Wanneer de aarde vochtig is, dan kun je de larven van de rouwmug soms door de aarde zien glibberen. De larven van de rouwmug hebben een lang, doorzichtig of wit lichaam van maximaal 6 millimeter lang en hebben een zwart hoofd.Ze lijken een beetje op kleine wormen of rupsen.
Hoe ziet de rouwvlieg eruit? De rouwvlieg lijkt qua vorm en grootte onwijs op de fruitvlieg. Toch kun je ze uit elkaar halen, als je ze van wat dichterbij bekijkt. De fruitvlieg heeft namelijk een lichte kleur en rode ogen, waar de rouwvlieg een zwarte kleur heeft.
Strooi kruidnagel over de aarde van de plant. Giet water over de aarde van de plant, zodat de kruidnagel vochtig wordt. Na ongeveer 10 dagen zullen de rouwvliegjes verdwijnen. Je kunt er ook voor kiezen om kruidnagel uit te koken in water, en het afgekoelde water te geven tijdens de watergift.
Het tweede bestrijdingsmiddel dat hoogstwaarschijnlijk ergens in je keuken ligt is kaneel. Geen zorgen; kaneel is niet schadelijk voor de plant. Door twee eetlepels kaneel te mengen met één liter gekookt water creëer je een mengsel dat de larven in de grond aanpakt.
Kaneel schijnt rouwvliegjes te weren, maar de resultaten zijn wisselend. Giet wat kaneelpoeder op de potgrond of maak er een extract van. Kook hiervoor een liter water met 2 eetlepels kaneel en geef het water aan je plant.
Hoe oud wordt een rouwvliegje? Een volwassen rouwvlieg leeft maar ongeveer twee dagen. De vrouwtjes leggen echter zo'n 200 larven per keer in de potgrond, waardoor het snel kan uitgroeien tot een plaag.
Met kamerplanten in huis krijgen veel mensen ermee te maken: van die vervelende kleine rouwvliegjes. Buiten dat ze hinderlijk zijn, vormen ze voor mensen geen gevaar, maar ze kunnen wel schadelijk zijn voor uw planten. Bestrijden is dus aan te raden.
Hoe los je het op? stop een Pokon Bio Bladinsecten Capsule in de potgrond. Verwijder dode plantenresten: de varenrouwmug legt zijn eitjes graag in een humusrijke grond. Niet te veel water: door niet te veel water te geven aan jouw planten kunnen al veel problemen voorkomen worden.
Vleesetende plant. Haal een vleesetende plant in huis, zoals bijvoorbeeld de Bekerplant of de Venus vliegenval. Vleesetende planten lokken hun prooien (insecten dus) met een heerlijke nectar-geur en eten ze vervolgens op.
1: Potgrond droog houden tegen rouwvliegjes
Een methode die vooral preventief goed werkt is een laag zand op de potgrond leggen. Het zand droogt eerder uit dan de grond eronder, waardoor de vliegjes geen eitjes meer gaan leggen.
Wanneer u kaneel licht over grond verspreidt, gaat het schimmels en paddenstoelen in de bovenlaag tegen. Ook tegen schimmels op potgrond en planten zelf kan kaneelpoeder gebruikt worden. Gebruik er in de tuin echter niet teveel van, want als kaneel te diep in de bodem komt, kan het ook nuttige bodemschimmels doden.
Rouwvliegen zijn geen vechtersbazen, ze steken of bijten niet, ze zuigen geen bloed, ze eten niet. Ze verpoppen zich en zwermen soms met honderdduizenden rond, elkaar versierend en liefhebbend, waarna er eitjes gelegd worden. Het leven van een rouwvlieg bestaat uit paren en zich voortplanten.
Rouwvliegjes komen op natte grond af. Wanneer planten minder water krijgen heeft de grond tijd om tussendoor op te drogen. Zo maakt u de plant minder aantrekkelijk voor de vlieg. De geur van verwelkende planten en bloemen werkt als honing voor de rouwvlieg.
Hoe deze kleine vliegjes in de huiskamer aanpakken? Je kan de vliegjes in potgrond bestrijden met Stenema, dit zijn aaltjes tegen potgrondvliegjes. De aaltjes zitten in een kleipoeder die moet opgelost worden in water en vervolgens aangegoten op de potgrond van je kamerplanten.
Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder. Het wasmiddel verandert namelijk de oppervlaktespanning van het water.
Kleine vliegjes bestrijden
Zorg ervoor dat de potaarde van een plan niet te vochtig is en geef de planten dus niet teveel water. De rouwvliegjes leggen hun eitjes namelijk in vochtige potgrond. Gebruik altijd een bloempot met een gat in de bodem, zodat een teveel aan water via de onderkant weg kan lopen.
Ze voeden zich voornamelijk met schimmels, algen en rottend plantaardig materiaal. Maar de rouwvliegjes larven voeden zich echter ook met plantenwortels en bladeren als deze dicht bij hun in de buurt groeien. Larven ontwikkelen zich snel en zijn in twee tot drie weken volgroeid. Ze verpoppen zich dan in of op de plant.
De aaltjes waren makkelijk toe te dienen. Binnen één week zag ik al een duidelijke afname van de rouwvliegjes rondom mijn planten. Na twee weken waren de rouwvliegen helemaal verdwenen. De verpakking van 10 m2 is ruim voldoende voor de meeste mensen.
Waar komen de vliegjes in planten vandaan? Rouwvliegjes zijn dol op vochtige aarde en rottende wortels. Mocht je ze dus zien, dan is de staat van jouw kamerplanten misschien niet al te best.
Het bestrijden van varenrouwmuglarven doe je gemakkelijk én effectief met aaltjes. Stenema bevat namelijk werkzame Steinernema Feltiae aaltjes (nematoden) die de larven van varenrouwmuggen parasiteren. Hierdoor gaan de larven dood én kunnen er geen volwassen rouwvliegjes meer ontwikkelen.
Insecten en ongedierte weren
Als je bepaalde insecten op afstand van je planten wil houden, omdat ze je planten bijvoorbeeld aantasten, kun je kaneel dus als perfect weermiddel gebruiken. Hoe? Simpel: meng gewoon wat gemalen kaneel door de potgrond. De vliegen, muggen en mieren blijven ver uit de buurt.
Stekpoeder is een poederachtige samenstelling van talkpoeder en plantenhormonen die de groei van een planten stimuleren. Door stekpoeder te gebruiken bij stekjes neemt de kans dat deze jonge plantjes aangroeien enorm toe. Dat komt door de plantenhormonen in het poeder.
Stekpoeder zelf maken zal wellicht niet lukken met die precieze afmetingen van de planthormonen, maar er is wel een stekpoeder alternatief beschikbaar. Naast stekpoeder werkt wilgenwater ook om de groei van wortels bij stekplanten te stimuleren. Wilgenwater maak je door een paar wilgentakjes samen met water te koken.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
Zaai- en stekgrond zelf maken
En het moet niet teveel voeding bevatten, omdat je zaailingen dan al snel doorschieten. Het basisrecept om je eigen zaaigrond te maken: gebruik 3 delen bladaarde of potgrond en meng het met 1 deel grof zand. Metselzand, brekerzand of rivierzand zijn prima, je koopt het bij de bouwmarkt.