Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Prosecco is geen wijn om te bewaren. Dus mocht u nog een fles hebben staan van vorig jaar Oud & Nieuw, dan deze zo snel mogelijk de koelkast en opdrinken. Mocht de prosecco wat vreemd ruiken, dan is de prosecco helaas niet goed meer en kunt u deze het beste weggooien.
Leg de fles achterin de koelkast, en zorg ervoor dat hij niet kan bewegen. Zo blijven de bubbels in de fles. Drink hem wel binnen 3 tot 5 dagen op.
En hoelang blijft cava houdbaar als de fles ongeopend is? Over het algemeen is cava 9 maanden houdbaar als deze ongeopend bewaard is. Wanneer een fles cava geopend bewaard wordt, ontsnapt het koolzuur uit de fles en wordt de cava minder lekker.
De ontgistingsdatum is geen houdbaarheidsdatum, maar geeft het eindpunt van de vinificatie weer. Na een laatste rustperiode wordt de wijn in verkoop gebracht. Champagnes en cava's rusten vaak nog 6 maanden in de wijnkelder om nog verder te rijpen.
Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar. Gaat het om een wat meer simpele bubbel, dan is dat een stuk korter.
Hij rijpt snel, maar is ook snel over de top. Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden. Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering.
Hoe je het best cava kunt bewaren
Zo'n drie dagen lang. Maar: hoe minder er nog in de fles zit, hoe sneller de sprankel eruit gaat. Een halfvolle fles kun je maximaal anderhalve dag bewaren. Daarnaast is je cava open bewaren niet zo'n goed idee.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Wat vertelt het jaartal op een etiket van de wijnfles? Om maar direct met het antwoord te komen, dit jaartal staat voor het jaar waarin de druiven zijn geoogst. Het is dus niet zo dat de wijn in datzelfde jaar ook daadwerkelijk is gebotteld.
Net als bij champagne, kun je prosecco op elk moment van de dag drinken. Deze Italiaanse mousserende wijn hoort gekoeld gedronken te worden en is een uitstekend aperitief, omdat de licht zure smaak en koolzuur de eetlust zullen opwekken. Prosecco smaakt goed bij onder andere wit vlees, gerookte vis en een pastasalade.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Hier heb je een prosecco zoals de Italianen hem zelf graag drinken: fris, fruitig en vrolijk, maar niet zoet. Daardoor nog lekkerder bij borrelhapjes en de lunch.
Wat als je geen kurk hebt? Nog een trucje: bewaar de fles op een donkere, koele plek. Naast zuurstof spelen licht en temperatuur ook een rol in hoe snel de wijn oud wordt. Bewaar je open witte en rode wijnen in de koelkast, maar onthoud wel: de koelkast wordt niet aanbevolen om je wijn voor langere tijd te bewaren.
Een champagne fles koelen door ze in de diepvriezer te leggen is echter uit den boze. De fles wordt dan wel ijskoud maar de inhoud, de champagne, is vaak nog te warm.
Veel mensen zijn het er over eens dat je prosecco het best koud kunt drinken, zo rond de 5 tot 8 graden. Hierdoor krijg je helemaal de frisheid van de wijn helemaal mee, zonder eventuele smaakafwijkingen te proeven. In een tulpglas hou je de bubbels lang vast en komen de bloemige geuren goed tot hun recht.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Je kunt lege wijnflessen op een makkelijke manier een nieuwe look geven door ze te verven. Dat kun je op verschillende manieren doen: met een spuitbus of met een roller of kwast. De basis blijft dezelfde: de fles moet goed schoon en vetvrij zijn voordat je begint met verven.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Over de houdbaarheid van champagne bestaan veel vragen en je vindt op zo'n fles dan ook geen houdbaarheidsdatum. Als er al een datum op staat is die van het degorgement en als je een jaar ziet is dat het oogstjaar van de druiven.
Millésime champagne moet minimaal 3 jaar rijpen, terwijl 'reguliere' champagne minimaal 15 maanden moet rijpen. Langer rijpen komt de kwaliteit en de smaak ten goede.
Hoe kun je champagne het beste bewaren? De beste bewaarcondities voor champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, in het donker, bij een constante temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celcius en bij een luchtvochtigheid rond de 80%.
De meeste champagnes hebben geen jaartal op de fles, in tegenstelling tot vrijwel alle stille wijn en dit komt omdat champagne ondanks verschillende weersomstandigheden en wisselende kwaliteit per jaar altijd hetzelfde moet smaken.
Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden.
Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Châteauneuf-du-Pape hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven soms wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping.