Zweren en bultjes op de tong kunnen veroorzaakt worden door een herpes-simplex-infectie van de mond, aften, tuberculose, een vroeg stadium van syfilis, bacteriële- en virusinfecties.
Of dat je juist veel bultjes hebt aan één zijde van je tong? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan het nader onderzoeken. Het bultje hoeft niet altijd pijn te doen, maar kan soms problemen geven met eten, slikken of praten [3].
Achteraan de tong zitten grotere smaakpapillen. Die zien eruit als bultjes. Dit is normaal en hoort zo.
Klachten en symptomen bij ziekten van de tong
De klachten bij tongproblemen zijn verschillend. Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.
Een gezonde tong is licht bobbelig en heeft een mooie, egale roze tot lichtrode kleur. Een gezonde tong heeft bovendien geen extreem ruwe oppervlakken, groeven of andere oneffenheden en heeft geen geur.
Een tongschraper of tongreiniger is de meest effectieve manier om de tong van aanslag te ontdoen. Onderzoek toont aan dat dit veel beter werkt dan de tong alleen poetsen met een tandenborstel. Tongschrapers zijn gewoon te koop bij drogist en apotheek.
Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft. Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Spruw wordt veroorzaakt door een gist (candida albicans). Er verschijnen kleine witte stippen op het mondslijmvlies. De tong is bedekt met lichtgekleurde vlekken of een beslag. De aandoening komt vooral voor bij zuigelingen en kan gepaard gaan met slikklachten en slecht drinken.
Hoe houd je de tong en gezondheid in balans
Een goede mondhygiëne is de eerste stap naar een gezonde tong. Poets je tanden én je tong minstens tweemaal per dag. Bij voorkeur na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Maak gebruik van een tongschraper, superhandig hulpmiddeltje om je tong goed mee te reinigen.
Een gezonde tong is roze. Wanneer er een overmaat aan hitte in het lichaam is, zal de tong rood zijn. Is er koude, dan is hij bleek of zelfs paarsachtig. Daarnaast kijk je naar de kleur op specifieke delen van de tong, die daarmee iets vertellen over blokkades in de organen die ermee verbonden zijn.
Voorbeelden van irritaties en aandoeningen in de mond zijn zwellingen en puistjes of zweertjes in de mond of op de lippen of de tong. Hoewel er een groot aantal verschillende zweren en andere problemen in de mond voorkomen, behoren aft van.
Hoe ziet een aft eruit? Een aft is een grijswit of geel plekje in de mond en heeft een rode, ontstoken rand. Een aft heeft een doorsnee van ongeveer drie tot vier millimeter en begint vaak eerst als een blaasje.
Tong Klein Middel (KM): 30-33 cm en 230 - 300 gram. Tong Groot Middel (GM): 33-35 cm en 300 - 500 gram. Tong Groot (Lap): meer dan 35 cm en meer dan 500 gram.
Aardbeientong of frambozentong is in de geneeskunde een symptoom waarbij de tong eerst wit wordt en na een aantal dagen rood en gezwollen en regelmatig bespikkeld met rode puntjes, in een verdeling zoals de zaadjes op de buitenkant van een aardbei. De puntjes zijn gezwollen papillen.
In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 800 mensen te horen dat ze tongkanker in het voorste deel van de tong hebben, of mondkanker. De cijfers van deze 2 kankersoorten worden samengenomen. Mond- en tongkanker komen evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. De meeste patiënten zijn ouder dan 60 jaar.
Candidose van het mondslijmvlies is niet besmettelijk. Tussen de zijn verschillende soorten bacteriën en gisten in de mond bestaat een zeker evenwicht.
Gebitsproblemen en een slechte mondhygiëne kunnen aften veroorzaken. Een klein wondje in de mond kan de ontstaansplek worden van aften. Zo'n wondje kan ontstaan door te krachtig poetsen, een slecht passend kunstgebit, per ongeluk bijten op de binnenkant van de wang of het eten van erg heet voedsel.
Is de tong geel van kleur dan is de kans groot dat u een slechte adem heeft en een vieze smaak in uw mond. Deze gele aanslag is niet eenvoudig weg te poetsen, maar dat is wel belangrijk. Want de aanslag kan voor mondproblemen zorgen als gaatjes en ontstekingen. De aanslag wordt veroorzaakt door bacteriën.
Bij een haartong zit er een gekleurd laagje op uw tong. Het kan lijken alsof er haren op uw tong zitten. Een haartong kan komen door bijvoorbeeld roken, medicijnen, veel koffie of thee drinken of uw tanden niet vaak poetsen.
Heb je last van aanslag op de tong, dan is daar gelukkig een oplossing voor. Als de witte tong wordt veroorzaakt door dode huidcellen en bacteriën, dan is het zaak om te zorgen voor een goede en gezonde mondverzorging. Dat doe je onder andere door dagelijks een aantal dingen te doen: Poets je tanden goed.
Een slechte adem komt meestal door bacteriën in uw mond. Die bacteriën maken van etensresten gassen, zoals zwavel. Deze gassen ruiken vies en zorgen voor een slechte adem.
Meerderheid Nederlanders poetst de tong niet (of verkeerd).
Het reinigen van je tong met een tandenborstel is niet gewenst. Van de gevraagde Nederlanders poetst 38% hun tong niet en 47,5% poetst de tong met een tandenborstel. De overige 14,5% poetst de tong met een tongschraper.
Ook achteraan op de tongrug groeien veel bacteriën en wordt er plak gevormd. Het poetsen van de tong hoort daarom bij een goede basishygiëne van de mond. Het helpt bovendien tegen een slecht ruikende adem.
Hoewel mondwater veel bacteriën in uw mond doodt, raden de tandartsen van Tandzorg Op Maat overmatig gebruik van mondwater af. Houd het bij één keer spoelen per dag om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Kies daarnaast voor het juiste mondwater en gebruik het mondwater maximaal twee weken achter elkaar.