De enorme snavel van de toekan fungeert als een grote koelkast. De temperatuur van de snavel kan past zich naar de omstandigheden aan. Toerako's zijn echt fruiteters, ze eten alles behalve citrusvruchten want hun lever kan deze vruchten niet verwerken!
Het duurt nog maanden voor hun snavels zo lang zijn als die van een volwassen toekan. In het wild kunnen reuzentoekans 26 jaar worden. Gemiddeld worden ze 20 jaar. In gevangenschap worden ze doorgaans niet ouder dan 18 jaar.
Toekans kunnen door hun lange snavel goed bij vruchten en fruit die voor andere dieren moeilijker te bereiken zijn. Maar hun dieet bestaat ook uit eieren van andere dieren, insecten zoals spinnen en soms zelfs kleine vogels.
Er zijn bijna 40 soorten verschillende toekans. Je hebt bijvoorbeeld de roodsnavel toekan, de reuzentoekan en de zwartsnavel toekan. Zijn vleugels zijn kort en zijn staart is lang, zijn rugveren zijn glanzend zwart en vaak heeft hij op zijn borst een bontgekleurd verenpak.
Toekans voeden zich voornamelijk met vruchten, en soms ook met insecten en spinnen. Ze roven ook weleens vogelnesten leeg.
De Toekan kan juist vanwege zijn grote snavel niet zo goed vliegen. Doordat hij zo'n grote, zware snavel heeft, druk dit gewicht hem omlaag. Daarom maakt hij duikvluchten van boom naar boom. Toekans komen voor in Midden- en Zuid-Amerika.
Er zijn grofweg twee verschillende soorten toekangeluiden. De ene toekansoort maakt rauwe, krassende kwaakgeluiden, bijna als een kikker (zie onderstaand filmpje). De ander heeft een meer melodieus gejank (zoals in bovenstaand filmpje).
Met zijn snavelpunt kan de toekan vruchten en bessen plukken. Doordat de snavel zo lang is, komt de vogel bij fruit aan takken die niet dik genoeg zijn om hem te kunnen dragen.
Liervogels staan vooral bekend door hun buitengewone vermogen om natuurlijke en kunstmatige geluiden uit hun omgeving te imiteren. De roep van de liervogel is een rijke mengeling van zijn eigen lied en een willekeurig aantal geluiden dat het dier ooit eens heeft gehoord.
De Vlaamse gaai en de kauw kunnen zowat alle geluiden imiteren. Er zijn niet veel vogels die het zingen van andere soorten vogels nabootsen. Een heel bekend voorbeeld van een vogel die dat kan, is de Liervogel uit Australiƫ. Hij wordt zo genoemd omdat zijn staart de vorm heeft van een Griekse lier.
Zijn vleugels zijn kort en zijn staart is lang, zijn rugveren zijn glanzend zwart en vaak heeft hij op zijn borst een bontgekleurd verenpak.
Ze bewegen zich over korte afstanden voort waarbij een vlucht nooit veel verder is dan 100 meter. Op de warmste momenten van de dag zoeken de vogels beschutting op in de schaduw in de bomen. Overdag verspreiden de groepen zich soms waarna ze rond de schemering weer verzamelen en soms gezamenlijk roepen.
Reuzentoekan | Ouwehands Dierenpark - Ouwehands Dierenpark.
Leefgebied. Kolibries leven op veel verschillende plaatsen. Er zijn er die op open plaatsen leven, gebieden met veel zon en in de woestijn, maar ook die in het koude hooggebergte leven, of in het tropisch regenwoud of andere vochtige streken. Ze komen voor over het hele continent, van Alaska tot in Vuurland.
Waarom staat er geen valk, maar een toekan op de daken van de hotels? De keuze voor de toekan had te maken met de aanschaf van vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. Dit park had een toekan als logo toen het werd overgekocht door familie Van der Valk.
De reuzentoekan is de grootste van alle toekans. Hij kan 60 centimeter groot worden. Maar wat nog het meest opvalt, is zijn gigantische snavel die wel 19 centimeter groot kan worden en feloranje gekleurd is, met een zwarte vlek aan de punt!
Als de vogel vliegt laat hij harde kreten horen. Het mannetje maakt diepe, korte krachtige hokgeluiden. Vaak wordt dit beantwoordt door het vrouwtje het is meer een soort duet het geluid dat het vrouwtje maakt is hoger. Het komt ook voor dat ze dit doen als het vrouwtje nog in het nest zit.
Verbuigingen: toekans (meerv.) Dat de toekan, die dank zij de dierentuinen tegenwoordig voor ons geen onbekende meer is, bij de sterrenbeelden werd vernoemd, is te danken aan de Duitse sterrenkundige J...
Misschien is het u ook opgevallen: de eerste vogels zijn begonnen met zingen. 's Ochtends vroeg is de merel de eerste uitbundige zanger, maar ook roodborst, winterkoning en heggenmus zijn al te horen. Zodra de dagen lengen en de lente in aantocht is beginnen de zangvogels van zich te laten horen.
Bijzonder geschikt hiervoor zijn vogels die hun eigen naam roepen: koekoek, tjiftjaf, koolmees, roerdomp, kievit, oehoe en grutto.
Grote kans dat je gefopt wordt door een liervogel. Deze imitatiekoning onder de dieren doet moeiteloos geluiden na. Hij maakt daarbij geen onderscheid tussen de roep van andere dieren en kunstmatig lawaai.