Het woord 'stol' is een oud woord voor 'stut'. De naam doet aan een mogelijke Duitse oorsprong denken, maar dezelfde vorm kwam al eerder voor bij de Friese kerstbroden en is al enige eeuwen in gebruik.
In de veertiende eeuw ontstond het kerstbrood, gebakken voor edelen en kerkelijke hoogheden. Uit archieven van Dresden, de geboortestad van de stol, blijkt dat in de vijftiende eeuw deze broden ook werden verkocht op kerstmarkten voor een groter publiek. Hoe dan ook, we genieten er nog steeds van.
Zowel de term alsmede de broodsoort zelf is Duits van oorsprong. De vroegste attestatie van een zgn. Thüringer Weinachtstollen is in de Leeuwarder Courant van 1890, waarna de Nederlandse versie in de NRC van 1929 als Kerststol verschijnt.
Volgens historici kan de langwerpige vorm van de kerststol ook gezien worden als een symbool voor een wikkelkind en wel speciaal het Kerstkind. Traditioneel neemt de kerststol en belangrijke plaats in bij het kerstontbijt of de kerstbrunch en op Kerstavond na de Kerstnachtmis.
Het werd traditie bij de bakkers uit Dresden om de vorsten van Saksen elke kerst feestelijk stollen aan te bieden. In 1496 werd de stol, toen ook nog Christbrote uff Weihnachten genoemd, verkocht op markten en zo bereikbaar voor een steeds breder publiek.
De feeststol is een commerciële overweging: een kerststol moet na Kerst uit de schappen, een feeststol kan nog even blijven liggen. Kerst- of paasstollen, dat zijn soms feeststollen. Albert Heijn en Lidl doopten de kerststol om tot feeststol. Een knieval voor de islam, werd volop gedeeld op sociale media.
Het verschil zit hem in de details. Kenmerkend voor een Paasbrood zijn de sinaasappelschilletjes, die bakkers gebruiken. En bakkers versieren Paasbrood met amandelschaafsel of gebroken hazelnootjes, waar ze Kerstbrood juist bedekken onder een laagje poedersuiker. Paasbroden kom je tegen in tal van vormen.
De Joden eten hun paasbrood, of matse, tijdens Pesach, het joodse Paasfeest. Daarnaast zijn er regionale tradities. In verschillende tradities was het gebruik elkaar een paasbrood cadeau te doen.
Een krentenwegge is een Twents feestbrood vol krenten en gaat al even met de tijd mee. Van oudsher is krentenwegge bedoeld als geboortegebak. Het is niet alleen bekend vanwege de uitstekende smaak, maar zeker ook vanwege de bijzonder grote afmetingen.
In Drenthe dus, met name in het zuidelijke deel van de provincie. Daarnaast was de traditie in het hele oosten van het land bekend, vooral in Overijssel en Gelderland. Verder kwam de geboortewegge ook wel voor in Limburg, Zuid-Holland en Friesland, al was het gebruik hier veel minder algemeen.
Maar mocht je ondanks de vermoede pogingen om zoveel mogelijk van de kerststol te snoepen toch nog met restanten overblijven na de feestdagen, hoef je de stol niet weg te gooien. Je kunt het geopend en aangesneden namelijk tot wel twee weken bewaren. In de vriezer blijft het zelfs wel een maand na aansnijden goed.
Een stolwand maakt uw keukenmeubel tot één geheel. De productie ervan vergt uiterste precisie. Kemie maakt stolwanden in talloze afmetingen en formaten die prachtig aansluiten bij de rest van uw keuken.
Het luxe krentenbrood gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker, is een typisch Nederlandse traditie.
Het woord krentenbrood staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Dit moet je weten. Rozijnen worden gemaakt van grote druivensoorten. Krenten zijn gedroogde pitloze druiven van een druivenras dat hele kleine vruchten heeft.
Een paasstol bestaat uit spijs, rozijnen, krenten, sukade en sinaasappelsnippers. Die laatste – de sinaasappelsnippers – zijn kenmerkend voor een paasstol en ontbreken in een kerststol. Daarnaast versieren bakkers de stol vaak met amandelschaafsel of andere noten.
De beste kerststol van Nederland wordt gebakken in Sleen. De stol van Echte Bakker Herman Schepers werd beoordeeld met een 8.4.
Echte Bakker Bas Gommans won voor de vijfde keer de landelijke kerststollenkeuring van het Echte Bakkersgilde. Jurylid Kris Huijsman noemde de stol een terechte winnaar. “De kleur is prachtig en de smaak en eeteigenschappen perfect.
Wat is amandelspijs? Amandelspijs is een lekkernij die in veel recepten gebruikt wordt. Het bevat slechts 4 ingrediënten: suiker, amandelen, citroenrasp en een ei. De verhouding suiker:amandelen is meestal 1:1.
Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels. Typisch Nederlandse winterkost is erwtensoep en stamppot. Typisch eten rondom speciale gelegenheden zijn een tompouce bij Koningsdag, oliebollen bij Oud en Nieuw en peper- en kruidnoten bij Sinterklaas.
Van stamppot tot stroopwafel, pannenkoeken tot pastei. Haring, huzarensalade, hutspot... De Hollandse keuken kent een schát aan klassiekers.
Tijdens de avondmaaltijd worden naast niet-alcoholische dranken vooral groente, zuivelproducten, vlees, aardappelen en brood, granen, rijst en pasta geconsumeerd. 92% van de aardappelen, 83% van de groente, 71% van het vlees en 67% van vis, schaal- en schelpdieren wordt tijdens de avondmaaltijd gegeten.
De eindwang vormt een mooie visuele afwerking van uw keukenblok als het keukenblok niet in een nis wordt geplaatst, maar vanaf de zijkant zichtbaar is. Eindpanelen voor onderkasten, dressoirs en hoge kasten worden standaard geleverd met een wangschoen.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Vries brood direct na aankoop in porties in en haal er elke dag uit wat je nodig hebt.
Heb je amandelspijs over? Dan kun je amandelspijs invriezen. Verpak het luchtdicht. In de vriezer blijft het ongeveer drie maanden goed.