Ja, zwangerschapsverlof wat samenvalt met gepland vakantieverlof, kan op een later moment –in overleg met de werkgever– alsnog worden genoten (artikel 8.6 cao po). Het vakantieverlof wordt dus niet afgeschreven, maar kan op een later moment nog worden genoten.
De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon. Een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de hoogte van uw uitkering.
Wordt uw werkneemster tijdens haar verlofperiode ziek? Dan ontvangt u haar zwangerschapsuitkering (WAZO) en betaalt u haar loon door. Zij krijgt in dit geval geen Ziektewetuitkering. Wanneer uw werkneemster ziek wordt na het verlof, dan gelden de gewone regels die gelden bij ziekte en betaalt u haar loon door.
Uw zwangerschapsverlof is ingegaan 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Maar u bevalt 1 week later dan deze datum. Dan duurt het totale zwangerschaps- en bevallingsverlof 17 weken: 7 weken voor en 10 weken na uw bevalling. Uw zwangerschaps- en bevallingsuitkering duurt net zo lang als uw verlof.
U hebt recht op 15 weken moederschapsverlof. Bij de geboorte van een meerling bedraagt het moederschapsverlof in principe 17 weken, maar het kan worden verlengd tot 19 weken. Een aantal dagen moeten voor de bevalling worden opgenomen: dit is het prenataal verlof.
Duur, vorm en voorwaarden
Het zwangerschapsverlof duurt in totaal 15 weken. Ben je zwanger van een twee- of meerling, dan kan je dit recht laten uitbreiden tot 17 of 19 weken. Je mag het werk onderbreken vanaf 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum.
Zwangeren hebben meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19 (en zwangerschapscomplicaties te ontwikkelen). Hierdoor hebben zij meer kans om in het ziekenhuis of op de intensive care terecht te komen. Vaccinatie met een m-RNA vaccin tijdens de zwangerschap is veilig, effectief en voor zwangeren van groot belang.
In zwangerschapsverlof geweest? Veel werkneemsters denken dat ze minder vakantiegeld zullen ontvangen wanneer ze in zwangerschapsrust zijn geweest. Dit is echter NIET correct. Al je 15 weken zwangerschapsrust zijn gelijkgesteld met werkdagen voor de berekening van je vakantiegeld.
Kan ik ontslagen worden tijdens mijn zwangerschap? Tijdens uw zwangerschap geldt een opzegverbod. Uw werkgever mag u dan niet ontslaan. Dit duurt tot 6 weken na uw zwangerschapsverlof.
U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.
Als u eerder bevalt, zal uw zwangerschapsverlof korter duren, maar zal dit gecompenseerd worden door een langer bevallingsverlof. In totaal komt u dan toch uit op 16 weken verlof.
Ziek door zwangerschap of bevalling
Wel mag u vragen of zij onder een van de vangnetbepalingen van de Ziektewet valt. Een van de vangnetbepalingen is ziek door zwangerschap of bevalling. Let op: officieel hoeft uw werkneemster niet te melden onder welke vangnetbepaling zij valt.
Uw werkgever moet zorgen dat u tijdens en na uw zwangerschap veilig en gezond kunt werken. U heeft bijvoorbeeld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en op zwangerschapsverlof. Na uw bevalling heeft u het recht om onder werktijd uw kind borstvoeding te geven of te kolven.
Zwangere vrouwen hebben recht op extra pauzes tot maximaal een achtste van de werkdag. Dus werk jij vier uur op een dag? Dan krijg je een half uur extra pauze, als je dat wilt. Je krijgt de extra pauze gewoon doorbetaald.
Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).
Gevolgen voor anciënniteit: dit verlof telt als dienstactiviteit, dus je bouwt anciënniteit op. Gevolgen voor vakantiedagen: dit verlof heeft geen invloed op je vakantiedagen. Gevolgen voor wettelijk pensioen: dit verlof heeft geen invloed op je wettelijk pensioen.
Dagen waarop je tijdkrediet of ouderschapsverlof nam, worden daarentegen niet meegeteld als gewerkte dagen. Dit betekent dat je dus minder vakantie zal verdiend hebben.
Financiële gevolgen
Dan heeft dit verlof geen invloed op je salaris, vakantiegeld of eindejaarstoelage. Ben je contractueel? Dan krijg je een moederschapsuitkering van je ziekenfonds.
Ongeacht hoe slecht een zwangere zich voelt als ze verkouden is, haar baby is veilig beschermd tegen het virus. Hoge koorts, aanhoudend hoesten en tekenen van een echte griep zijn echter een gegronde reden om uit veiligheid een arts te raadplegen.
De kans dat een baby in de buik of tijdens de bevalling besmet raakt is klein. Toch kan dit gebeuren. Er zijn verschillende gevallen bekend van een baby die het coronavirus in de buik van de moeder heeft opgelopen. Ook na de bevalling kan je baby besmet worden door jezelf of door anderen.
Ook als je zwanger bent, kun je de boosterprik nemen als je hiervoor een uitnodiging hebt gekregen. Als zwangere vrouw loop je meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19. Dit kan gevolgen hebben voor moeder en kind. Voor zwangere vrouwen geldt dat mRNA vaccins (Pfizer en Moderna) veilig zijn bevonden.
Soms kan een feestdag vallen in een periode waarin je werknemer afwezig is wegens ziekte, moederschapsrust, vakantie, tijdelijke werkloosheid wegens overmacht,… Als de feestdagen vallen in een bepaalde periode na de start van de afwezigheid, zal je als werkgever deze feestdagen moeten betalen.
Ouderschapsverlof loopt door bij zwangerschapsverlof
Heeft u ouderschapsverlof en neemt u zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, adoptieverlof of pleegzorgverlof op? Dan loopt uw ouderschapsverlof gewoon door. Behalve als u het ouderschapsverlof onderbreekt of stopt.
Sinds 1 januari 2019 krijgen partners 5 werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij ook 5 weken betaald verlof in de eerste 6 maanden van een baby. Als de 9 weken betaald verlof vanaf 1 augustus 2022 erbij komt, komt het (deels) betaalde partnerverlof op 15 weken.