Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Nederlanders consumeren gemiddeld per dag 3,1 kg aan eten en drinken. Tweederde van de consumptie bestaat uit dranken. Jongens en mannen eten meer dan meisjes en vrouwen. De samenstelling van het voedingsmiddelenpakket verschilt nauwelijks per leeftijd.
Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels. Typisch Nederlandse winterkost is erwtensoep en stamppot. Typisch eten rondom speciale gelegenheden zijn een tompouce bij Koningsdag, oliebollen bij Oud en Nieuw en peper- en kruidnoten bij Sinterklaas.
Gemiddeld eten en drinken Nederlanders ongeveer 3,1 kg voedsel per dag. Tweederde van de consumptie bestaat uit dranken (zoals water, koffie, thee, frisdranken, alcoholische dranken en zuiveldranken).
Maar welke combinatie ligt er nu het meest op het Nederlandse bord? Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
De meeste mensen schuiven voor het avondeten tussen 17:00 en 18:00 aan tafel. In Nederland wordt als avondeten voornamelijk gekozen voor een combinatie van aardappels, groente en vlees. Nederlanders eten geen warme lunch, warm eten doen ze bij het avondeten om ongeveer zes uur 's avonds.
Van stamppot tot stroopwafel, pannenkoeken tot pastei. Haring, huzarensalade, hutspot... De Hollandse keuken kent een schát aan klassiekers.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Wat is typisch Nederland is het land van de tulpen en windmolens. Een Hollander loopt op klompen en eet graag kroketten, drop en bruin brood met hagelslag. Een maaltijd bestaat in Nederland uit aardappelen, vlees en groenten en er wordt naar muziek uit een draaiorgel geluisterd.
Hollander eten het liefst vroeg. Samen met de Noren en de Denen zitten Nederlanders meestal vóór zessen aan de avondmaaltijd. En daarmee zitten we in Europa als vroegsten aan de warme hap. De reden voor die 'haast' laat zich eenvoudig verklaren: we willen vóór we de koffer induiken nog iets doen.
Lunch en diner
De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.
Ruim een kwart van de Nederlanders (23%) begint om vijf uur met het bestellen van gerechten. In België is de grootste saamhorigheid als het gaat om hoe laat er gegeten moet worden. Meer dan een derde van de bevolking bestelt tussen vijf en zes uur eten.
Typisch Nederlands snoep zoals Haagse hopjes, kaneelstokjes, boterwafeltjes of zuurstokken, wat ons betreft een geweldig Nederlands (zakelijk) cadeau.
Poffertjes
Hoewel we allemaal denken dat poffertjes uit Nederland komen, komen ze oorspronkelijk uit Frankrijk. Het zijn zoete, dikke, ronde, kleine pannenkoekjes en ze worden in een speciale poffertjespan gemaakt. Erg lekker met boter, poedersuiker en een beetje stroop.
Een typisch Nederlands product is beschuit. Ook wanneer u in het buitenland een kindje heeft gekregen, zouden beschuit met muisjes niet mogen ontbreken.
Waar onze oer-Hollandse boodschappen bestaan uit pindakaas, hagelslag, rookworst en een halfje bruin, hebben de Spanjaarden ook hun typische producten die ze iedere keer tijdens de boodschappen in hun karretje leggen.
Helaas pindakaas
In Duitsland en Frankrijk kennen ze het zeker, maar natuurlijk smaakt het dan niet zo lekker als in Nederland.
De bekende bloemkool, broccoli, of rode kool zijn groente die het op de Hollandse open akkers goed doen, en in het voorjaar gepoot worden zodat ze in (begin) zomer tot aan einde van de herfst aan toe gegeten kunnen worden.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Variaties voor tarwebrood zijn beschuit, ontbijtkoek en roggebrood. Het brood kan worden belegd met boter of margarine, kaas, vleeswaren (bijvoorbeeld ossenworst, hoofdkaas en filet americain) of ander broodbeleg zoals jam, pindakaas, chocoladevlokken of hagelslag.