Ja, op een plaats op de evenaar duurt een nacht altijd 12 uur (en de dag dus ook). Waarom verschilt de lengte van de nachten op andere plaatsen op de aarde? Dat komt omdat de aarde niet 'recht' staat.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
Svalbard, of eigenlijk Spitsbergen, is het meest noordelijk gelegen eiland van Noorwegen. Door de draaiing van de aarde om de zon is het hier in de winterperiode 84 dagen donker. De zon komt dan helemaal niet op en het is dus gewoon constant donker.
Op de noordelijke poolcirkel blijft het op de kortste dag precies een etmaal lang donker.
Bewoners van het Noorse Svalbard leven van november tot eind februari in duisternis. Alleen het noorderlicht, de maan en bouwlampen beschijnen de eilanden. Wat voor de één een tijd van depressies is, blijkt voor de ander een periode vol gezelligheid. Longyearbyen baadt in een zee van licht.
Daar zie je dat zonlicht het noorden van de planeet niet bereikt. Dit betekent dat het op 23 december de zon in Rovaniemi om 11:08 uur opkomt en om 13:23 uur ondergaat. Vanaf 6 juni is het tot en met halverwege juli 24 uur licht. Het is dus nooit 24 uur donker in Lapland maar wel 24 uur lang licht.
Ecuador - het land is naar de evenaar genoemd.
De twee continenten die geheel op het zuidelijke halfrond liggen zijn Australië en Antarctica.
Ecuador, officieel de Republiek Ecuador, is een land in het noordwesten van Zuid-Amerika.
Deze plekken zijn allemaal te vinden in de nabijheid van de poolcirkel: het zijn de meest noordelijke delen van Canada, Groenland, Finland, Noorwegen, Zweden, Rusland, Alaska, IJsland en Antarctica. Zo'n bestemming bezoeken wanneer 't altijd donker (óf juist altijd licht) is maakt een trip ontzettend bijzonder.
In de zomermaanden blijft het ten noorden van de poolcirkel, zoals IJsland en in het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland zelfs altijd licht. In landen ten noorden van de poolcirkel gaat de zon in juni en juli niet onder. Op Spitsbergen gaat de zon zelfs van 20 april tot 23 augustus niet onder.
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.
Het vroegst met het verschijnsel middernachtzon is Svalbard; daar gaat de zon al niet meer onder vanaf 20 april. Tot maar liefst 23 augustus blijft het 24 uur licht op Svalbard, daarna worden de dagen langzaam weer korter om in de winter op nul uur licht uit te komen.
De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat, en dus ook gedurende de rest van de dag en nacht. Dit fenomeen komt jaarlijks tijdens een bepaalde periode in gebieden rond en vooral ten noorden van de noordpoolcirkel voor, zoals Noord-IJsland en Noord-Scandinavië.
In IJsland zijn er slechts een paar dagen in IJsland wanneer de echt 24 uur zichtbaar is, maar de overige dagen in de zomer blijft de zon nooit lang weg. De zon reist gewoon langs de horizon en creëert een verlengde zonsondergang, die uiteindelijk naadloos vervaagt tot zonsopgang.
Nederland ligt op het noordelijk halfrond. zuidelijk halfrond De onderste helft van de aarde. Kreeftskeerkring De grens tussen het noorden en het zuiden van de aardbol.
Australië is het grootste eiland in de wereld, maar ook het kleinste continent. Het wordt omringd door de Indische en de Stille Oceaan en strekt zich uit over ongeveer 4.000 km van West naar Oost en 3.200 km van Noord naar Zuid.
De continenten zijn Azië, Amerika, Afrika, Antarctica, Europa en Australië / Oceanië. Azië is geografisch (naar oppervlakte) gezien het grootste continent. Hij is ongeveer 44 miljoen km² groot en heeft ongeveer 4010 miljoen inwoners. Dat is 60,5% van de wereldbevolking.
Ten noorden van Quito in Ecuador ligt La Mitad del Mundo, een monument dat de evenaar markeert. Het 'Midden van de Wereld' werd in 1936 opgericht ter gelegenheid van het tweehonderdjarig jubileum van de Franse Geodetische Missie, volgens tijdgenoten 'de grootste expeditie die de wereld ooit heeft gezien.
De Evenaar is de bekendste breedtegraad (0° Noorder- en Zuiderbreedte) hij scheidt het noordelijk en het zuidelijk halfrond. Andere bekende breedtegraden zijn de Kreeftskeerkring 23°27' (23½°) Noorderbreedte (NB) en de Steenbokskeerkring 23°27' (23½°) Zuiderbreedte (ZB) .
De aardkern is het binnenste deel van de Aarde, dat zich uitstrekt van de onderkant van de aardmantel op zo'n 2900 km diepte tot aan het middelpunt van de Aarde op ongeveer 6370 km diepte.
In de winter komt op sommige plaatsen de zon niet boven de horizon. De mensen leven er van half oktober tot half februari in het donker. Het is dan poolnacht. In de zomer gaat de zon een aantal weken niet onder.
De gemiddelde temperatuur is 's zomers 6 °C en in de winter -14°C. De laagste temperatuur ooit gemeten is min 46,3 °C (maart 1986). De hoogste temperatuur was 21,3 °C (juli 1979).
Herfst, winter en lente
De 'donkere' periode waarbij het 's nachts voldoende donker wordt loopt in Lapland van ca. 1 september tot 10 april; in Ijsland van 25 augustus tot 15 april; in Zuid-Groenland van 15 augustus tot 25 april.