Hoewel brood beter niet in de koelkast kan worden bewaard, kun je belegde broodjes het beste wel koel bewaren. Zeker als je ze hebt belegd met kip of vleeswaren. Zo geef je bederf van het beleg bij te hoge temperaturen minder kans.
Hoewel brood het best niet in de koelkast bewaard kan worden, kun je belegde broodjes beter wel koel bewaren. Zeker als je het belegd hebt met kip of vleeswaren. Dit in verband met kans op bederf van het beleg bij te hoge temperaturen.
Je kunt brood prima de avond ervoor smeren en het een nachtje in de koelkast bewaren. Nog een tip: Je kunt gesmeerd brood ook invriezen. Kies dan wel voor kaas of vleeswaren.
Belegde broodjes vers en fris houden
Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
In een papieren zak
Je kunt je brood ook gewoon in een papieren zak bewaren. Zulke zakken zorgen voor goede luchtcirculatie, waardoor je korst krokant blijft.
In de regel kun je vers brood 2-4 dagen bewaren, maar het zal wel langzaam in kwaliteit afnemen en iets taaier worden. Let op: hoelang zelfgebakken brood goed blijft, verschilt per brood. Hoe meer water (of vocht) een brooddeeg bevat, hoe langer het mals en vers blijft.
Een sandwich die wordt belegd met hartig beleg en sla ziet er ook nog leuk uit als de boterhammen worden doorgesneden. Hoewel brood beter niet in de koelkast kan worden bewaard, kun je belegde broodjes het beste wel koel bewaren.
Probeer dit eens voor de broodtrommels van de kinderen: smeer en beleg 's avonds bevroren brood en leg dit in de broodtrommel, in de koelkast. Het resultaat: frisse en verse broodtrommeltjes, klaar om mee te geven naar school. Tijdwinst: 11 minuten.
Zachte broodjes kunnen bewaard worden op kamertemperatuur in een afgesloten plastic broodzak. Hierin blijven ze minimaal 3 a 4 dagen mals en vers. Daarna zal er iets van de malsheid verloren gaan. Voor het langer bewaren van zachte broodjes kunnen ze ook ingevroren worden.
In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel. Wil je elke dag vers brood? Vries het brood direct na aankoop in en ontdooi dagelijks de boterhammen die je gaat opeten.
Probeer dit eens voor de broodtrommels van de kinderen: smeer en beleg 's avonds bevroren brood en leg dit in de broodtrommel, in de koelkast. Het resultaat: frisse en verse broodtrommeltjes, klaar om mee te geven naar school. Tijdwinst: 11 minuten.
Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Maar na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af.
In de regel kun je vers brood 2-4 dagen bewaren, maar het zal wel langzaam in kwaliteit afnemen en iets taaier worden. Let op: hoelang zelfgebakken brood goed blijft, verschilt per brood. Hoe meer water (of vocht) een brooddeeg bevat, hoe langer het mals en vers blijft.
Harde broodjes
Het is dan ook het lekkerste om ze op de dag van aankoop te eten. Natuurlijk kan het wel eens gebeuren dat er over blijven, deze kan je prima bewaren. De voorkeur heeft om ze in een goed afgesloten plastic zak te doen in de broodtrommel. Liever niet in de koelkast omdat de broodjes dan sneller uitdrogen.
Kies voor bruin of volkoren. Daar zitten meer vezels in dan witbrood. Vezels zijn goed voor je darmen. Maak boterhammen met 30+ kaas een dag van te voren klaar en bewaar ze in de vriezer.
Op een snijplank. Dit is de goedkoopste en makkelijkste manier: zet je brood met de aangesneden kant naar beneden op de snijplank. Dat zorgt ervoor dat het kruim niet uitdroogt.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen.
Wikkel het brood in plastic of aluminiumfolie.
Het werkt het best als je de papieren zak vervangt door een plastic zak of aluminiumfolie.
*Houdbaarheid: ca.3 dag(en).
BROOD LUCHTDICHT BEWAREN
Gebruik geen plastic zakjes, maar speciale broodzakken die je in een speciaalzaak of bij de bakker kunt krijgen. Om de houdbaarheidsdatum van jouw zelfgemaakte brood nog verder te verlengen raden wij aan om de brooddoos van LOCK&LOCK te gebruiken.
Het ligt een beetje aan de persoonlijke voorkeur, maar over het algemeen zeggen wij dat brood, mits goed verpakt, minimaal 3 dagen houdbaar is op kamertemperatuur. Na 3 dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde blijft overigens wel behouden naarmate het brood wat ouder wordt.
Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Maar na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van oud brood neemt overigens niet af. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het best invriezen.