Deze honing is niet alleen lekkerder, maar dus ook gezonder. Rauwe honing zou in het algemeen een goede anti-bacteriële werking hebben en veel mineralen, vitamine B, enzymen, aminozuren en antioxidanten bevatten.
Rauwe honing kan direct met een lepel worden gegeten, gesmeerd worden op brood en aan fruitsalades en muesli worden toegevoegd. De onbewerkte honing wordt ook heel vaak bij vleesmarinades gebruikt, aan soep toegevoegd en bij nog veel meer.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
Honing staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken.
Energie. Rauwe honing zit werkelijk propvol met koolhydraten. Deze stof heeft de kracht om je die extra kick te geven die je nodig hebt om de dag mee door te komen zonder de uiteindelijke crash op te lopen die je kan krijgen na het nuttigen van energiedrankjes. Honing is bovendien ook nog eens erg goed voor je lichaam.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Eigenlijk bedoelt iedereen honing waar niets mee is gebeurd. Om er een algemene samenvattende definitie aan te geven, is rauwe honing dus honing wat direct uit de bijenkast komt.
Natuurlijke suikers
,,Het vervangen van suiker door honing heeft weinig zin als het je gaat om afvallen. Het wordt door het lichaam gezien als dezelfde stof: koolhydraten die worden omgezet in vet. Een goede vervanging is bijvoorbeeld zoetstof, deze bevat geen kilocalorieën'', zegt Visser.
– Doe een lepeltje honing in een glas water. Als het meteen oplost dan weet je dat het suiker is. Echte honing moet je flink roeren voordat het oplost in water. – In tegenstelling tot wat veel mensen denken, echte honing gaat in de loop der tijd kristalliseren.
Als je op zoek bent naar de meest onbewerkte honing, dan raden wij raathoning aan. Zo uit het raampje gesneden! Een stukje raathoning heeft zelfs nog de waszegeltjes die de bijen erop maken. Hier is dus echt nog helemaal niets mee gebeurd.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Je kunt honing het beste op een temperatuur van 12° Celcius bewaren. In de koelkast is het te koud en op kamertemperatuur eigenlijk te warm. Verder kan je honing het beste donker bewaren. Licht zorgt naast sterke temperatuurschommelingen ervoor dat de honing gaat kristalliseren.
Honing verhoogt de “goede” cholesterolwaarde
LDL-cholesterol wordt ook wel het “slechte” cholesterol genoemd. Het kan leiden tot slagaderverkalking en het risico op hartziekten en een beroerte verhogen. Uit onderzoek is gebleken dat honing kan helpen om het cholesterolniveau te verbeteren.
De conclusie is dat honing van een imker uit Nederland altijd biologisch, koud geslingerd , en lokaal is, en zo rauw als hij maar zijn kan! Maar wil je je honing verkopen dat zul je mee moeten doen met die kreten, vandaar dat ik ook natuurzuivere biologische rauwe honing verkoop op mijn webshop.
Daarnaast zitten er in honing verschillende vitaminen en mineralen. Deze hoeveelheden zijn alleen zo ontzettend klein dat ze geen positieve effecten op onze gezondheid hebben. Met honing krijg je dus gewoon een vorm van suiker binnen. Het beste is daarom om je thee zonder honing of suiker te drinken.
- Honing bevordert de spijsvertering: honing werkt licht laxerend en vochtafdrijvend, en kan dus helpen bij tijdelijke constipatie. Daarnaast biedt honing ook verlichting bij maag- en darmontstekingen.
Rauwe honing is ook heel erg gezond voor huid, haar en nagels. Honing hydrateert de huid, helpt veroudering van de cellen tegen te houden en misschien nog beter: honing bestrijd bacteriën. Tevens zit rauwe honing vol antioxidanten en bestaat het uit helende enzymen.
Imkers. Koop jouw honing direct bij de bron, bij een lokale imker of imkervereniging!
Echte honing is vloeibaar goud, dat bijen maken van nectar. Maar helaas er is ook veel 'nephoning' te koop. Deze imitaties van honing bestaan bijvoorbeeld uit kunstmatige suikers.
De meeste honing bestaat uit nectar van verschillende soorten bloemen en bloesems. Maar soms wordt uit één soort plant veel honing gemaakt. Dan krijg je bijvoorbeeld lindehoning, acaciahoning, lavendelhoning, rozenhoning, klaverhoning en heidehoning, koolzaadhoning, rozemarijnhoning, tijmhoning of kastanjehoning.
Honing is super gezond zolang je het met mate eet. En zoals je hebt kunnen lezen, kan honing ook ziektes en bacteriën bestrijden… zelfs aan het oppervlak. Kies wel een echte honing want veel honing uit de supermarkt is gewoon suiker…
Honing en kaneel versterken elkaar en vullen elkaar aan. De combinatie van honing en kaneel is niet alleen lekker, maar ook super gezond en goed tegen allerlei kwalen. Maak een mengsel van honing en kaneel, besmeer hiermee bij het ontbijt een boterham, het werkt cholesterol verlagend en houdt de aderen flexibel.
Honing wordt al duizenden jaren lang gebruikt voor de natuurlijke behandeling van allerlei kwaaltjes. Zo wordt honing onder meer gebruikt bij diverse maagklachten, zoals problemen met de spijsvertering, diarree en maagzweren. Ook bij brandend maagzuur en zure oprispingen kan honing het ongemak verlichten.