Je kunt een tand of kies kwijtraken door een val of door een ernstige tandvleesontsteking, maar het kan ook gebeuren dat een of meerdere tanden of kiezen missen omdat ze nooit zijn aangelegd. Wat de oorzaak ook is, de tandarts kan zorgen dat je gebit weer hersteld wordt.
het is niet goed mogelijk om alle ontbrekende kiezen te vervangen. Mocht de achterste kies ontbreken, dan kunnen alleen de kiezen/tanden voor in de mond als pijler gebruikt worden. Hierdoor ontstaan ongunstige kantelkrachten, wat de levensduur van de pijler(s) negatief beïnvloedt.
Als u een tand of kies mist, kunnen we deze vervangen door een 'nieuwe' tand of kies op een implantaat. De kroon of brug lijkt op een echte tand of kies. Een kroon op een implantaat vervangt een missende of beschadigde tand of kies, een brug op implantaten vervangt meerdere tanden of kiezen.
Hypodontie of oligodontie, het ontbreken van zes of meer gebitselementen buiten de verstandskiezen, is veel zeldzamer en komt bij ongeveer 1 op de 700 mensen voor. Het missen van alle tanden en kiezen, anodontie, is nog zeldzamer.
De meeste volwassenen hebben tussen de 28 en 32 tanden - 14 tot 16 in elke kaak. Deze tanden omvatten 8 snijtanden, 4 hoektanden, 8 premolaren (de twee kiezen direct achter de hoektand) en 8 tot 12 kiezen (waaronder nul tot vier verstandskiezen).
Tussen het trekken van kiezen en tanden zit doorgaans wel enkele weken. In de tussentijd krijgt het tandvlees de gelegenheid om te genezen en te herstellen. U zult het dus een tijdje zonder kiezen moeten stellen. Met eten is dat een beetje behelpen.
Wat te doen bij een groot aantal ontbrekende tanden en/of kiezen? Mochten er meerdere ontbrekende tanden en kiezen zijn, dan kunt u voor een complete gebitsprothese kiezen. Bij een complete gebitsprothese kiest u tussen een kunst- of klikgebit. In het geval van een klikgebit moet u implantaten laten plaatsen.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Zo is het mogelijk om een ontbrekende tand te vervangen middels een brug. Daarnaast is er de etsbrug maar ook de uitneembare prothese. Een en ander is afhankelijk van het aantal missende tanden of kiezen. Als laatste is er het implantaat, hierbij wordt de missende tand of kies één op één vervangen.
Tot slot zijn we gezegend met drie grote kiezen helemaal achterin: twee kiezen of molaren en een wijsheidstand. Net als onze kleine kiezen helpen de grote kiezen ons om voedsel te vermalen. Door plaatsgebrek komen wijsheidstanden niet bij iedereen helemaal door, en dat kan voor problemen zorgen.
Het is belangrijk om een loszittende kies zo snel mogelijk te behandelen. Hierbij wordt eerst naar de oorzaak gekeken. Deze oorzaak is dus een tandwortelontsteking, een ontsteking van het tandvlees maar het kan ook om een breuk/barst van de kies gaan.
Als een tand of kies ernstig aangetast of beschadigd is, kan het trekken van deze tand of kies het enige redmiddel zijn. Het trekken van een tand of kies wordt ook wel extraheren of een extractie genoemd. De tandarts kan de behandeling zelf uitvoeren of als het nodig is je verwijzen naar een kaakchirurg.
Bij de tandarts
Houd rekening met een kostenplaatje van circa 50 euro per getrokken tand, inclusief lokale verdoving. Gaat het trekken moeizaam of moet er worden gehecht? Dan zitten daar extra kosten aan verbonden.
Doet het pijn? Het trekken van een tand of kies kan vervelend aanvoelen, maar doet in principe geen pijn. De tandarts of kaakchirurg verdooft je lokaal zodat je niets merkt van het trekken van je tand.
Een kies is een vrij grote tand die achter in de mond staat.
Samengevat is een kroon een oplossing voor één tand of kies, een brug voor meerdere tanden en/of kiezen en een implantaat biedt weer de basis voor het plaatsen van een kroon of brug wanneer er geen bestaande tand of kies meer aanwezig is.
Wanneer één tand of kies ontbreekt, kan op deze plek een implantaat in het bot worden geplaatst waarna op het implantaat een kroon kan worden geschroefd of vastgelijmd. Hierdoor wordt het ontbrekende gebitselement vervangen zonder dat aan de aangrenzende tanden of kiezen geboord hoeft te worden.
Tijdens een wortelkanaalbehandeling worden de zenuwen uit de tand verwijderd. Dit betekent dat de tand na de behandeling 'dood' is, en geen pijn meer kan geven.
Als de ontsteking geen halt wordt toegeroepen, kan het zich verder uitbreiden naar de wortels van de tand of kies. De ontsteking kan zich zelfs verder uitbreiden naar uw kaakbot die de aangetaste tand of kies steunt.
Hoe kun je het herkennen? De 2 voornaamste symptomen zijn pijn en zwelling van de kaak. Als een tandabces zich ontwikkelt, ervaart de persoon pijn bij het kauwen en bij het aanraken van of duwen op de aangetaste tand. De tand wordt ook gevoelig voor warmte (eten) en koude (een ijsje).
Voordelen van een implantaat ten opzichte van een brug
Zo behouden uw eigen tanden hun sterkte en vitaliteit. Het implantaat behoudt het kaakbot en het tandvlees op hun oorspronkelijk niveau. Bij een brug gaan het kaakbot en tandvlees na verloop van tijd slinken en terugtrekken onder het brugtussendeel.
Kronen en bruggen op implantaten zijn duurder, omdat we hier niet alleen het vergelijkbare kroon- en brugwerk maken, maar ook de gehele ontbrekende tandwortel vervangen én eventueel ook nog een deel van het kaakbot moeten opbouwen. Hiervoor worden hoogwaardige en daardoor dure materialen gebruikt.
Het eten van vast voedsel kan een probleem zijn, omdat je mond niet goed kan openen en de wond kan weer open gaan. Zorg daarom, in ieder geval voor de eerste dag, voor vloeibaar voedsel, zoals yoghurt, vla en soep. Let ook op dat je eten niet te zout is en eet bijvoorbeeld je soep ook niet te heet.