In het onderzoek van Vereniging Hogescholen wordt namelijk het percentage studenten dat is gestopt en een andere studie is gaan doen apart benoemd. Dit percentage ligt op 15,7%, wat betekent dat het aantal uitvallers daadwerkelijk 27% bedroeg in 2019.
Onderzoek van Qompact op basis van een survey onder mbo, hbo en wo-studenten wijst uit dat een vijfde van de eerstejaars studenten van het jaar 2020-2021 is uitgevallen. Uitgesplitst naar niveau gaat het hierbij om 23% van de mbo-studenten, 22% van de hbo-studenten en 20% van de wo-studenten.
De redenen hiervoor kunnen variëren. Het kan zijn dat de student te weinig motivatie heeft om de opleiding af te maken.Maar mentale gezondheid kan ook in de weg zitten. Als je hierna iets anders wil gaan doen wat niks heeft te maken met je huidige opleiding, dan kan het voelen alsof het geen zin meer heeft.
Dat blijkt uit cijfers van de hogeschool. Maar veel opleidingen kennen flinke pieken en dalen in het aantal afhakers. De elf studies op een rij met de hoogste en de laagste uitval. Chemische Technologie spant de kroon met 34 procent uitval tot en met januari.
Tien jaar geleden behaalde nog 38 procent van de studenten in drie jaar tijd een bachelordiploma, het zogenaamde modeltraject, dat aantal daalde drastisch in 2013 naar 29 procent. Volgens experts mag dat verval, dat zonder meer spectaculair oogt, eigenlijk niet helemaal verbazen.
Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf. Daarna volgen Diergeneeskunde en Scheikunde. Filosofie lijkt moeilijk te ranken.
In het academiejaar 2020-2021 behaalde 26% van de studenten die dat jaar gestart zijn in een graduaatsopleiding het diploma binnen de vooropgestelde studieduur.
15% van studenten die bacheloropleiding startten verlaat opleiding na 1 jaar studeren. 7.838 Studenten die gestart zijn in een bacheloropleiding in het academiejaar 2020-2021 verlieten na 1 jaar studeren de bacheloropleiding zonder diploma. Dat komt overeen met 15% van het totaal aantal studenten die startten.
Accountancy, financiële administratie, notarieel recht en andere studies die opleiden tot beroepen die op zeer korte termijn vervangen worden vanwege ontwikkelingen op technologisch gebied. Denk ook aan beroepen met een praktisch juridische component zoals bijvoorbeeld verzekeraar.
Dus volgens deze methode is Chemistry (Scheikunde) de moeilijkste studie omdat studenten hier gemiddeld de laagste cijfers halen. Ook op deze methode valt het nodige aan te merken. Want elke studie kent andere vormen van onderwijs, een andere cultuur en andere vakken.
In principe niet. Een studentenjob is voorbehouden voor studenten. Zodra je afstudeert en je geen verplichtingen meer hebt ten opzichte van je school, ben je student af – en kan je dus geen studentenjob meer doen.
Het antwoord op deze vraag kan alle kanten op gaan: Je wil je carrièrekansen vergroten (binnen of buiten de organisatie, of als ZZP'er). Om deuren naar hogere functies te openen of je concurrentiepositie t.o.v. andere interne kandidaten te verbeteren. Je wilt een verandering van loopbaan (switchen).
Als je te maken krijgt met een negatief BSA, dan moet je in de meeste gevallen stoppen met de studie. En mag je de opleiding op dezelfde onderwijsinstelling vaak de komende drie jaar niet opnieuw doen. Voor sommige opleidingen geldt dit ook voor andere vergelijkbare richtingen.
Gemiddeld. Beide groepen zijn vaak sowieso vier jaar bezig, de meeste opleidingen duren nu eenmaal zo lang. We berekenen dus wat je kwijt bent voor vier jaar studeren, de tijd die voor de meeste studies staat. En ook wat je voor zes jaar studeren kwijt bent, de gemiddelde studieduur.
Een volledige dag komt gemiddeld overeen met 6–8 uur kwalitatief werken en een halve dag gemiddelde met 3–4 uur kwalitatief studeren. Je voorbereidend werk niet meegerekend natuurlijk. Drie avonden van twee uren kan je bijvoorbeeld als een dag rekenen. Maar je kan ook meteen in halve en volledige dagen tellen. >
Uitwonende studenten krijgen gemiddeld € 339 per maand van hun ouders en thuiswonende studenten € 109 per maand (bron: Nibud Studentenonderzoek 2021). Deze bedragen gelden naast de studiekosten die ouders eventueel ook voor hun studerende kind betalen.
Bij Informatica (88 procent) en studies op het gebied van Techniek, industrie en bouwkunde (82 procent) zijn mannen veruit in de meerderheid. Bij Gezondheidszorg en welzijn (80 procent), Onderwijs (71 procent) en Journalistiek, gedrag en maatschappij (68 procent) is het grootste deel van de studenten vrouw.
De opleiding geneeskunde is de langste studie die je aan de universiteit kan volgen. Eens hun diploma op zak, kiezen de meeste studenten nog een specialisatie: ze bekwamen zich verder in een bepaald domein van de geneeskunde.
Ruim 83.000 hbo-studenten verlieten na schooljaar 2020/2021 het onderwijs. Daarvan hadden er ruim 56.000 een diploma en meer dan 27.000 geen diploma.
In 2022 beschikte in Nederland 14% van de 15- tot 75-jarigen over een afgeronde masteropleiding (hbo of wo) of een doctorstitel. De afgelopen tien jaar is dit aandeel gestaag gegroeid.
In 2021 had 50,9 procent van de 25- tot 34-jarigen in België een diploma van het hoger onderwijs.
Bijvoorbeeld: Op de driejarige wo bacheloropleiding biologie in stad X haalt 47% van de studenten het diploma binnen vier jaar.In stad Y is dat 50%.In stad Z is dat 59%.En op een andere universiteit weer 60%.