Het Voedingscentrum adviseert jong en oud om dagelijks zuivelproducten te consumeren. De aanbevolen hoeveelheid verschilt per leeftijdsgroep (zie tabel hieronder). Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Aanbevolen hoeveelheid
Het Voedingscentrum beveelt voor volwassen mannen en vrouwen aan om 2 à 3 porties zuivel per dag te gebruiken, plus 40 gram kaas (dat komt overeen met broodbeleg voor 2 boterhammen). Voor ouderen vanaf 70 jaar is dat zelfs 4 porties plus 40 gram kaas.
In het algemeen bevatten alle kazen veel zout. Daarom is het belangrijk om kaas met mate te eten. Een richtlijn is om maximaal 40 gram kaas per dag te eten. Je hoeft niet elke dag kaas te eten.
Op hoeveel kaas je per persoon moet rekenen, verschilt per gelegenheid: Als tussengerecht: 75 tot 100 gram per persoon. Als snack tijdens het natafelen: 125 tot 150 gram per persoon. Als (enige) borrelhapje tijdens een feest: 150 (normale eter) tot 200 gram (zeer grote eter) per persoon.
Op hoeveel kaas je per persoon moet rekenen, verschilt per gelegenheid: Als tussengerecht: 75 tot 100 gram per persoon. Als snack tijdens het natafelen: 125 tot 150 gram per persoon. Als (enige) borrelhapje tijdens een feest: 150 (normale eter) tot 200 gram (zeer grote eter) per persoon.
Product Portie Hoeveelheid Harde Kazen op 1 boterham 30 g. Verse kazen op 1 boterham 10 g. Smeerkazen op 1 boterham 15 g. Rookkaas op 1 boterham 20 g.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
Volvette zuivelproducten bevatten een grote hoeveelheid verzadigd vet en wat cholesterol. Omdat een hoge inname van verzadigd vet het slechte cholesterol in je bloed kan verhogen en omdat kaas vaak veel natrium bevat, wordt over het algemeen aanbevolen om kaas in beperkte hoeveelheden te eten.
Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet.
Wel is het heel belangrijk om niet teveel te eten! Je krijgt ontzettend snel een te grote portie binnen. Ik raad je aan om gemiddeld niet meer dan 20-30g kaas per dag te eten. Dat komt ongeveer overeen met 1 boterham kaas.
Er zitten 111 kilocalorieën in 1 voorgesneden plak (30 gram) kaas, 48+, jong belegen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kaas, 48+, jong belegen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
In een verpakking van 200 gram zitten 7 plakken jonge kaas. De kaas is zuurstofarm verpakt in een hard bakje met een hersluitbaar deksel. In een doos zitten 10 verpakkingen à 200 gram.
“Dit betekent dat kaas geen risico vormt voor de gezondheid: mensen die veel kaas eten zijn niet per se ongezonder. Al is er ook geen bewezen positief effect. Maar: een boterham met kaas kan dus gerust zonder zorgen om de gezondheid”, sluit Hettinga af.
Over het algemeen is jonge kaas gezonder dan oude kaas. Hoewel jonge kaas minder eiwitten bevat dan oude kaas, heeft het minder zout, minder vet en iets minder calorieën.
Uit onderzoek blijkt dat kaas ook veel glutathione bevat. Deze lichaamseigen stof wordt ook wel de moeder van de antioxidanten genoemd en zorgt voor een goede breingezondheid. Tot slot is het eten van kaas ook goed voor je darmen. Kaas bevat veel goede bacteriën die de gezondheid van je darmen bevordert.
Smeerkaas bevat, net zoals gewone kaas, relatief veel (verzadigd) vet. Dat is dus niet zo gezond. Omdat smeerkaas meer water bevat dan gewone kaas, bevat hij echter minder vet (en eiwit) per honderd gram in vergelijking met gewone kaas. Bovendien bestaan er ook vet-arme soorten die nog minder vet bevatten.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Verstandige keuzes zijn ricotta, mozzarella, plattekaas, smeerkaas met een laag vetgehalte, verse geitenkaas en harde kaas met een vetgehalte van 30+. Eet niet te veel harde kaas met een vetgehalte van 40+ en andere kazen met een hoog vetgehalte zoals brie, leerdammer, abdijkazen en roomkazen.
Deze stoffen bieden een goede bescherming tegen verschillende soorten zuren in je mond. Kaas vormt dus een natuurlijke bescherming tegen tanderosie. Een stukje kaas naar de maaltijd is dus een goed idee, ook omdat zuivel veel calcium bevat - het hoofdbestanddeel van tanden. Meer Keukenmythes?
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Hüttenkäse is vetarm, met maar 3,5 gram vet per 100 gram heeft het het laagste vetpercentage van alle kazen.