Ook de rode (en groene) bramen zijn nog niet rijp en laten niet gemakkelijk los. Deze bramen laat je lekker aan de struik zitten voor een later moment. Bramen die niet rijp zijn, zijn toch nog niet lekker.
Bramen, frambozen en bosbessen: hartstikke lekker natuurlijk. Misschien wist je het niet, maar zelf plukken mag niet en kan gevaarlijk zijn. Vooral in Zuid-Limburg loop je dan risico om besmet te raken met vossenlintworm.
Plukken kan gevaarlijk zijn
De voornaamste reden dat wildplukken verboden is, is om de natuur te beschermen. "De bessen zijn voedsel voor dieren", legt de woordvoerder van Staatsbosbeheer uit. "En paddenstoelen zijn gewoon mooi om te zien voor natuurliefhebbers."
Onder het kroontje willen nog wel eens wormpjes voorkomen. In de winkel komt u dat zelden tegen, maar bij zelfgeplukte bramen wel. Als u ze tegenkomt legt u de bramen even in zout water. Spoel ze daarna goed af en alle wormpjes zijn er uit.
Was de bramen heel goed met ruim water en verwerk de bramen het liefst nog dezelfde dag dat je ze hebt geplukt. Of vries ze in, dat kan ook prima. Of eet ze gewoon meteen op, ook heel lekker.
De plant is al eeuwenoud en werd door de Grieken behalve voor de lekkere smaak, ook gebruikt om wonden te helen en jicht te behandelen. De tannine of looizuur van de vruchten was bovendien heilzaam bij keelpijn of diarree. Bramen groeien dus vaak ook in het wild.
Waarom zijn bramen goed voor je gezondheid:
Bramen zitten tjokvol vitamines. Zo bevatten ze vitamine E en vitamine C, welke beiden als antioxidant je lichaamscellen helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Bramen wassen
Je kunt bramen het beste snel in koud water wassen om aroma- en sapverlies te voorkomen. Bramen zijn erg kwetsbaar, dus doe het liever niet onder een stromende kraan. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Heerlijk natuurlijk, maar kijk wel uit voordat je je vers geplukte fruit in je mond steekt. Het fruit zit namelijk vaak vol kleine beestjes. Je zult ze met je blote oog niet snel zien, omdat ze zich verstoppen tussen de haartjes van het fruit. Bramen zitten vooral vol kleine wormpjes.
Bewaartip voor dit product. Bramen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Bramen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Wildplukken is in Nederland verboden en bij een overtreding kun je een fikse boete krijgen. Máár een kleine hoeveelheid plukken voor eigen gebruik wordt meestal gedoogd. Pluk dus nooit meer dan ongeveer een champignonbakje vol per persoon en wees altijd respectvol voor de natuur.
Bramen hangen niet het hele jaar door aan de struiken, daarvoor moet je wachten op het bramen seizoen. De bramen kun je oogsten in augustus en september, dan zijn ze op hun best. Al kun je ze zelfs in oktober nog vinden.
Let er bij het plukken op dat de bramen rijp en niet aangevreten zijn en pluk bramen dichtbij de grond niet. Twijfel je of de bramen goed zijn? Pluk ze dan niet. Doorgaans kun je bramen vanaf augustus tot begin oktober plukken.
Bramen zijn eerst groen, daarna kleuren ze rood en op het laatst nemen ze die mooie donkere blauwzwarte kleur aan die ze ook in de winkel hebben. Bramen zijn opgebouwd uit talrijke bolletjes, zogenaamde deelvruchtjes.
Bramen hebben een zoete, sappige en soms iets zure smaak. Je kunt ze lekker uit de hand eten, maar ook gebruiken voor heerlijke gerechten. Verwerk ze bijv. in een fruitsalade, smoothie (bowl) of als garnering op ijs, taart of gebak.
Waar de bramenprijzen door het dak gaan met € 10 tot € 12 per kilo, is de frambozenprijs wat teleurstellend. Voor frambozen werden op Veiling Zaltbommel woensdag 29 augustus prijzen betaald variërend van € 4 tot € 7 per kilo.
Planten die bessen of vruchten dragen zijn gevoelig voor zonnebrand: bramen, kruisbessen, rode aalbessen, witte trosbessen, etc.
Verse bramen kun je, nadat je het fruit gewassen hebt, ook goed verwerken in een salade. Dit kan een fruitsalade zijn, maar door het frisse en zoete karakter van het fruit passen de vruchten eigenlijk bij alle salades. Je kunt de bramen ook persen, en het sap gebruiken om een dressing te maken voor de salade.
Dit zijn een soort piepkleine witte wormpjes. Wanneer je deze tegenkomt in je framboos, gooi je alle aangetaste vruchten in de kliko. Gooi ze niet op de grond want uit iedere larf groeit weer een nieuwe frambooskever en dan heb je er volgend jaar weer last van.
Sap maken van bramen gaat het best als je ze een aantal dagen tot weken in de diepvries bewaard.
Smaak. Bramen hebben een zoete, sappige en soms zelfs zure smaak. Bij bramen geldt: hoe groter de braam, hoe lekkerder. Bramen zijn natuurlijk heerlijk uit de hand, maar verwerk ze ook eens in recepten!
Braam stekken nemen
Je kunt deze van de uiteinden van de stengels gebruiken, dit werkt prima, maar je kunt beter een middenstuk van de stengel nemen. Het mooiste is natuurlijk als je kunt stekken na het snoeien van de Braam. Zorg dat je bramen stekken ongeveer 10 centimeter lang zijn en dat ze minstens 1 knop hebben.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Verschillende vogelsoorten, vliegen, wespen, muizen, de das en de vos eten bramen.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.