Onze ras el hanout bestaat uit kurkuma, koriander, kaneel, venkel, kruidnagel, knoflook, komijn, anijs, cayennepeper, zwarte peper, maïsmeel, fenegriek en zout.
Râs el hânout betekent letterlijk "het hoofd van de winkel": râs (رأس) betekent "hoofd", hanout (حانوت) betekent "winkel", terwijl de gehele term een idafa is, een genitief, zoals die ook in oud Nederlands bestaat. Bijvoorbeeld in "Heer des Huizes", dit is de heer die aan het hoofd van het huis staat.
Baharat is Arabisch voor specerij en is voornamelijk geschikt voor het kruiden van vlees, maar wordt ook gebruikt voor het bijkruiden van soepen en sauzen. Een tweede bekende kruid is ras el hanout, dit staat voor “Het beste van de winkel”.
In de Marokkaanse keuken worden veel kruiden gebruikt. De smaken, geuren en kleuren van bekende gerechten zoals tajine en couscous worden bepaald door de kruiden die er in gaan. Populaire kruiden zijn zwarte peper, witte peper, gember en kurkuma.
Sumak is een smaakmaker in het Midden-Oosten, waar het ook zijn origine vindt. Het is de gedroogde, paarsrode, harige vrucht van de sumakstruik Rhus coriaria, een struikgrote verwant van de cashew- en mangoboom. Er zijn wel 150 verschillende soorten sumakstruiken waarvan slechts zes soorten eetbaar zijn.
Ras el hanout bewaren
Ras el hanout kruiden blijven op een koele donkere plaats ongeveer een jaar goed. Na dat jaar kun je de mix natuurlijk nog wel gebruiken, maar de smaak wordt dan minder.
tijm (zn): الزعتر , حَاشَا(en) plant of the genus Thymus., زعتر , زَعْتَر(en) plant of the genus Thymus., صَعْتَر
Za'atar kan je gebruiken voor een lekkere dip – gewoon aangelengd met een beetje olijfolie. Ik gebruik het als basis voor een kipmarinade, maar het is ook lekker door salade of over gegrilde groente.
Za'atar is een kruidenmelange uit het Midden-Oosten. Het is ook de naam van een wilde oregano (Origanum syriacum) die verwant is aan marjolein.
Couscous bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat couscous vezels, B- vitamines en mineralen zoals magnesium en zink. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon.
Ingrediënten: specerijen (35%)(witte peper, anijs, cardamom, gember, foelie, kurkuma, korianderzaad, komijn, piment, fenegriek, karwij, chillies, MOSTERDmeel), groentepoeder (23%)(knoflook(poeder)), kruiden (22%)(peterselie, rozemarijn, thijm, laurier, majoraan), gedroogde groente (peterselieblad).
Ras el hanout (Râs al hânout, Arabisch: رأس الحانوت) is een Marokkaans kruidenmengsel van soms twintig of meer specerijen. Gelijkaardige kruidenmengsels worden ook gebruikt in Algerije, Tunesië en andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het mengsel heeft een bruine kleur en ruikt heel sterk.
Hoewel de smaak van Ras el Hanout nooit helemaal vaststaat, voert een combinatie van paprika, gember en koriander meestal de boventoon. Vaak wordt er ook komijn en kardemom aan toegevoegd. Het mengsel heeft een intense, rijke smaak, maar is niet pittig of scherp.
Door verhitting verliest het zijn smaak, voeg sumak daarom altijd op het einde van een bereiding toe. Heb je deze specerij niet in huis, dan kun je ze eventueel vervangen door een scheutje citroensap.
Sumak is een mengsel van de verschillende rode besjes van de sumakplant. Voor de specerij worden de besjes gedroogd en vervolgens vermalen tot een grof poeder. De smaak is fris-zurig (bijna als citroen), maar dan nog aromatischer.
Sumak is een friszuur bloemig poeder van het mediterrane sumakbesje. Voor ons is sumak net zo onmisbaar en als peper en zout, om mee te koken en om een gerecht aan tafel mee af te maken.
U kunt eenvoudig online za'atar kopen bij de Kruiden koning. Za'atar, het klinkt exotisch, en dat is het ook. Deze kruiden mengsel is de naam van een supersmaakvol kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Za'atar wordt gebruikt in de landen zoals Libanon, Palestina, Israël.
oregano in Arabisch. In Arabisch vertaalt oregano naar: الاوريجانو, زَعْتَرّ .
salie (zn): مريمية , مَرْيَمِيَّة
Za'atar. Ook za'atar is een populair kruidenmengsel in het Midden-Oosten. Het is een soort wilde oregano, die smaakt naar een combinatie van tijm en oregano.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Kaneel is net zoals andere specerijen jarenlang houdbaar. Onder invloed van warmte en licht kan wel de smaak en geur verminderen. De kaneel kan ook vocht aantrekken. Om die redenen zal de fabrikant een ten minste houdbaarheidsdatum hebben genoemd.
Kruiden gaat niet over datum zoals vlees en melk dat wel kunnen doen. Eet je kruiden die volgens de datum die op het potje staat 'niet goed' meer zijn, dan zul je er niet ziek van worden. Wel is het zo dat kruiden waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, kan het zijn dat het zijn smaak en sterkte verloren heeft.