Je lijf voelt stijf en stram en je hebt het ook steeds koud. Je stemming is gedeprimeerd of wisselt snel. Of je voelt je juist opgejaagd, slaapt slecht, hebt een snellere hartslag, trillende handen, vermoeidheid en transpireert overmatig.
U kunt de schildklier meestal niet zien of voelen. Maar als de klier opzet, ontstaat er een zwelling in de hals. Dit wordt ook wel struma of krop genoemd. Bij andere schildklieraandoeningen ontstaat niet altijd een zichtbaar struma.
Als u een vergrote schildklier heeft, dan kunt u dit in de hals zien of voelen. De schildklier kan helemaal gelijkmatig vergroot zijn (difuus) of onregelmatig (multinodulair). Het kan ook zijn dat er één of meerdere knobbels of zwellingen in de schildklier voelbaar zijn.
Symptomen. Struma groeit meestal langzaam, in de loop van de jaren en vaak zonder klachten. Als er klachten ontstaan, zijn dat meestal hinder met slikken, piepende ademhaling (vooral 's nachts), een gespannen gevoel in de hals of een storende aanblik. Dit kunnen redenen zijn om het struma te laten behandelen.
Typische klachten/symptomen zijn: een gezwollen en pijnlijke schildklier. pijn die uitstraalt naar de kaakhoeken en/of naar één of beide oren. koorts.
Stress heeft een grote invloed op het functioneren van het schildklierhormoon. Langdurige stress zorgt er namelijk voor dat er minder van het efficiënte T3 kan worden aangemaakt en meer van minder efficiënte Reversed T3 (rT3) wordt aangemaakt. Een teveel aan rT3 blokkeert dan de receptoren van het schildklierhormoon.
Is de schildklier vergroot, dan kun je dit vaak zien in de spiegel. De onderzijde van je hals is dikker. Vaak heb je helemaal geen klachten. Soms drukt de knobbel op de slokdarm, en dan heb je last bij het slikken, of op de luchtpijp, en dan heb je een piepende ademhaling.
De ziekte zelf herken je aan de plotse hevige pijn in de hals, ter hoogte van de schildklier, doorgaans samen met pijn in de nek. Je hebt koorts met of zonder koude rillingen en je voelt je algemeen onwel. Pijn bij het slikken en een hese stem zijn ook mogelijk.
De straling van radioactief jodium kan ervoor zorgen dat uw schildklier langzamer gaat werken. Ook kan de straling ervoor zorgen dat een vergrote schildklier met meerdere knobbels kleiner wordt. Dit komt omdat de straling van het radioactief jodium een deel van de schildkliercellen vernietigt.
Met de Veroval® zelftest Schildklier kun je binnen 10 minuten te weten komen of je schildklier te langzaam werkt. Met behulp van deze sneltest kun je gemakkelijk, in je eigen vertrouwde omgeving, testen of je schildklier te langzaam werkt (hypothyreoïde). Het enige wat je nodig hebt is de zelftest en 10 min. tijd.
Te weinig schildklierhormoon leidt ook tot hartfunctiestoornissen, omdat de energievoorziening van het hart onvoldoende is, maar bovendien wordt het weefsel van het hart en bloedvaten stijver, waardoor de hartfunctie minder wordt en de bloeddruk kan oplopen.
Veel mensen met een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) hebben last van gewichtsproblemen. Ze komen een paar kilo's aan, ondanks dat ze gezond leven.
Klachten hierbij kunnen koorts, pijn in de hals en bij het slikken zijn. Deze pijn kan uitstralen naar de oren. Vaak is de schildklier vergroot en gevoelig bij aanraken. Meestal herstelt de schildklier zich vanzelf in de loop van enkele weken tot maanden.
Eet niet meer dan 1-2 keer per week vis – Je lichaam kan maar een beetje van de metalen verwerken die veel vis bevatten. Eet te veel vis? Dan kunnen deze metalen zich ophopen in je lichaam en je schildklier in de weg zitten.
Een struma is meestal niet gevaarlijk. De schildklier kan wel te snel werken, waardoor je gaat afvallen. Daar zijn gelukkig medicijnen voor.
Om je schildklier gezond en in balans te houden, is het belangrijk dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Met name vitamine A, B6, B12, C, D, eiwitten, CoQ10, zink, ijzer en magnesium zijn belangrijk.
Snelle suikers kan je beter niet meer eten bij een trage schildklier. Ze zitten verstopt in onder andere snoep, koekjes, frisdrank, alcohol, witte rijst, wit brood maar ook honing, vruchtensap en gedroogd fruit. Deze voedingsmiddelen verhogen de kans op insulineresistentie.
Als de schildklier te snel werkt, krijgt u te veel van dit hormoon. U kunt last hebben van hartkloppingen, zweten, afvallen en een onrustig gevoel. Meestal komt dit door de ziekte van Graves. De behandeling is met medicijnen, radioactief jodium of een operatie.
De oorzaak van struma is moeilijk te achterhalen. Het komt vaker in families voor. Struma kan ook ontstaan door langdurig gebruik van sommige medicijnen (amiodaron, lithium) en bij jodiumtekort.
Als het struma klachten geeft door een snellere werking van de schildklier, kan dit behandeld worden met medicijnen of radio- actief jodium. Bij slik en/of benauwdheidsklachten kan er radioactief jodium gegeven worden of kan voor een operatie gekozen worden.
Veel schildklierpatiënten kampen met psychische klachten: stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, depressies of neerslachtige gedachtes.
De schildklier maakt te veel schildklierhormoon aan, wat kan leiden tot vermageren, een te snelle hartslag en hoge bloeddruk, een overdreven warmtegevoel, diarree en beven.
Soms kan de grootte van een cyste plots toenemen doordat er een bloedinkje in ontstaat. Hierbij kunnen dan toch klachten ontstaan doordat de cyste groter is geworden. Vaak is deze toename van omvang tijdelijk en verdwijnen de klachten ook weer vanzelf.