Welke werken hebben een impact op het kadastraal inkomen? Het ki zal stijgen na verbouwingen die de nuttige oppervlakte en/of het comfort van het huis verhogen. Voorbeelden zijn de installatie van een extra badkamer, het ombouwen van een zolderkamer tot een slaapkamer of de plaatsing van centrale verwarming.
Alle werkzaamheden die de huurwaarde kunnen beïnvloeden, moet u aangeven. Bij verbouwingen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning verplicht is, brengt de gemeente het kadaster automatisch op de hoogte. U krijgt dan een aangifteformulier toegestuurd.
Samengevat is het kadastraal inkomen het fictieve inkomen dat u met het onroerend goed verdient. Het wordt bepaald door de locatie van het onroerend goed, de samenstelling van uw gezin, en het niveau van comfort (bewoonbare oppervlakte) van uw woning.
Hoeveel het kadastraal inkomen stijgt, hangt af van de precieze aanpassingen en wordt voor elke woning apart berekend. In sommige gevallen kan het KI ook dalen. Bijvoorbeeld als een deel van de woning wordt afgebroken, maar niet heropgebouwd. Ook de ombouw van een handelszaak tot een woning kan een reden zijn.
Kan mijn kadastraal inkomen (KI) nog gewijzigd worden? Zodra een kadastraal inkomen (KI) definitief is geworden, kan dat nog maar in een beperkt aantal gevallen gewijzigd worden. Bijvoorbeeld: als het onroerend goed fysische wijzigingen ondergaan heeft (verbouwd, grondig gerenoveerd, afgebroken ...)
Zonnepanelen worden niet gezien als een verhoging van het comfort in huis en zal daarom ook niet leiden tot een verhoging van het kadastraal inkomen. Het financiële voordeel van het plaatsen van zonnepanelen gaat dan ook niet verloren.
Een zwembad en carport betekenen duidelijk een verhoging van de huurwaarde en van het comfort. Zonnepanelen, ook al verhogen ze het comfort van je eigendom, vallen in de categorie energie-investeringen en worden dus niet meegenomen in de berekening van je kadastraal inkomen.
Berekening van het kadastraal inkomen
Bijvoorbeeld: de huurwaarde van uw huis op 1 januari 1975 wordt geschat op 200 euro. De huurwaarde per jaar is dan (200 x 12 =) 2400 euro. Daar wordt 40% afgetrokken voor de kosten waardoor het netto kadastraal inkomen uitkomt op (2400 – 40% =) 1440 euro.
Het kadastraal inkomen of K.I. is een waarde die bepaald wordt door de Fiscus. Het bedrag staat voor het gemiddeld jaarlijks netto-huurinkomen van een woning. De meeste K.I.'s liggen tussen 400 en 1500 euro.
De belastingplichtige moet de onroerende voorheffing betalen voor de volledige periode van twaalf maanden die loopt van 1 januari tot 31 december van het aanslagjaar.
Een meldingsplicht bij verbouwing is uw plicht om kleine bouwwerken aan of rond uw woning te melden bij de gemeente.
Wat zorgt voor de stijging van je kadastraal inkomen bij de opvolging van de wijzigingen verbouwingswerken? Als je jouw woning wilt vergroten, herbouwen of voornamelijk wijzigt, dan kan de ki worden aangepast. Verbouwingen die de oppervlakte en/ of het comfort van een woning verhogen, laten de ki stijgen.
Tot de structurele werken behoren de afbraak en opbouw van binnen- en buitenmuren, werken aan de funderingen, de draagvloeren, de gevel en de trappen.
Laat uw onroerend goed in waarde stijgen
Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat de aanleg van een zwembad een investering is die de waarde van uw huis verhoogt (tot wel 20%), en dat gedurende vele jaren. Een huis met een zwembad is ook makkelijker te verhuren of weer te verkopen.
Onroerende voorheffing wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen (KI). Het KI is het geschatte, gemiddelde normale netto-inkomen van een perceel of gebouw (het gaat hier dus niet om het echte inkomen) en het wordt jaarlijks geïndexeerd.
De onroerende voorheffing is een gewestelijke belasting op onroerende goederen die u jaarlijks moet betalen. De berekening van de onroerende voorheffing gebeurt op basis van het kadastraal inkomen (KI).
Een nieuwe keuken voegt relatief minder waarde toe aan je huis dan de voorgaande aanpassingen: maximaal 50% van de kosten. Toch is het een populaire verbouwing. Hoe hoger de kwaliteit van de onderdelen en extra's, hoe meer waarde de keuken toevoegt aan je huis.
De waarde van een huis wordt volgens een oud makelaarsgrapje bepaald door 3 dingen: locatie, locatie en locatie. Hoe ver het is naar het centrum, naar uitvalswegen of naar het openbaar vervoer hebben invloed op de marktwaarde van je huis.Ook het soort wijk en de plaats in de wijk hebben invloed op de prijs.
De enige belasting die je voor je eigen woning moet betalen, is de onroerende voorheffing. Die moet je één keer per jaar betalen. Verder hoef je geen aanvullende personenbelasting te betalen. Het kadastraal inkomen van de eigen woning is immers vrijgesteld, en dus hoef je dat niet op je belastingaangifte te vermelden.
Met fotovoltaïsche panelen daalt je E-peil met ongeveer 1 punt per paneel. Als je weet dat een gemiddeld Vlaams gezin jaarlijks 3.500 kWh aan elektriciteit verbruikt, terwijl hoog rendement zonnepanelen een opbrengst van 300 Wp hebben, dan moeten we 14 panelen plaatsen. Hiermee kan je ongeveer 14 E-peil punten winnen.
Gemeente moeten zonnepanelen meenemen in de waardebepaling
Als uit de analyse van verkoopprijzen blijkt dat er een positieve invloed uitgaat van de aanwezigheid van zonnepanelen, dan moet deze positieve invloed in de WOZ-waarde tot uitdrukking worden gebracht.