gelijk (bn) : corresponderend, dergelijk, dezelfde, één, eender, hetzelfde, identiek, overeenkomstig, soortgelijk. identiek (bn) : dezelfde, eensluidend, gelijk, gelijkluidend, hetzelfde, overeenkomstig.
Woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen. Een synoniem noemen we ook wel evenwoord.
Een tautologie bestaat uit twee of meer woorden (meestal van dezelfde woordsoort) die hetzelfde betekenen (bijvoorbeeld: daarnaast ... ook en altijd en eeuwig).
Hetzelfde verwijst naar het-woorden, dezelfde verwijst naar de-woorden en meervoudsvormen. Hetzelfde kan ook een bijwoord zijn met de betekenis 'gelijk, gelijksoortig', 'ongewijzigd' of 'eender'. Die commerciële liedjes klinken allemaal hetzelfde.
desgelijks, dito, even, eveneens, evenzeer, gelijkerwijs, idem, insgelijks, item, ook, op dezelfde wijze. eveneens (bw) : evengoed, gelijk, gelijkgesteld, gelijkwaardig, hetzelfde, mede, op dezelfde wijze, tevens.
Een woord is polyseem als het meer dan één betekenis heeft, maar de verschillende betekenissen wel met elkaar verband houden. Bij polysemie worden de verschillende betekenissen onder één woord in de woordenboeken opgenomen.
gelijk (bn) : eerlijk, evenredig, gelijkelijk, gelijkgerechtigd, gelijkgesteld, gelijkmatig, gelijkwaardig. adequaat (bn) : gelijkwaardig, gepast, geschikt, juist, overeenkomstig, passend, voldoende.
Anagram. Een anagram, ook wel letterkeer genoemd, is een woord of zin, gevormd uit de letters van een ander woord of een andere zin maar in een andere volgorde. Van het woord 'velen', kan bijvoorbeeld ook 'leven', 'elven' of 'nevel' worden gemaakt.
Identiek is een bijvoeglijk naamwoord dat 'hetzelfde/dezelfde', 'helemaal gelijk, eender' betekent. (1a) Ze hebben een identieke tas. (1b) Ze hebben precies dezelfde tas.
Komt 'ie dan: homoniemen zijn woorden of zinsdelen die je op precies dezelfde manier schrijft en die hetzelfde klinken, maar een andere betekenis hebben. Zo kun je lekker relaxen op je bank na een lange werkdag, of naar de bank gaan om je financiële zaken te regelen.
Een tautologie is een combinatie van woorden die hetzelfde betekenen. Vaak gaat het om synoniemen die elkaar kunnen vervangen, waardoor je iets dubbelop zegt. Een tautologie kan een stijlfiguur of stijlfout zijn, afhankelijk van de inburgering of verstening van de gebruikte combinatie.
Wat zijn homoniemen? Homoniemen zijn woorden die er hetzelfde uitzien en hetzelfde klinken, maar een verschillende betekenis hebben. Bijvoorbeeld bank (om op te zitten) en bank (als geldinstelling).
Hoe noem je een woord dat je van voor naar achter en van achter naar voor kunt lezen, zoals parterretrap? Dat zijn palindromen of keerwoorden. Enkele palindromen zijn: lepel, klotetolk, madam, meetsysteem, nepparterretrappen, parterreserretrap, Reinier en stormrots.
Een palindroom is een woord dat hetzelfde blijft als je het andersom leest. Wij zijn wel fan van die symmetrie. Hier zijn onze 10 favoriete palindromen in de Nederlandse taal.
Zelfstandige naamwoorden zijn woorden als huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die een 'zelfstandigheid' aanduiden. Dat kunnen concrete zaken zijn, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, brug, hout).
Hetzelfde is een bijwoord met de betekenis 'gelijk, ongewijzigd'. Hetzelfde is het gebruikelijkst in de voorbeeldzin. Dezelfde en hetzelfde zijn aanwijzende voornaamwoorden als ze naar een zelfstandig naamwoord verwijzen; dezelfde verwijst naar de-woorden en meervouden, en hetzelfde naar het-woorden.
dezelfde, eensluidend, gelijk, gelijkluidend, hetzelfde, overeenkomstig. als synoniem van een ander trefwoord: gelijk (bn) : corresponderend, dergelijk, dezelfde, één, eender, hetzelfde, identiek, overeenkomstig, soortgelijk.
bijzonder (bn) : afwijkend, afzonderlijk, apart, buitengewoon, eigenaardig, excentriek, exceptioneel, markant, ongewoon, opmerkelijk, origineel, raar, speciaal, specifiek, uniek, uitmuntend, vreemd, zeldzaam, zonderling.
precies hetzelfde
`De kopie is identiek aan het origineel. ` volledig hetzelfde, van dezelfde oorsprong.
Woord of zin die ook van achteren naar voren gelezen kan worden zonder dat er iets aan de betekenis verandert (Lat. versus recurrentes). Woordvoorbeelden zijn: lepel, pop, parterretrap.
Een palindroom (van het Grieks: πάλιν, "opnieuw" en δρόμος, "(door)lopen"), keerwoord of spiegelwoord is een woord waarin de letters symmetrisch gerangschikt zijn, zodanig dat het woord van achter naar voren gelezen hetzelfde is als van voor naar achter.
Een anagram of letterkeer is een woord of zin, gevormd uit de letters van een ander woord of een andere zin maar in een andere volgorde. Het maken van anagrammen is een geliefd woordspel.
Een van de betekenissen is 'op gelijke wijze' (bijvoorbeeld gelijk gekleed zijn). Als bijwoord van plaats heeft het de betekenis 'even ver in verhouding tot elkaar' (bijvoorbeeld gelijk eindigen). En als bijwoord van tijd betekent gelijk 'op dezelfde tijd', 'tegelijkertijd' (bijvoorbeeld gelijk aankomen).
Meerdere kan in de standaardtaal als synoniem gebruikt worden van bijvoorbeeld verschillende, verscheidene, tal van, meer dan één.
Een tegenstelling wordt ook wel antithese genoemd. Een tegenstelling is een stijlfiguur. Het houdt in dat twee tegengestelde termen worden gebruikt in een zin om de tekst te verlevendigen. Een voorbeeld van een tegenstelling is: 'In de stille kamer knettert zij van woede'.