijn rijk aan calcium wat de productie van melatonine stimuleert. Mensen met een calciumtekort hebben vaker last van slaapproblemen dan mensen die calciumrijk zijn. Zorg er dus voor dat je voor het slapen gaan een kommetje kwark eet of een glas melk drinkt.
Conclusie. Volle kwark zou meer kunnen verzadigen dan magere kwark, bij een gelijk hoeveelheid qua gewicht. Volle kwark bevat veel vet en magere kwark nauwelijks en vet heeft een verzadigend effect. Magere kwark verzadigt zeer waarschijnlijk meer, wanneer je uitgaat van een gelijkwaardige hoeveelheid calorieën.
Het beste zijn zuivelproducten die komen van grasgevoerde koeien of koeien die in de wei staan. Die melk heeft een veel beter voedingsprofiel, inclusief goede vetzuren en in vet oplosbare vitamines; met name K2. Misschien nog beter zijn gefermenteerde zuivelproducten.