Je bouwt geen eigen vermogen op via je huurhuis. Als je zelf het huis verbouwt, krijg je de investering vaak niet terug. De komende jaren zullen de huurprijzen waarschijnlijk blijven stijgen.
Voordelen van huren
De verkoopprijs is lager dan je hypotheek. Woningen zijn op lange termijn waardevast, maar mocht je het huis binnen enkele jaren na aankoop, moeten verkopen, dan loop je wel risico. Kortom: kopen is het meest interessant als je van plan bent om een lange periode in het huis te gaan wonen.
Huren = Meer spaarcapaciteit
Huren vraagt een kleiner startkapitaal dan kopen: je betaalt immers alleen je huurwaarborg. Een maandelijkse huur ligt vaak lager dan een maandelijkse aflossing van een lening: zo kun je tijdelijk meer sparen.
Zelfs huurbazen zeggen het: een woning huren is geld weggooien. En dat is typerend voor hoe we denken over huren versus kopen, zegt Cody Hochstenbach. 'Het idee dat kopen superieur is aan huren is een hardnekkige mythe – met reële gevolgen.
De mediaan huurprijs van een huis ligt met 690 euro een stuk lager dan de afbetaling van de lening, het verschil kunnen ze dan ook beleggen. Daarnaast sparen ze de kosten van onderhoud en belastingen uit, als ze deze consequent beleggen komt dit op 7470 euro per jaar.
Hoeveel betaal je nou precies als je een woning koopt of huurt? Veelal wordt er enkel gekeken naar de maandelijkse lasten van de hypotheek en vergeleken of deze kosten hoger of lager zijn dan de kosten van huur. Als dit goedkoper is, dan is de conclusie al snel dat kopen een betere optie is.
Huren ongeveer twee keer duurder dan kopen
Dankzij de fors gedaalde hypotheekrente in de afgelopen jaren zijn de netto kosten van een koopwoning al snel de helft van een vergelijkbare huurwoning. Bij een vergelijking tussen huren en kopen wordt vaak de huur vergeleken met de netto hypotheeklast.
Naast huur mogen er ook andere (service)kosten in rekening worden gebracht. Denk aan de kosten voor gas, water en elektriciteit, meubilering, stoffering, en aan kosten voor gemeentelijke heffingen (bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing).
Wat is er toch mis met huren? Een rekensom geeft antwoord. In theorie is er niets mis met huren, zegt econoom Nic Vrieselaar, gespecialiseerd in de woningmarkt. "Je bent een stuk flexibeler, dus als je een baan krijgt of een relatie, kun je gemakkelijker verhuizen.
Voor- en nadelen huren
Als huurder heb je er geen last van als de waarde van je huis daalt. Je hebt recht op huurbescherming. Je kan in aanmerking komen voor huurtoeslag, afhankelijk van je inkomen, vermogen, en hoogte van de huur.
Als je een huis wilt kopen moet je er wel zeker van zijn dat je de komende dertig jaar die hypotheeklasten kunt dragen. Natuurlijk moet je ook de huur van je woning altijd kunnen betalen, maar je kunt wel relatief makkelijker van huurhuis wisselen dan van koophuis.
Wie een nieuwbouw koopt, betaalt zelfs 21% btw. En wanneer je eenmaal woningeigenaar bent, komt de fiscus jaarlijks aankloppen voor het innen van de onroerende voorheffing. Als huurder blijf je hiervan gespaard. Een woonkrediet helpt om de aankoopprijs en de bijkomende kosten te spreiden over meerdere jaren.
'Kopen is op de lange duur goedkoper dan huren. De initiële kosten zijn wel relatief hoger', zegt Siegersma. 'De makelaar moet betaald worden, het afsluiten van de hypotheek kost geld en u krijgt te maken met overdrachtskosten. Alleen als u van plan bent om langer in het huis te gaan wonen haalt u die kosten eruit.
Woningcorporaties bieden soms sociale huurwoningen aan voor de verkoop. Is dat het geval dan kunt u uw sociale huurwoning kopen. Bij de verkoop stelt uw verhuurder voorwaarden, die u vastlegt in een contract.
Het vervelende is niet alleen dat je geld misloopt. Maar ook de duur van de periode dat je geld misloopt. Een looptijd van een hypotheek is namelijk gemakkelijk 30 jaar. Dit betekent dat je in die 30 jaar, jaar op jaar cashflow misloopt door het geld dat vastzit in je huis.
Jouw verantwoorde huurprijs is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Is jouw inkomen te laag, maar heb je wel voldoende eigen vermogen? Dan telt de verhuurder gemiddeld 7% van dit eigen vermogen op bij je inkomen. Bij eventuele schulden of verplichtingen kan de verhuurder om extra zekerheid vragen.
De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen jaren veel meer gestegen dan elders in Europa. Daardoor betaal je ook in absolute zin veel meer voor een huis dan in veel andere landen. De prijzen van Nederlandse koopwoningen, zowel nieuwe als bestaande, stegen in het eerste kwartaal met gemiddeld 11,3 procent.
Je wordt een duurhuurder genoemd als je minimaal een derde van je maandelijkse netto inkomen aan huur betaalt. Duurhuurders belanden meestal niet vrijwillig in deze situatie. De meesten hebben de wens om een eigen woning te kopen, maar het lukt hen om wat voor reden dan ook niet om de hypotheek rond te krijgen.
Een huis kopen
Laten we beginnen met de voordelen van een koopwoning; Wanneer u een huis koopt is het helemaal naar uw eigen wensen aan te passen, zonder dat u met eigenaar hoeft te overleggen. Een ander voordeel is dat u met een koopwoning tegenwoordig over een erg lage hypotheekrente beschikt.