De zwarte weduwe is een aantal keer in Nederland aangetroffen. De spinnen werden veelal overgebracht naar reptielentuin Serpo te Delft. Een recent geval deed zich voor in Nederland waar de spin werd ontdekt in een uit de Verenigde Staten geïmporteerde auto.
De Europese zwarte weduwe (Latrodectus tredecimguttatus), ook soms Mediterrane zwarte weduwe, steppekogelspin of karakurt (uit het Russisch: каракурт) genoemd, is een spin uit de familie der kogelspinnen. Haar leefgebied behelst het hele gebied rond de Middellandse Zee, van Spanje tot Centraal-Azië.
50.000 beschreven spinnensoorten zijn er maar enkele waarvan de beet echt gevaarlijk kan zijn voor de mens. Geen van deze soorten komt in Nederland of België voor. Hier komt wel de gerande oeverspin (grote, kleine) voor.
Het gif van de spin van de zwarte weduwe bevat giftige chemicaliën die mensen ziek maken. Wanneer een vrouwelijke spin een mens bijt, ontstaan mogelijk diverse symptomen zoals pijn in de borst, een hoge bloeddruk en ademhalingsproblemen. Een snelle behandeling is nodig.
De zwarte weduwe leeft van insecten als vliegen, kevers, muggen en sprinkhanen en gebruikt daarbij twee wapens: een web en gif. Het web is een wirwar van sterke draden. Zodra een prooi in de val trapt, doodt de spin hem met verlammend gif. Daarna kan het dier de prooi in alle rust oppeuzelen.
De Zwarte Weduwe
De Zwarte Spin staat bekend als meest dodelijke spin ter wereld.
Gewone huisspin
De grote huisspin kom je vaak tegen in huis, en hij kan zeven jaar worden. Grootte: Het lijf kan 2 cm worden, de poten ruim 10 cm. De gewone huisspin is een van de grootste spinnen die in Europa voorkomen en de grootste spin van Nederland en België.
Voor de mens is alleen het vrouwtje gevaarlijk. De kaken van het mannetje zijn namelijk te klein om zich een weg door de huid te banen, maar ook de hoeveelheid gif is te gering. De zwarte weduwe is ongeveer 1,25 cm lang, het mannetje iets kleiner, met een spanwijdte van 2 cm tot soms wel bijna 4 cm.
In Nederland en België kennen we een slordige 700 spinnensoorten. Daarvan zijn de gewone en de grote huisspin, de kruisspin, trilspin, wolfspin, vioolspin, springspin, trechterspin, kogelspin en hooiwagen de meest bekende. In de Benelux kennen we geen giftige spinnen die gevaarlijk zijn voor mens of huisdier.
Mocht je toch gebeten worden, hoe kun je een spinnenbeet dan herkennen? Vaak krijg je last van een zwelling en kan je rode vlekken op de huid krijgen rondom de beet. Je huid voelt warm aan en het is mogelijk dat er een blaar ontstaat.
Toen de spin eenmaal uit het oor kwam, bleek hij zo groot als een muntstuk. De Chinese heeft geen oorschade opgelopen. Het komt vaker voor dat diertjes in een menselijk oor kruipen.
Hooiwagens zijn ten slotte totaal ongevaarlijk voor de mens. Ze kunnen niet door de menselijke huid bijten. ' Nog een weetje: niet alle hooiwagens hebben lange poten.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder.
Om de eieren te leggen moet de vrouwtjes bidsprinkhaan genoeg voedsel eten. Soms begint ze met het verorberen van het mannetje waar ze er net mee heeft gepaard. Sommige vrouwtjes hebben zoveel trek dat ze het mannetje al tijdens de paring opeten. Eerst bijt ze de kop af, maar zelfs dan maakt het mannetje de paring af.
De spin is in alle provincies gezien, behalve in Flevoland. Vooral in Arnhem, het zuiden van Limburg, Utrecht en Nijmegen komt hij voor.
Is de grote huisspin in Nederland gevaarlijk? Hoewel de spin er wellicht gevaarlijk uit ziet, is deze niet gevaarlijk. Enkel wanneer de spin zich in het nauw gedreven voelt zal de spin bijten. Deze spinnenbeet is voor mensen gelukkig niet gevaarlijk.
Spinnen eten in je slaap
Spinnen hebben namelijk niets te zoeken bij mensen, en al helemaal niet als ze slapen. Er valt dan simpelweg geen eten te halen. Het is voor spinnen veel effectiever als ze in of bij hun web blijven wachten op een invliegend insect. Bovendien trilt een slapend mens doordat hij ademt en snurkt.
Spinnen kunnen bijten, maar over het algemeen heb je daar geen last van. Spinnen gebruiken het bijten namelijk vooral voor een prooi. De huid van een mens is bovendien de stug voor een spin om goed te bijten.
Er zijn inheemse spinnen die wel wat op zwarte weduwen lijken, zoals de in huis voorkomende grote steatoda (Steatoda grossa), maar deze hebben nooit rode vlekken onder op het lichaam. Enkele soorten leven dicht bij de mens en hierdoor is er een kans dat ze per ongeluk worden versleept naar een nieuw land.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
Omdat hooiwagens geen web weven, zult u ze hier niet aan kunnen herkennen. Meestal ziet u deze dieren gewoon lopen en omdat zij zich in hoekjes en kiertjes van ruimtes begeven kunt u hier wel extra goed stofzuigen en schoonmaken om eventuele overlast te voorkomen.
Wist je dat alle spinnen bijten?! De spinnen die in Nederland voorkomen zijn alleen te klein om hun kaken in onze huid te zetten. De enige uitzondering is de Florentijnse muurspin! Dit is een zwart spinnetje van 1,5 centimeter, waarvan 6 van de 8 poten naar voren wijzen.