Over het algemeen gaat het om rode, verharde plekken met daarbij een witte schilfering. Deze plekken kunnen jeuken en pijn doen, omdat de huid erg droog wordt. Op de aangetaste en droge plekken kunnen kloven in de huid ontstaan.
Bij psoriasis krijgt u plekken met schilfers en jeuk op uw huid. De klachten kunnen beginnen of erger worden door: kapotte huid, stress, ontstekingen en medicijnen. Ga niet te vaak onder de douche of in bad. Gebruik liever geen of weinig zeep.
Wat de versnelde groei van huidcellen veroorzaakt, is niet precies bekend. Wel is duidelijk dat erfelijkheid een rol speelt. Als u zelf psoriasis heeft, dan heeft iemand anders in uw familie vaak ook deze aanleg: De kans dat u psoriasis krijgt als één van uw ouders psoriasis heeft, is 10%.
Psoriasis is helaas niet helemaal te genezen, maar door regelmatig crème te smeren kan je de klachten van psoriasis wel verminderen. Smeer twee keer per dag (of vaker) een vette crème zoals Vaseline op een psoriasisplek. Door te smeren, voorkom je uitdroging en eventuele irritatie van de huid.
Bij een lichte tot matige vorm van psoriasis, schrijft de arts vaak een zalf, crème of lotion voor. Deze middelen bevatten werkzame stoffen (teer, ditranol, corticosteroïden (hormoonzalven) en vitamine D3-afgeleiden) en remmen de versnelde celdeling van de huid. Ook verminderen ze eventuele jeuk, schilfers en roodheid.
Het optimale dieet is rijk aan groenten, fruit, onverzadigde vetten, en vezels. Psoriasispatiënten kunnen verzadigd vet, snelle koolhydraten en gezoete dranken beter laten staan.
Alle middelen die voor psoriasis worden gebruikt onderdrukken de ontstekingsreactie, maar nemen niet de oorzaak weg. Hierdoor kan psoriasis wel (tijdelijk) onderdrukt worden maar nooit helemaal en permanent verdwijnen. Bij voorkeur wordt psoriasis behandeld met één of meer uitwendige middelen alleen.
Psoriasis heeft daarnaast ook de neiging te ontstaan in warme vochtige gebieden zoals de lichaamsplooien. Factoren zoals continue wrijving, en infecties met schimmels en gisten dragen hier waarschijnlijk ook bij tot het ontstaan van psoriasis.
Bijvoorbeeld in je handen, voeten, ellebogen of knieën. De ontsteking kan ook onder in je rug zitten, in je bekken, of op de plek waar je ribben aan je borstkas vastzitten. Soms komen ontstekingen in je vingers of tenen voor in de vorm van zwellingen.
Als het contacteczeem is, ziet u diffuse rode plaques met kleine blaasjes en vochtafscheiding. Als het psoriasis is, zijn de rode plaques duidelijk afgebakend, dik en bedekt met schilfers (witte schilfers op het huidoppervlak) en bevinden ze zich op de onderrug, de hoofdhuid, de ellebogen en de knieën.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Psoriasis is absoluut niet besmettelijk. De dermatologen van Bergman Clinics | Huid & Vaten kunnen de diagnose van psoriasis stellen en samen met u het behandelplan bepalen. Psoriasis kan door behandeling aanzienlijk verbeteren, maar geen enkele therapie kan de huidziekte definitief genezen.
Psoriasis is een erfelijke huidaandoening en kan op elke leeftijd ontstaan, maar bij de meeste mensen tussen 16 en 21 jaar of tussen 57 en 60 jaar. Bij mensen met psoriasis gaat de vernieuwing van huidcellen veel sneller dan bij anderen.
De symptomen van psoriasis kunnen op iedere leeftijd voor de eerste keer verschijnen, maar dit gebeurt meestal bij jongvolwassenen of op latere leeftijd rond de 50–60 jaar.
De periode tot genezing kan jaren tot tientallen jaren duren en de meeste mensen houden hun psoriasis - soms wat minder, soms wat erger - hun hele leven lang. De vooruitzichten na behandeling zijn ook niet heel gunstig.
Salicylzuur verweekt de verdikkingen en schilfers los waardoor deze sneller kunnen verdwijnen. Door de verweking van de bovenste laag, hoornlaag, van de huid, wordt de huid bovendien weer soepel zodat kloven kunnen dichttrekken en de huid kan genezen. Salicylzuur wordt toegepast in een crème, gel of zalf.
Voeding om de psoriasis te verminderen: De vitamines A (betacaroteen, B-complex, C en E moeten voldoende in je voeding aanwezig zijn; Vitamine C, E, en betacaroteen helpen de huid tegen de negatieve invloeden van de zon en remmen littekenvorming na verwondingen (denk aan de plaques).
In West-Afrika wordt zwarte zeep voorgeschreven om huidproblemen zoals psoriasis, rosacea of andere soorten uitslag te behandelen. Dit spul is hydraterend en reinigend is voor de droge huid. De palmolie in de zeep fungeert als een krachtige ontstekingsremmer, zodat de huid gekalmeerd wordt.
Het goede nieuws is dat voor de overgrote meerderheid van de mensen met psoriasis, het uiterlijk van de letsels verbetert met zonlicht. UV-stralen verminderen huidontsteking en verminderen de plekken. Voorwaarde is wel dat de blootstelling aan de zon geleidelijk en met mate gebeurt.
Eczeem Psoriasis Douche Wash Gel van Lucovitaal® is een medisch hulpmiddel voor de behandeling van eczeem en psoriasis. Het verlicht de symptomen die met deze aandoeningen gepaard gaan, zoals jeuk en een rode, schilferige en droge huid.
Psoriasis is een veel voorkomende auto-immuunziekte die gepaard gaat met schilferige, rode, jeukende plekken op de huid. Ongeveer 20 procent van de patiënten met psoriasis ontwikkelt ook een reumatische aandoening die arthritis psoriatica wordt genoemd.
Er is geen genezing voor psoriasis, maar je kunt wel de symptomen beheersen. Levensstijlmaatregelen, zoals meer drinken, stoppen met roken en het beheersen van stress, kunnen helpen.
Het is niet bekend wat de oorzaak is van deze versnelde aanmaak van huidlagen. Vaak begint psoriasis na de pubertijd maar baby's en ouderen kunnen het ook krijgen. Psoriasis 'zit vaak in de familie', kinderen van ouders met psoriasis lopen een verhoogd risico om ook psoriasis te ontwikkelen.
Wat is de oorzaak van psoriasis guttata? Psoriasis guttata kan zomaar ontstaan, maar wordt vaker gezien na een keelinfectie met bacteriën van de groep A bèta-hemolytische streptokokken (Streptococcus pyogenes).
Als je psoriasis hebt, heb je er baat bij om veel ontstekingsremmende voedingsmiddelen te gebruiken zoals groenten, fruit en gezonde oliën. Je kan ook ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen vermijden, zoals rood vlees, zuivel en bewerkte voedingsmiddelen.