De normale naad (+ extra variatie)De jeansnaad (ook wel platte naad genoemd)De Engelse naad.
Dit is een naad waarbij twee stoffen naast elkaar liggen of waarbij een naad midden over een stof ligt. Twee lagen stof worden aan elkaar genaaid en de naad wordt daarna voorzichtig uit elkaar getrokken tot de naad plat ligt. De steken vormen lussen aan de bovenkant en “ladders “aan de onderkant.
De Engelse naad is een dubbele naad waarbij de rafelrand in de naad weggewerkt wordt.
Coupenaden zijn naden die aan een naaipatroon toegevoegd worden om een kledingstuk extra pasvorm te geven.
Je kan de coupe op een centimeter afknippen. Denk er dan wel aan om deze naad af te werken met een zigzag. Je coupe strijk je naar beneden en zet je vast als je je zijnaad stikt. Als je je werk omdraait naar de goede kant zie je een prachtige coupenaad.
Om rafelen van de stof in je kledingstuk te voorkomen, werken we de binnenkant van de naden altijd af. Dit kan met een kartelschaar (1), of door met een zigzagsteek precies langs de rand te stikken (2).
Naadband is een strookje dunne vlieseline die je opstrijkt aan de verkeerde kant van de stof en waarvan het band op de lijn zit die je straks stikt. Hierdoor kan de naad niet meer uitrekken en blijft deze strak.
Leg allebei je handen lichtjes op de stof, aan elke kant van de persvoet één. Zo begeleid je de stof tijdens het stikken. Let op, niet duwen of trekken aan de stof. Misschien overbodig om te noemen, maar blijf met je vingers bij de naald vandaan!
Zigzag de zigzag steek wordt vaak gebruikt voor het bevestigen van applicaties, kanten randen ed. Het gebruik van de zigzagsteek bij katoen beperkt het rafelen van de uiteindes van de stof.
of suturen bevatten vezelig bindweefsel en dienen voor de groei en de elasticiteit van de schedel. Sommige naadverbindingen verbenen op latere leeftijd en kunnen uiteindelijk niet meer als aparte schedelnaden zichtbaar zijn. Dit proces noemt men het verstrijken van suturen.
Wat is een tweelingnaald? Een tweelingnaald is een naald die aan de bovenkant gewoon één is en dus simpel in je naaimachine geplaatst kan worden, maar die daaronder twee complete naalden bevat.
Deze naald is speciaal gemaakt voor het naaien van gebreide stoffen, zoals tricot en jersey. De punt van de naald is afgerond, zodat deze niet de vezels van gebreide stoffen beschadigd.
Leg je stoffen met de goede kant op elkaar, de eventuele getekende lijn ligt naar je toe. Begin aan de zijkant van de stof, steek je naald tussen de stoffen en door de bovenste stof heen, op ± 5mm van de zijkant van de stof en op je getekende lijn. Trek de draad aan, het knoopje zit nu tussen de stoffen.
Een overlocksteek wordt gevormd wanneer een naald (of twee naalden) de stof binnendringt om een naad te naaien, terwijl een mes de stof afsnijdt en de grijperdraden de schone, ruwe rand omhullen.
Naaien met viscose
Viscose is veel soepeler en het kan daardoor even wennen zijn om het te knippen en te naaien. Vaak zijn stoffen van viscose ook wat dunner dan katoen. Het kan helpen om een stukje patroonpapier onder de stof te bevestigen, zo wordt het steviger en verdwijnt het niet zo snel in je naaimachine.
Hoe naai je met gebreide stof op een naaimachine
Bij de meeste huishoudelijke naaimachines kun je kiezen voor steken die ook met gebreide stoffen werken. In de handleiding van je machine vind je de beste steken voor jouw specifieke model.
Wanneer je geen lockmachine hebt kun je de randen afwerken met een naaimachine. Sommige naaimachines hebben een locksteek waarmee je de randen kunt afwerken. Heeft jouw naaimachine geen locksteek, dan kun je de breedste zigzagsteek op je naaimachine gebruiken.
De flauwe zigzag steek is een plattere zigzag. Door de zigzag blijft de naad rekbaar. De flauwe zigzag steek ziet er ongeveer zo uit als in onderstaand plaatje van de website van Bernina. Mocht je nu geen flauwe zigzagsteek op de naaimachine hebben, heb je vaak wel een 'normale' zigzag steek op de machine.
Naadband gebruik je om de naad van dunne en rekbare stoffen te versterken voordat je de 2 delen op elkaar naait.De naad is dan makkelijker te verwerken. Langs revers, kragen, breuklijnen en schuingesneden sierlijnen. In de naden van rekbare stoffen ( jersey,India katoen).
Restjes garen en een restje tricot van een oud shirt. Na wat probeersels met haken, stofjes en kleuren is dit het resultaat. De bloemetjes haken in ca. 4 verschillende vormen en groottes is nog niet zo moeilijk maar daarna was het wel lastig om ze aan elkaar te krijgen.
Definities die `sierstiksel` bevatten:
cowboylaarzen = Hoge laarzen van leer of lederachtig materiaal, vaak met sierstiksels, belegsel of ingeperst sierdruksel, die over het algemeen tot halverwege de kuit reiken en meestal laarsgespen aan de buitenzijde hebben.
Pak aan beide zijden van de taille de hoeveelheid stof vast die je in wilt nemen. Zet de eerste speld op de plek waar de meeste stof moet worden ingenomen. Zet op deze manier langs de hele naad spelden tot je de juiste pasvorm hebt. Trek de jurk uit en rijg een draad langs de lijn met spelden.
Universele naald
Voor de dunnere stoffen zijn dikte 60 en 70 geschikt, voor gemiddeld dikke stoffen dikte 80 en 90 en voor de dikkere stoffen 100 of 110.
Naalden. Afhankelijk van het quiltpatroon, de stof en het garen, kiest u een naald. Een gebogen naald is handig als u de quiltlagen op elkaar rijgt. Voor het quilten met de hand zijn halflange quiltnaalden (betweens) geschikt.