Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken met zwangerschapsdementie. Een vervelende bijkomende kwaal die vaak al optreedt in het eerste trimester van je zwangerschap.Je voelt je warrig, kan je moeilijk concentreren en bent vergeetachtig.
De volgende symptomen kunnen wijzen op zwangerschapsdementie: Vergeetachtigheid: je weet de naam van de buurman opeens niet meer, bent die afspraak bij de tandarts laatst helemaal vergeten en vergeet waar je de autosleutels hebt gelaten om ze later terug te vinden in de koelkast.
Het kan nog wel tot 32 weken na de bevalling duren, maar het komt weer goed!
Perinatale depressie of zwangerschapsdepressie
1 op de 5 vrouwen heeft in deze periode emotionele klachten. Dat gaat van zich gespannen voelen tot piekeren en angstig zijn, maar er zijn ook vrouwen die merken dat ze niet meer blij kunnen zijn en moeilijk nog kunnen genieten van de dingen die ze anders wel leuk vinden.
Bijvoorbeeld dat je niet meer weet waarom je nu ook alweer naar de keuken liep, of zelfs zo erg dat je niet meer weet hoe je auto moet rijden? Dan kan het zijn dat je last hebt van het zogeheten zwangerschapsbrein, wat alles te maken heeft met veranderende stofjes in je hersenen tijdens de zwangerschap.
Zwangerschapsdementie komt en gaat
Tussen het eerste en tweede trimester kan het nog wat erger worden. Gelukkig gaat het ook vanzelf weer over. Wanneer verschilt per vrouw. Er zijn vrouwen die na hun zwangerschap nog een periode last hebben van concentratieproblemen of erg vergeetachtig zijn.
Je lichaam maakt namelijk tijdens je zwangerschap veel progesteron aan. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de verhoogde hoeveelheid progesteron een remmende werking heeft op de delen van de hersenen waar herinneringen worden opgeslagen en opgehaald. Niet zo gek dus dat je veel 'seniorenmomentjes' hebt.
Zwangerschap gaat vaak gepaard met veel verschillende, soms wisselende of tegenstrijdige gevoelens. Je kunt sneller van slag zijn. De ene keer ben je heel blij, dan kun je weer verdrietig of somber zijn. Dit kan komen door alle veranderingen in je leven maar ook door de hormonen.
je bent snel afgeleid, kunt je slecht concentreren, bent verward en vergeetachtig. je hebt weinig eetlust of juist veel eetlust. je kunt niet slapen of wilt juist alleen maar slapen. je hebt weinig zelfvertrouwen, je voelt je waardeloos of een slechte moeder.
Een continu leeg en verdrietig gevoel hebben en nergens troost in kunnen vinden. Veel piekeren, onder andere over de zwangerschap en de gezondheid van de baby. Weinig trek hebben zonder misselijk te zijn. Slecht slapen of juist heel veel slapen.
Bij spanningen en heftige gebeurtenissen kan het erger worden. Ook bij een depressie, sommige medicijnen of ziekten werkt het geheugen soms minder goed. U kunt ook andere klachten hebben, zoals problemen met aandacht of dingen begrijpen.
Zwangerschapsdiabetes is suikerziekte in de zwangerschap. Er zit dan te veel suiker (glucose) in je bloed. Deze suikerziekte ontstaat als je zwanger bent en gaat na de bevalling weer over. Vaak merk je zelf niet dat je zwangerschapsdiabetes hebt.
Hersenen veranderen langdurig
De studie van Hoekzema laat zien dat tijdens de zwangerschap sterke en zeer consistente veranderingen plaatsvinden in de anatomie van de hersenen. Het volume van de grijze stof neemt af, met name in hersengebieden die een rol spelen in sociale cognitie.
Tips bij vergeetachtigheid
Houd je hersenen actief en train je geheugen met activiteiten waarbij je moet nadenken, zoals een instrument bespelen, puzzelen of een nieuwe route fietsen. Dit kan helpen bij vergeetachtigheid of concentratieproblemen.
Vis eten is goed voor de gezondheid van zowel moeder als kind. Het advies is daarom om 2 keer per week vis te eten. En dan gaat het om 1 keer in de week vette vis, zoals zalm en forel te nemen, en 1 keer per week magere vis, zoals tilapia en schol. Een portie is ongeveer 100 gram.
Het eerste trimester van de zwangerschap loopt van week 1 tot en met week 12. De eerste spannende weken van je zwangerschap. In deze eerste fase gebeurt er ontzettend veel in je lichaam.
Hoelang een postnatale depressie duurt verschilt per vrouw, maar gewoonlijk beginnen de klachten binnen vier weken na de bevalling en houden ze soms maandenlang aan. In sommige gevallen begint een postpartum depressie pas als de vrouw stopt met borstvoeding of weer naar het werk moet.
Vaak krijgt iemand klachten binnen vier weken na de bevalling, en deze klachten kunnen maandenlang duren. De gemiddelde duur van een postnatale depressie zonder behandeling is vier tot zes maanden.
Dat noemen we ook wel de babyblues. Dit onbestemde gevoel begint meestal de tweede dag na de bevalling en duurt gemiddeld zo'n drie dagen. Schrik niet: ook twee weken na de bevalling (of drie) kun je zomaar neerslachtig zijn.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Zwanger zijn haten is een taboe
Aarzel niet om je zorgen te delen met anderen. Praat met je partner, je familie, je vriendinnen. Je zal merken dat, wanneer je open over je gevoelens praat, je ontdekt dat je er niet alleen voor staat en dat je niet de enige mama bent die met deze gevoelens worstelt.
Het zijn je hormonen. Omdat de hormoonhuishouding in je lichaam flink verandert tijdens de zwangerschap, heb jij last van vervelende gevoelens en emoties! Hormonen hebben namelijk invloed op hoe je je voelt. Dat herken je misschien wel van periodes rond je menstruatie.
Sommige vrouwen ontwikkelen enkele weken of maanden na de bevalling een depressie. We noemen dit een postpartum depressie (ook wel postnatale depressie genoemd). Soms begint het pas als de moeder stopt met borstvoeding geven of als ze weer gaat werken.
Je zit nu in de 31e week van je zwangerschap. Je kindje is nu circa 38 cm en weegt ongeveer 1800 gram, vergelijkbaar met een kokosnoot. Je baby ziet er nu al helemaal kant en klaar uit maar toch is het beter als het nog even in jouw veilige baarmoeder blijft.
De baby denkt wel degelijk na.” En dat gebeurt al vóór de geboorte, zo concludeert Nossent uit diverse binnen- en buitenlandse onderzoeken. “Minimaal een maand voor de geboorte leren baby's al talige geluiden van buiten de baarmoeder herkennen.