Het deel van het netvlies waar het zonlicht op terechtkwam, is tijdelijk ongevoelig voor licht geworden - daar zie je een vlek. Dat komt door gewenning, de zogenoemde lichtadaptatie, zegt Jansonius: het oog past zich razendsnel aan de hoeveelheid licht die binnenkomt aan.
Wat zijn vlekken en flitsen? Als u vlekjes in of voor uw oog/ogen ziet bewegen, is dat vaak het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Glasvocht is een gelei die de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Het plotseling zien van vlekjes kan samengaan met het zien van lichtflitsen.
Maakt u zich zorgen over de vlekken die u ziet, dan kunt u het best even langs de huisarts gaan. Als dat nodig is kan uw huisarts u verwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Zonlicht is ontzettend fel. Daarom is het gevaarlijk om zonder speciale bril in de zon te kijken. Als je dat te lang doet, kun je zelfs blind worden! Het lukt je vaak ook niet om je ogen goed open te houden als je richting de zon kijkt.
In het kort
Als u ouder wordt, kunnen er een soort klontjes in het glasvocht van uw oog ontstaan. Die klontjes ziet u als zwarte, zwevende vlekjes. Mouches volantes betekent 'vliegende vliegjes'. Dit kan meestal geen kwaad.
Oculaire migraine is een vorm van migraine, waarbij u tijdelijk minder goed ziet. Het kan een voorbode zijn van een 'gewone' migraineaanval, maar dat hoeft niet. Dit wordt ook wel migraine met aura genoemd, omdat mensen soms vreemde vormen en kleuren zien. Het komt vrij veel voor.
Dit is te zien wanneer de ogen gesloten zijn en deze naar de achterkant van de oogleden kijken. In een lichte kamer ziet men een donkerrode kleur doordat een kleine hoeveelheid licht de oogleden binnendringt en de kleur aanneemt van het bloed waar het doorheen geschenen is.
De oogkleur verandert door zonlicht, net als bij de huid. Lichte ogen worden donkerder door zonlicht of krijgen bruine vlekjes. In perioden van minder zonlicht, zoals in de winter, worden de ogen weer de oorspronkelijke kleur.
Last van zo'n irritante nies die net niet doorzet? Kijk dan even in de zon of een andere felle lichtbron, en weldra schalt het bevrijdende 'hatsjie' in het rond. Dit volksgeloof bevat zeker een kern van waarheid, maar lang niet iedereen gaat van licht niezen. Ongeveer een kwart van de mensen doet dat.
Fel (ultraviolet) licht kan het hoornvlies van uw oog beschadigen. Voorbeelden van fel licht zijn zonlicht, licht van de zonnebank en licht van lassen. Binnen een dag na het felle licht in uw oog krijgt u klachten. Uw ogen worden rood, doen pijn, prikken of 'branden' en u kunt niet tegen licht.
Wie wazig ziet, ziet minder scherp. Dat kan van dichtbij zijn (bijvoorbeeld bij het lezen) of juist veraf zoals bij tv-kijken of autorijden. De meest voorkomende oorzaak is verziendheid of bijziendheid. U kunt ook een waas voor uw ogen zien met beide ogen, of wazig zicht hebben in 1 oog.
Bij migraine aura ziet u met beide ogen een vlek in uw beeld. Of u voelt bijvoorbeeld tintelingen in uw lip of in 1 hand. De klachten duren meestal 1 uur of korter. Daarna kunt u hoofdpijn hebben.
Wazig zicht of een waas voor je ogen kan langzaam ontstaan of ineens optreden. Het kan in één oog of beide ogen optreden en tijdelijk of blijvend zijn. Afhankelijk van de oorzaak kan wazig zicht gepaard gaan met andere klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en vermoeide ogen.
Oogmigraine is een vorm van migraine waarbij je ineens een gekleurde vlek (aura) in je gezichtsveld ziet die steeds groter wordt. Deze vlek is ook zichtbaar als je met één oog kijkt. De rand van de vlek is vaak grillig en flikkert. Tijdens een oogmigraine-aanval kan het zicht even helemaal weg zijn.
Ziet u lichtflitsen in uw oog? Dat is meestal een onschuldig verschijnsel. Bijvoorbeeld door het krimpen van het glasvocht bij het ouder worden. Flitsen in het oog kunnen ook bij migraine horen of voorkomen bij vermoeidheid of stress.
Die plaats heet de blinde vlek.
"Als je niest, komt er lucht uit je met een snelheid van 241 km per uur. Als je die druk tegenhoudt kan dat voor ernstige schade zorgen, en kan je eindeligen als een Michelin-mannetje met allemaal lucht in je lijf."
Daardoor worden er verschillende spieren in beweging gebracht, zoals een behoorlijk sterke samentrekking van de ribbenkast en de longen. Daardoor ontstaat de nies. Een gevolg van het niezen kan zijn dat je kippenvel krijgt. Doordat tijdens het niezen warmte aan de omgeving wordt afgegeven, ontstaat kippenvel.
Een nies begint met een geïrriteerd neusslijmvlies. Via de zogeheten 'drielingzenuw' gaat er dan een signaal naar het reflexcentrum in je brein. Vanaf daar worden verschillende spieren in beweging gebracht. De spieren rond je ribbenkast trekken bijvoorbeeld krachtig samen en hierdoor nies je.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Blauw als mooiste oogkleur bij vrouwen
Volgens onderzoek vinden 40,2% van de mannen een blauwe oogkleur het mooist bij een vrouw. Dit komt omdat mannen een lichte oogkleur mooier zouden vinden dan een donkere. Bruine ogen kwam op de tweede plek met 29,2% en groene ogen op de derde plek met 17,5%.
Een violette oogkleur komt vooral voor bij mensen met albinisme. Dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door een gebrek aan pigment in de cellen waaronder ook die van de ogen welke het pigment melanine ontbreken.
Je kunt bloed huilen
Ja, dat klinkt een beetje eng. Maar als je hemolacrie hebt, dan kunnen je tranen geheel of gedeeltelijk uit bloed bestaan. Vaak is het een teken dat zich in het oog een tumor bevindt. Het kan ook een infectie zijn.
De oogleden beschermen de ogen tegen uitdroging en infecties. Door met de oogleden te knipperen wordt het oog gereinigd en vochtig gehouden. Daarom zijn de ogen ook tijdens de slaap dicht.
Als de spier, die het bovenooglid omhoog trekt, niet goed functioneert, ontstaat een laagstand van het bovenooglid. De lidspleet wordt kleiner waardoor minder oogwit zichtbaar is (het oog wordt a.h.w. “kleiner”).