Doet het schieten van gaatjes pijn? Het doet heel eventjes pijn. Je voelt een kleine prik, alsof iemand in je oorlelletje knijpt, maar het is zo gebeurd! Na het schieten is het nog wat gevoelig en brandt het na.
Natuurlijk is pijn voor iedereen anders, maar meestal wordt aangegeven dat het schieten van een (tweede) gaatje slechts een seconde pijn doet. Daarna ebt de pijn al snel weg. Na het schieten kunnen de oren licht geïrriteerd voelen, maar dit is na maximaal 3 dagen helemaal verdwenen.
Kosten gaatjes schieten
Het proces van het gaatjes schieten zit daar gratis bij. De kosten van de oorbellen beginnen bij €24,95 en lopen op tot €39,95. Deze oorknopjes zijn gemaakt van chirurgisch staal.
Heb je moeite met het indoen van ringetjes, doe ze dan eens van achter naar voren in. Grote kans dat het wel meteen lukt doordat je het pinnetje en het buisje van de oorbel in de spiegel ziet. Of doe wat vaseline op het scherpe uiteinde van de oorbellen om ze glad te maken.
Hoe lang moet ik de schietoorbellen inhouden? Het beste is om de schietoorbelletjes minstens 6 weken te dragen. Daarna mogen ze vervangen worden door andere oorbellen. We raden je wel aan om de eerste 6 maanden alleen oorknopjes te dragen en de eerste 12 maanden geen zware oorbellen in te doen.
Doet het schieten van gaatjes pijn? Het doet heel eventjes pijn. Je voelt een kleine prik, alsof iemand in je oorlelletje knijpt, maar het is zo gebeurd! Na het schieten is het nog wat gevoelig en brandt het na.
Mocht je met oorbellen in willen slapen dan is de ideale houding op je rug met je hoofd met de achterkant op je kussen. Dan niet woelen of draaien of met je handen aan je oren zitten. Dit is natuurlijk niet te doen. Je draait in de slaapt, zit misschien aan je gezicht of oren.
Is het normaal als mijn oren pijn doen na het schieten? De oren kunnen wat gevoelig zijn als de oorbellen net zijn geschoten, een lichte irritatie die max 3 dagen duurt is normaal.
Stinkende oorlellen komen eigenlijk alleen voor wanneer u gaatjes in uw oren heeft. De geur wordt namelijk veroorzaakt door dode huidcellen, zweet en achtergebleven haar- en make-upproducten die zich in de gaatjes en rondom uw oorbellen ophopen.
Ook geven de juwelieren een heel oud advies mee wat nog steeds gebruikt word. Namelijk om je geschoten oorbellen te blijven draaien, anders zou de oorbel vast kunnen groeien. Door het sieraad te draaien maak je het wondje open en krijgt het geen kans om goed te genezen. Uiteindelijk vormt er zich littekenweefsel.
In Nederland is er geen minimumleeftijd bepaald voor gaatjes in de oren bij een kind gaatjes. Vaak hanteren juweliers hier wél een leeftijdsgrens voor. Zo kan het zijn dat voor oorbellen je baby 3 maanden of ouder moet zijn. Veel juweliers prikken helemaal geen gaatjes bij baby's, maar pas vanaf vijf of zes jaar.
Om een oorbel te kunnen dragen moet dus een gaatje door het oor gemaakt worden. U kunt oorbellen laten piercen met een naald of laten schieten met een zogenaamd 'pistooltje'. Wij raden aan om oorbellen te schieten. Dit is snel, precies en professioneel.
Een vuistregel is om oorbellen te kopen die tegenovergesteld zijn van de vorm van uw gezicht. Heeft u een rond gezicht dan kunt u met hoekige oorbellen voor de dag komen. Heeft u een vierkant gezicht kies dan voor ronde vormen.
In het kort
Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid. Meestal geneest een trommelvlies vanzelf binnen 2 maanden.
En hoe ontstaat zoiets? Een bloemkooloor is een oor wat ontstaat bij voornamelijk mannen, die doen aan contactsporten en dan moet je denken aan rugby, worstelen, judo. Wat er gebeurt is dat zo'n oorschelp bloot staat aan klappen erop of wrijving en daarmee kun je bloedingen krijgen in je oorschelp.
Niks is vervelender dan een ontstoken oorbelgaatje. Je oorlel is rood, warm en pijnlijk en soms komt er pus of wondvocht uit. Dit betekent dat je een ontsteking in je oorlel hebt.
Vermijd contact met haarspray, shampoo etc. bij het pas gemaakte gaatje. Je moet na douchen of baden, het oor grondig met water spoelen en vervolgens behandelen met een Studex huidverzorgingsproduct. Lichte zwelling en rood worden van het oor dat direct optreedt nadat de oorbel gezet is, is volledig normaal.
Oorbellen schoonmaken
Je kunt de volgende regel aanhouden: als je dezelfde oorbellen een week lang draagt, moet je deze oorbellen één keer per week schoonmaken. Hoe je dat het beste doet? Fijne juwelen als goud en zilver kun je schoonmaken met een zilverpoetsdoekje.
Maak je oren twee keer per dag schoon met water en zeep.
Wrijf een milde zeep tussen je vingers totdat hij schuimt. Smeer de zeep voorzichtig op de voor- en achterkant van je gaatjes. Veeg voorzichtig met een schone, natte doek over je oren om de zeepresten te verwijderen.
Wat verder belangrijk is om te weten als je gaatjes wilt laten schieten: Er wordt maximaal tot het derde gaatje in hetzelfde oor geschoten, mits hier genoeg ruimte voor is. Er worden geen gaatjes in kraakbeen geschoten, dus geen piercings.
Of je beter kan schieten of piercen hangt af van de plek waar je je oorbel neemt. Als je een oorbel in je oorlel wil, dan is schieten de snelste manier, die het minste zeer doet. Piercen wordt vaak gedaan als de plek waar de oorbel komt bestaat uit kraakbeen, zoals de bovenste rand van je oor bijvoorbeeld.
Het maakt verder niet uit hoeveel gaatjes u eventueel al heeft, een tweede of derde erbij is namelijk geen probleem. Ook kunnen we dichtgegroeide gaatjes weer opnieuw doorprikken. De oorbel die we in uw oor schieten moet minimaal 6 weken in uw oor blijven.
Schoon houden
Één uitzondering wanneer het wél belangrijk is om met oorbellen in te slapen, is als je een nieuw oorbelgaatje hebt laten schieten. Net geschoten gaatjes in je oorlellen moeten minimaal zes weken genezen, omdat het dan nog een open wondje is.
Bij sommige mensen gaat het oorbelgaatje na een aantal weken dicht, ookal hebben ze hun oorbelgaatje al een paar jaar. Ook kunnen sommige mensen voor een aantal maanden geen oorbellen dragen en alsnog hun gaatje behouden. Het is persoonsafhankelijk hoe dit uitpakt bij de meeste mensen.
Het beste materiaal voor je nieuwe oorbellen is chirurgisch staal of titanium, maar na de genezingsperiode kun je ook gerust materialen als sterling zilver dragen.