Bij de ziekte van Ménière treden vooral in het beginstadium plotseling aanvallen op van draaiduizeligheid met valneiging. Meestal gaan deze aanvallen gepaard met misselijkheid, braken, bleek zien en koud zweet. Tijdens deze aanvallen, die een paar uur kunnen duren, kunt u niet meer uw normale werkzaamheden verrichten.
Bij de ziekte van Ménière heeft u heftige aanvallen van draaiduizeligheid: U bent zo duizelig en misselijk dat u niets meer kunt doen. Vaak moet u ook overgeven. U kunt minder goed horen (vooral de lage tonen hoort u slecht).
Diagnose. De klachtencombinatie van aanvalsgewijze draaiduizeligheid (met een aanvalsduur tussen de 20 min en 12 uur), gemeten gehoorverlies (in de lage en middelhoge tonen) en oorsuizen of druk op het oor zonder andere aantoonbare oorzaak, leidt uiteindelijk tot het stellen van de diagnose ziekte van Menière.
De ziekte van Ménière ontstaat door een teveel aan endolymfe. Hierdoor neemt de druk in het binnenoor toe, en wordt ons evenwichtsgevoel ontregeld. De oorzaak hiervan is onbekend. Cafeïne, tabak, alcohol, zout en taurine zouden hierop een negatieve invloed kunnen hebben.
De behandeling van de ziekte van Ménière is gebaseerd op ervaring en niet op harde wetenschappelijke argumenten. Genezing is vaak (nog) niet mogelijk. Ook het toenemende gehoorverlies voorkomen, kan vaak (nog) niet.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”. Draaiduizeligheid heeft verschillende oorzaken en wordt op verschillende manieren behandeld.
Medicijnen tegen de misselijkheid bij ziekte van Meniere
Hiervoor wordt een zogeheten anti-emeticum voorgeschreven zoals domperidon of metoclopramide. Soms wordt een anti-allergiemedicijn zoals cinnarizine voorgeschreven, wat de prikkel van het braakcentrum remt. Dit medicijn kan wel slaperig maken.
Er zijn sterke aanwijzingen dat het probleem van de tinnitus vaak niet in de oren zit, maar in de hersenen, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het horen van geluiden. Als dit gebied verkeerd wordt aangestuurd, ontstaat er tinnitus.
Oorproppen vormen zich onderin de gehoorgang, wat druk kan uitoefenen op een uiterst gevoelig membraan, het trommelvlies. Deze druk kan ook in het binnenoor, essentieel voor ons evenwicht, gevoeld worden en duizeligheid veroorzaken.
Soms is een verkoudheid of oorontsteking de oorzaak van tijdelijk oorsuizen. Een verstopt oor kan soms tijdelijk oorsuizen veroorzaken. Stress kan ook een rol spelen bij oorsuizen.
Wetenschappers hebben ontdekt dat oorsuizen, oftewel tinnitus, niet een gehooraandoening is, maar zich afspeelt in de hersenen.
Er zijn geen medicijnen om de duizeligheid te voorkomen of te bestrijden. Soms is met een hoortoestel mogelijk het gehoorverlies te verhelpen of het oorsuizen te maskeren. Acceptatie dat u de ziekte van Ménière hebt, door uzelf, maar ook door uw omgeving, is belangrijk.
Een aanval duurt 20 minuten tot 12 uren, en komt zelden tot wekelijks terug. Probeer na een aanval uw bezigheden weer op te pakken. Er zijn geen pillen die helpen tegen draaiduizeligheid; wel tegen de misselijkheid. Hoorhulpmiddelen kunnen helpen bij blijvend gehoorverlies.
Mensen met Ménière hebben vaak last van draaierigheid, gehoorverlies en oorsuizen. In Nederland hebben naar schatting 1 op de 2.000 mensen de ziekte van Ménière. Misschien hoort u wel bij die groep of kent u iemand in uw omgeving.
Ben je duizelig, eet of drink dan iets zouts, bijvoorbeeld een dropje of een kop bouillon. Bij een lage suiker- spiegel voel je je vaak ook trillerig. In dat geval kan een energiesnoepje snel verlichting geven. Zorg dat je voldoende eet en verspreid de porties goed over de dag, dan blijven je suiker- waarden stabiel.
Lage bloedsuikerspiegel
Je lichaam heeft suiker, meer bepaald glucose, nodig voor energie. Als je bloedsuikerspiegel te laag is, kan je duizelig worden, beven en vermoeid zijn.
De oorsteentjes kunnen losraken door een infectie in het oor, een 'ongeval', 'harde klap op het hoofd' of 'hersenschudding' of bij ouder worden. De oorsteentjes komen dan in het halfcirkelvormig kanaal terecht. Op dat moment prikkelen ze uw evenwichtsorgaan, waardoor u even duizelig wordt.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
In een anamnese gesprek en een neurologisch onderzoek zal de neuroloog erachter proberen te komen waar de duizeligheid vandaan komt. De diagnose zal worden besproken en uitgelegd. U krijgt ruimschoots de gelegenheid vragen te stellen. Het voorgestelde behandelplan is afhankelijk van de oorzaak van uw duizeligheid.
Als u plotseling duizelig en licht in uw hoofd wordt, is het verstandig om direct contact op te nemen met uw huisarts. Zeker als dit gepaard gaat met één of meer van de volgende klachten: Dubbelzicht. Moeite met praten en/of articuleren.
Tinnitus of oorsuizen door nekklachten, is het horen van niet extern aanwezige geluiden in één of twee oren of het hoofd. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord tinnire: rinkelen. Tinnitus ontstaat niet alleen door geluid, maar kan ook ontstaan bij nekletsel en/of hoofdletsel.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.