Als je oliebollen (met krenten) in de koelkast doet, kun je ze 2 dagen bewaren. Je hoeft ze dus niet allemaal op nieuwjaarsdag te verorberen. Langer bewaren? Doe ze in de vriezer, want dan blijven ze wel 3 maanden goed.
In de tijd tussen Kerstmis, Oud en Nieuw en Driekoningen was het laatmiddeleeuwse gebruik voor armen en zwervers om langs de deuren te gaan om in ruil voor een Nieuwjaarswens of een lied, iets te eten te krijgen. De oliebol was bij uitstek geschikt om uit te delen: warm, vullend en voedzaam.
Wist je dat we gemiddeld zo ongeveer acht oliebollen per persoon eten tijdens en rondom de jaarwisseling.
8 oliebollen
Er gaan ieder jaar weer meer dan 100 miljoen oliebollen over de toonbank en dan maakt een groot deel van de Nederlanders ze ook nog eens zelf met oud en nieuw. Kortom: iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per persoon per jaar.
Oliebollen, appelbeignets, appelbollen en appelflappen staan niet in de Schijf van Vijf. Ze bevatten veel calorieën en dragen niet bij een gezond voedingspatroon. Oliebollen zijn dus niet gezond.
In de late middeleeuwen ontstond de traditie onder arme mensen om na de jaarwisseling langs de deuren te gaan, om mensen een gelukkig nieuwjaar te wensen. In ruil voor de beste wensen kregen zij wat te eten. Vaak was dat een oliekoek.
39 oliebollen voor 1 kilo
Maar om een kilo aan te komen moeten er flink wat meer van verschanst worden. Per halve kilo gaat het om een extra inname van 3.500 calorieën, bovenop de gemiddelde inname van 2.000. Daarvoor moeten bijna 20 oliebollen gegeten worden. Voor een kilo gaat het dan om bijna 39 oliebollen.
Groene groenten worden met Oud & Nieuw in de Verenigde Staten – maar ook op andere plekken ter wereld – gegeten omdat de groene kleur doet denken aan dollars. Boerenkool, snijbiet en andere bladgroenten brengen daarom geluk!
Oorsprong. De oorsprong van de oliebol is niet geheel duidelijk. Volgens Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur zijn ze mogelijk voor het eerst in de middeleeuwen gebakken. Ze meent tevens dat de oorsprong ligt in wat nu Nederland is of dat ze er vlakbij voor het eerst gemaakt zijn.
Al eeuwen is het eten van oliebollen typisch Nederlands. Maar over de herkomst van de oliebol gaan veel verschillende verhalen. Het gebruik om deeg te bakken in heet vet kan op meerdere manieren in onze omgeving zijn terechtgekomen.
De oven voorverwarmen op 200°C. De oliebollen in een vuurvaste schaal 10 tot 12 minuten verwarmen. Opwarmen in de oven geeft de oliebol weer een mooi krokant korstje voor een optimale versbeleving. De oliebollen (5 stuks) 30 seconden verwarmen op 750 watt.
In de bakkerijen van farao Ramses III werden al kleine broodjes in olie of heet vet gebakken. Olie is in deze regio rijkelijk voorhanden en kookboeken uit het Nabije Oosten leveren inderdaad recepten voor wat wij nu 'oliebollen' zouden noemen.
Wil je je oliebollen maar een paar dagen bewaren, zorg dan dat je ze luchtdicht verpakt. Dat kan bijvoorbeeld in een afgesloten zakje. Leg je oliebollen niet in de koelkast, maar eerder in de broodtrommel. Zo blijven ze hooguit drie dagen goed.
Oliebollen opwarmen
Opwarmen kan het beste in de oven, want dan krijgt de bol zijn krokante jasje weer terug. Doe de bollen 5 minuten in een voorverwarmde oven op 145 graden en ze zijn weer zo goed als nieuw. In de magnetron opwarmen in de magnetron kan ook, maar de kans is dan wel klein dat de buitenkant krokant is.
In veel andere landen wordt de deegbal vaak gevuld. In Afrika, Azië en Zuid-Amerika vind je een aantal zoete en hartige varianten: Suriname en India: de ghul ghula. Polen, Rusland en Armenië: de pączki. Latijns-Amerika, Spanje en Guam: de buñuelo.
Oliebollen bestaan niet, al eten ze in Noord-Frankrijk wel gaufrettes du Nouvel An, kleine warme wafels. 4. Champagne wordt vaak al bij het aperitief geopend: veel Fransen wachten niet tot middernacht, maar vaak gaat er bij het dessert en/of om middernacht weer een fles open.
Zowel in oliebollen als appelflappen zitten aardig wat calorieën. Een kleine oliebol (65 gram) bevat zo'n 166 kilocalorieën (kcal). In de variant met rozijnen zitten net iets meer calorieën, zo'n 180 kcal per stuk. Hoewel een oliebol al een behoorlijke caloriebom is, is het nog niets in vergelijking met een appelflap.
Weetje. Een enkele keer kom je puristen tegen die eraan vasthouden dan een krentenbol die met rozijnen is bereid helemaal geen krentenbol is, maar een “rozijnenbol”. Dat kan dan zowel voor het broodje gelden als voor de oliebol-mét.
oliebol {de}
deep-fried dough ball {znw.}
In een appelflap zitten meer calorieën dan in een oliebol, ze bevatten meer koolhydraten en suikers en ook nog eens meer vet. Verrassende winnaar van deze 'wedstrijd' is echter de appelbeignet. Die bevat een stuk minder calorieën en suikers dan zowel de oliebol als de appelflap en er zitten ook minder koolhydraten in.