Wat is een vrijwaringsbewijs? Een vrijwaringsbewijs is een document waarmee je kunt bewijzen dat het kenteken van je auto niet meer op jouw naam staat. Je bent dan geen kentekenhouder meer. Dit houdt in dat je niet meer verantwoordelijk bent voor wat er met je auto gebeurt.
Vrijwaringsbewijs aanvragen door kopende partij
Het enige wat hierbij vereist is dat de kentekencard en tenaamstellingscode of het kentekenbewijs deel 1A en B met bijhorende tenaamstellingsbewijs.
Van wie krijg ik het vrijwaringsbewijs? U ontvangt het vrijwaringsbewijs tijdens het overschrijven van het kenteken. Dit kunt u bij een kentekenloket, RDW-balie, RDW-keuringsstation of PostNL-locatie doen. U krijgt het vrijwaringsbewijs dan van de medewerker op locatie.
Een vrijwaringsbewijs hoef je dus niet aan te vragen, maar deze ontvang je als koper na het op naam zetten van de auto. Deze overhandig ja daarna aan de verkoper. Het overschrijven kost € 9,98 en moet door de koper gedaan worden bij een postkantoor, kentekenloket of RDW-balie.
Je krijgt het vrijwaringsbewijs gelijk mee als je je auto verkoopt aan een door de RDW-erkend autobedrijf of sloperij. Je moet dan wel het volledige kentekenbewijs en legitimatiebewijs meenemen. Bij particuliere verkoop via bijvoorbeeld Marktplaats moet de koper naar het postkantoor.
Als je de auto verkoopt of inruilt bij een autobedrijf dan zorgt men ervoor dat je meteen het RDW vrijwaringsbewijs ontvangt. Hetzelfde geldt wanneer je de auto verkoopt aan een sloopbedrijf, dan ontvang je van het sloopbedrijf het vrijwaringsbewijs.
Trek je kenteken even na bij deze site van de RDW. Er staat ook bij wanneer het voertuig op naam is gekomen, dus je kan zo controleren of de auto ook echt is overgeschreven. Heel simpel! https://ovi.rdw.nl/ Toegevoegd na 40 seconden: Je krijgt als het goed is alleen een vrijwaringsbewijs, verder hoef je niets te doen.
Als je het vrijwaringsbewijs kwijt bent, kan je een uittreksel opvragen bij de RDW. Dit kost je ongeveer 5 euro. Op het uittreksel staan alle auto's vermeld die je de afgelopen negen jaar hebt gehad. Hier staat ook bij vermeld welke auto's er nu niet meer op je naam staan.
Er is geen wettelijk verplichte bewaartijd voor een vrijwaringsbewijs. We raden je wel aan om je vrijwaringsbewijs altijd te bewaren. Als je in het bezit bent van een origineel vrijwaringsbewijs loop je geen enkel risico bij eventueel valselijk gebruik van het kenteken en bij een eventuele administratieve fout.
Het vrijwaringsbewijs is een zeer belangrijk document bij de verkoop van een auto. Met dit document laat je zien dat je niet langer juridisch eigenaar bent van een auto. Het bewijst dat het kenteken van de verkochte auto niet meer op jouw naam staat.
U kunt uw voertuig laten uitschrijven uit het kentekenregister bij de RDW.
Bij het verkopen van een auto heb je officieel gezien maar één ding nodig: het volledige kentekenbewijs. Je gaat de auto namelijk op naam van de nieuwe eigenaar zetten, dit heet ook wel het overschrijven van het kenteken.
Dit kan via 'Mijn RDW '(Inloggen particulier) Hiervoor heeft u een DigiD-app nodig of DigiD met Sms-controle.
Ja dit kan, maar alleen als je aantoonbaar gemachtigd bent door de rechtsgeldige eigenaar van de te verkopen auto. De mogelijkheid van machtigen geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven.
Een kenteken online overschrijven kan alleen via de RDW website (Rijksdienst Wegverkeer). Hiervoor moet je inloggen met je DigiD-code. Tip: download de DigiD app, super makkelijk! Daarnaast heb je ook nog twee documenten nodig voor het overschrijven van je auto (kenteken):
Stap 2: Online overschrijven bij de RDW
De auto is pas overgeschreven als de betaling is verwerkt. Doorgaans gaat dit zeer snel, maar in sommige gevallen dan dit een paar uur duren. Je ontvangt na betaling een mail met daarin een link om de huidige status van je aanvraag te kunnen checken.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
De kosten voor het overschrijven van een auto zijn in 2021 €10,75. Direct na het betalen van de kosten krijgt u het tenaamstellingsverslag met daarop de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Deze moet u goed bewaren. Ook krijgt u het vrijwaringsbewijs.
Bij de tweedehandsverkoop van een voertuig is het verplicht om dat voertuig te laten keuren. Die tweedehandskeuring moet gebeuren vóór het voertuig wordt ingeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Na de keuring wordt een tweedehandsrapport afgeleverd.
Verkoop je je wagen aan een particulier, dan is een keuring voor verkoop nodig. Verkoop je je wagen aan een professionele koper, bijvoorbeeld een opkoper van tweedehandswagens, of wordt de wagen geëxporteerd, dan is die keuring voor verkoop niet verplicht. De koper is in dat geval zelf verantwoordelijk voor de keuring.
Oke, de meeste particulieren zijn goedkoper! Alleen na 90 dagen gemiddeld verkopen de dealers pas een auto. Naast het verloren geld aan rente en het verschil in omloopsnelheid vragen wij na 90 dagen minder geld voor diezelfde auto. De particulier begint dus direct bij de juiste prijs en dealers pas later.