Volgens nieuw onderzoek van de Anschutz Medical Campus van de University of Colorado zou een veelvoorkomende antioxidant genaamd PQQ (die voorkomt in menselijke moedermelk en producten als kiwi en selderij) helpen de vorming van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) te bestrijden.
Probeer dan eens elke dag een kiwi te eten. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar volgens experts hebben kiwi's tal van voordelen. Ze zouden de spijsvertering verbeteren. Het eten van deze vrucht bij het ontbijt of voor (of na) een proteïnerijke maaltijd zou bovendien helpen tegen een opgezwollen gevoel.
Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen.
Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg. Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken.
Schade aan de lever kan komen door alcohol, veel vet in de lever, medicijnen, drugs, virussen of sommige kruiden en vitamines. Vaak merk je dit niet. Met onderzoek van je bloed is wel te zien dat de lever niet goed werkt.
Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan.
Kiwi's passen binnen elk dieet
Doordat de kiwi maar 48kcal per 100 gram bevat en toch vol zit met al die eerdergenoemde gezonde stoffen, is het een vrucht die bijna in elk dieet past. Ook bevat een kiwi minder suiker dan bijvoorbeeld een appel of een banaan.
Het eten van kaliumrijke voeding kan je daarom helpen om een hoge bloeddruk te voorkomen en zo je risico op hart- en vaatziektes te verkleinen. Daarnaast is kalium ook goed voor je spieren, botten en nieren.
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
De lever gezond houden
Zorg voor een dieet dat bestaat uit voldoende groenten, fruit en vette vis en het vermijden van diverse schadelijke voedingsmiddelen voorzien van verzadigde vetzuren en drink alcohol niet of met mate. Te veel en te vaak alcohol drinken kan de lever beschadigen.
'Van een vervette lever merken mensen niets, en ook niet van beginnende schade. In een vervette lever zorgt een zeer milde maar continu aanwezige ontsteking voor littekenvorming, fibrose genoemd. Fibrose kan ontaarden in cirrose, zeer ernstige leverschade.
De gele variant bevat net iets meer vitamine C
De gele kiwi is qua vitamine C weliswaar de winnaar, met 135 milligram per 100 gram, maar de groene variant heeft met 79 milligram vitamine C per 100 gram ook nog steeds een hoog gehalte.
De antioxidanten beschermen ook het DNA tegen schade, activeren de witte bloedcellen, dragen bij tot de werking van het immuunsysteem, en hebben een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Kiwi bevat ook vrij veel vitamine B11 of foliumzuur (11 à 30 μg/100 g) of 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (adh).
Ja, kiwi's bieden een scala aan voordelen, van het ondersteunen van een gezond hart tot het helpen van het immuunsysteem om verkoudheid, griep en andere ziekten af te weren . Naast het feit dat ze vezels bevatten om de spijsvertering te ondersteunen, bevatten ze ook een enzym genaamd actinidine, dat kan helpen bij het verteren van eiwitrijk voedsel, zoals vlees.
De kiwi is een dynamo van voeding. Ounce voor ounce bevat een kiwi meer vitamine C dan sinaasappels, aardbeien of grapefruit. Twee grote kiwi's leveren meer kalium dan een middelgrote banaan en bijna net zoveel vezels als een kopje zemelenvlokken. Al deze voeding voor slechts 45 calorieën per kiwi.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Vitamine C zorgt voor de aanmaak van collageen in de ogen. Ook is voldoende vitamine C belangrijk voor de spiertjes en bloedvaten van de oogbol. Daarnaast helpt het oogziektes op latere leeftijd te voorkomen, zoals staar. Een kiwi zorgt er zo voor dat je kunt genieten van gezonde ogen.
Ondersteunt de gezondheid van je hart
Een kiwi bevat veel kalium, waardoor het eten van deze vrucht kan bijdragen aan de gezondheid van het hart [1,4]. Er is namelijk aangetoond dat mensen die 4069 milligram kalium per dag binnenkrijgen een hogere levensverwachting hebben door een betere doorbloeding van het hart [1].
Er is ook aangetoond dat kiwi's melatonine bevatten (24 µg/g) [16], wat een belangrijke rol speelt bij de regulering van het circadiane ritme, d.w.z. het in slaap vallen en in slaap blijven gaat het gemakkelijkst tijdens en na het begin van de melatonine-afgifte.
Nadelen van fruit als ontbijt
Het is laag in eiwitten, als je er niets anders bij eet. Het verzadigt niet lang, omdat er weinig vetten en eiwitten in zitten. Dit geldt ook alleen als je er niets anders bij eet. Het bevat veel fructose, wat belastend is voor de lever als je dagelijks een heel grote fruitsalade zou eten.
Vette vis: Vis zoals zalm, makreel en sardines zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen en de leverfunctie kunnen verbeteren. Noten: Noten zoals amandelen en walnoten zijn rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade.
Gebruik geen zoetmakers zoals honing, kokosbloesemsuiker en alle andere hippe suikers. Eet fruit (citrusfruit, druiven en kersen), maar vermijd vruchtensappen. Eet 3 hoofdmaaltijden en vermijd tussendoortjes.