Wil je zelf je eelt verwijderen? Maak het eelt eerst zachter door een voetenbad te nemen (eventueel met baking soda) of het door het aanbrengen van een eeltverweker. Dit zorgt ervoor dat de huid makkelijker te verwijderen is met een puimsteen, vijl of rasp.
Eelt kan leiden tot likdoorns of kloven. Ook kunt u het gewoon storende, onaantrekkelijke gele plekken vinden. Dan kunt u dit hardnekkige eelt eenvoudig door een pedicure of medisch pedicure laten verwijderen. Het is beter om dit door een professional te laten doen, dan zelf aan de gang te gaan met een eeltvijl.
Met een puimsteen of eeltvijl kun je zelf eenvoudig en pijnloos een teveel aan eelt weghalen. Eventueel kun je vooraf een voetenbad nemen, om de dode huid een beetje zachter te maken zodat je het makkelijker kunt weghalen. Baking soda, citroen en azijn hebben een antibacteriële werking en maken het eelt extra zacht.
Eeltvorming is een natuurlijke beschermingsreactie van het lichaam. Het is een reactie van de huid om extra bescherming te geven op een plek waar veel druk of wrijving aanwezig is. Wanneer er teveel druk op de bovenste laag van de huid (de hoornlaag) komt, zal het lichaam de huid op deze plek gaan verdikken.
Je kunt bijvoorbeeld twee eetlepels zuiveringszout, ook wel baking soda genoemd, toevoegen. Dit helpt niet alleen om het eelt weker te maken, het heeft ook nog eens een antibacteriële en schimmelwerende werking. Ook azijn en citroen helpen om de huid beter week te maken.
Wanneer druk en wrijving teveel wordt, dan wordt de eeltlaag dikker en harder hierdoor zal de eeltlaag meer wit van kleur gaan worden. Wanneer de huid droog is en het eelt dikker wordt, kunnen er kloven ontstaan.
Een dun laagje eelt op de voeten is normaal. Haal deze eeltlaag niet weg, anders kunnen er pijnlijke plekken ontstaan.
Heeft u last van eelt aan uw voeten? Vormen zich eeltplekken aan de onderzijde van de voet, of juist tussen de tenen? Eelt is op zich niet schadelijk, maar kan wel erg vervelend zijn.
1. Kneipp Eeltcrème. Dit is één van de meest gebruikte eeltzalfjes. Het zorgt ervoor dat de huid zacht en soepel wordt, waardoor eelt daarna eenvoudig te verwijderen is met bijvoorbeeld een rasp of vijl.
Je kunt zelf een aantal dingen doen om kloven te voorkomen: 1 x per week vijlen op een droge huid ( 1 richting op vijlen). Iedere avond uw voeten insmeren met voor u een juiste crème.
Voetbad met zeezout
Een voetbad met Dode Zeezout is heilzaam bij koude voeten, blaas- en nierklachten en bij jeukende of schilferende huid. Het bad heeft ook een sterke ontgiftende werking, want in de natuurheelkunde worden de voeten als derde nier gezien.
Baking soda is zuiveringszout en is perfect voor heerlijke, zachte en geurloze voeten, dankzij de ontzurende en ontsmettende werking. Natuurlijk zijn de welbekende bruistabletten ook een heerlijke ontspanning voor je voeten met een verkwikkend en verfrissend effect.
Neem nooit langer dan 5 minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar voor wondjes of infecties. Gebruik bij een voetenbad geen soda of Biotex, maar gewoon keukenzout. Spoel altijd na met schoon water. Wanneer je wondjes op de voet hebt, mag je geen voetenbad nemen.
Niet iedereen krijgt last van eelt. Voor een gedeelte is het erfelijk bepaald. Maar eeltvorming kan ook sterk afhangen van andere factoren, zoals het beroep dat je uitoefent. En wie bijvoorbeeld verkeerde schoenen draagt en veel moet lopen, zal sneller eelt ontwikkelen dan iemand die veel zit.
Het ziet eruit als een dikke gele of bruine laag op de huid. Het is een verdikking van de hoornlaag. Dit is de bovenste laag van de opperhuid, die bestaat uit dode huidcellen. Eelt vorming kan erfelijk zijn, maar ook of iemand voor zijn werk veel zit of veel moet lopen.
Het advies om een pedicure te bezoeken is om iedere 6 weken, dit geheel afhankelijk of u klachten heeft of niet. Ook voor diabetes en reumapatiënten geldt; dat een bezoek om de 6 weken aan onze gediplomeerde (medisch) pedicures bijdraagt aan een optimale voetverzorging.
Je voeten zalven? Dit kan een hele effectieve manier zijn om harde huid te verwijderen. Smeer Vaseline op de harde plekken op je voet en houd je sokken aan als je naar bed gaat. De zalf zal de harde plekken verzachten en de droge huid versoepelen.
Gebruik vaseline tegen droge voeten
Als je droge voeten hebt, is deze tip het proberen waard: Smeer na het douchen je voeten in met een laag vaseline. Trek er katoenen sokken over aan en duik dan lekker je bed in. De volgende ochtend even je voeten wassen en tada! Kom maar door met die fluweelzachte voetjes.
Droge voeten en eelt voorkomen
De regelmatige verwijdering van eelt en het gebruik van speciale vochtinbrengende voetcrèmes zoals Hansaplast Herstellende Crème voor de normale huid tot droge huid of Hansaplast Anti-Eelt Intensieve Crème helpen om je droge voeten in een beter conditie te krijgen en te houden.
De gemiddelde pedicure kosten van deze standaard behandeling liggen tussen de 25 en 35 euro. Maar bij sommige praktijken betaal je meer als het gaat om 'risicovoeten', bijvoorbeeld bij diabetes. Zo is het ook mogelijk dat een behandeling rond de 40 of 50 euro kost.
Mensen die veel eelt aanmaken of kloven hebben gaan soms om de 3 of 4 weken. En als u last heeft van een ingegroeide nagels, gaat u ook vaker naar de pedicure. Heeft u weinig of geen problemen aan uw voeten dan is een bezoek om de 2 à 3 maanden voldoende.
Eelt is dus een natuurlijk beschermlaagje en geeft zeker niet altijd pijnklachten. Wanneer eelt pijn doet, voelt dit vaak als een brandend gevoel met name in de voorvoet. Bij een scherpe en stekende pijn, kan het zijn dat er onder het eelt een likdoorn zit. Een likdoorn is eelt dat naar binnen groeit.
Was je voeten elke dag met koud of lauw water en een milde zeep. Zorg er voor dat je de zeep achteraf goed wegspoelt. Soms is het aangewezen om je voeten ook eens te wassen met een antibacteriële zeep of stop je voeten in een badje met water en azijn.
Met een eeltmes of eeltschaaf kun je in korte tijd veel eelt wegsnijden. Het mesje werkt een beetje als een kaasschaaf. Je gaat met het mesje zo horizontaal mogelijk over de huid om dunne schijfjes eelt weg te schaven. Let daarbij altijd op je snijrichting.
Het is eigenlijk een beschermlaagje ter voorkoming van beschadiging van je huid. Eelt komt vooral voor op je handen en voeten. Eelt is een plaatselijke verdikking of verharding van de huid, veroorzaakt door constante wrijving of druk. Het is eigenlijk een beschermlaagje ter voorkoming van beschadiging van je huid.