Platbrood was reeds bekend in Sumer en het oude Egypte. Het is vermoedelijk de oudste methode om brood te bakken, omdat men met weinig ingrediënten op eenvoudige wijze platbrood kan maken op bijvoorbeeld een steenoven.
Flatbread maak je met bloem, water of melk en olie. Maar om ervoor te zorgen dat je een voedzamer broodje op je bord krijgt kun je makkelijk een paar kleine aanpassingen maken zoals in dit recept. Gezond is in dit geval dus met fijne voedingswaarden in plaats van heel caloriearm.
Naan is een platbrood op basis van tarwemeel en gist. Daarmee is naan meteen een uitzondering in de categorie platbroden, die gewoonlijk geen gist, desem of rijsmiddelen bevatten. Om het brood extra volume te geven wordt soms ook melk of yoghurt toegevoegd.
Dit is een heel lekker brood dat oorspronkelijk uit Libanon komt. De Libanese keuken wordt over het algemeen gezien als de meest verfijnde keuken van de Arabische wereld. De keuken kent invloeden van onder andere de Koerden en Armeniërs, maar ook van de omliggende landen.
Klassiek arabisch platbrood van volkorenmeel.
Is Arabisch brood gezond? In 1 stuk libanees platbrood zitten 272 kilocalorieën. 1 stuk libanees platbrood staat voor 85 gram. Deze hoeveelheid libanees platbrood bevat 7,667 gram eiwit en 1,0115 gram vet waarvan 0,136 gram verzadigd vet is.
Libanees of Arabisch flatbread.
Je koopt het bij Turkse en Marokkaanse winkels.
Kenmerkende gerechten voor de Libanese keuken zijn taboulé, hummus en diverse soorten geitenkaas, al dan niet met kruiden vermengd. Een Libanese mezze bevat deze en andere koude en warme schotels die gedeeld worden door een volledig tafelgezelschap. Als dessert is baklava een mogelijkheid.
Lavash is een heel lekker Armeens knapperig platbrood. Ideaal om te serveren met een dip zoals hummus of baba ganoush.
Hoe Bewaar Je Flatbread
Je kunt ze ook bewaren: Koelkast – in de koelkast kun je ze 3 a 4 dagen bewaren doe ze in een afsluitbare plastic vriezer zak. Vriezer – De flatbreads kun je ook prima invriezen doe ze ook in een vriezer zak.
Het deeg hoeft niet te rijzen en het is direct klaar. Je bakt het gewoon in een pan of in de oven. Versgebakken zijn ze het lekkerst. Je kan ze perfect de dag erna nog wat opwarmen in je broodrooster of even afbakken in de oven.
De platte broden liggen tegenwoordig ook in de supermarkt: op de broodafdeling of bij de producten van Souq. Tip: je kunt ze ook invriezen, zodat je altijd een voorraadje in huis hebt.
Het is een heel gezonde keuken, heel puur, met dips op basis van goede oliën en veel verse groenten.” Nathalie: “De Libanese keuken is simpel, toegankelijk, voor iedereen betaalbaar. Libanese gerechten zijn over het algemeen ook lichter en verfijnder dan die in de rest van het Midden-Oosten.
De Libanese keuken is al een tijdje hot. Deze keuken is ideaal om te combineren met wijn, zowel met Europese wijnen als met Libanese wijnen. De Libanese keuken kent namelijk veel variërende gerechten en een mezze tafel is de nieuwe tapas tafel maar dan met Midden-Oosterse tapas.
In Syrië worden erg veel verse producten gebruikt. Hierdoor is de Syrische keuken een gezonde en diverse keuken. Men kan denken aan vruchten, groente, noten en vlees. Vaak worden er verschillende kruiden en specerijen gebruikt bij de gerechten.
Met de emigratie van Hindoestanen uit India naar Suriname is ook de roti meegekomen. De “pannenkoek” die in Suriname (en Nederland) roti heet, wordt in India ook wel chapati genoemd.
Tip!! Je kunt dit platbrood ook prima invriezen. Voor gebruik rechtstreeks uit de diepvries 10 tot 15 minuten opwarmen in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Het bekendste Surinaamse gerecht met aardappel, kouseband en kip volgens traditioneel recept maar wel makkelijk en eenvoudig zelf te maken.
Stapel 5 tortilla's op elkaar, dek ze af met een vochtige doek en leg ze zo in de magnetron. Zet de magnetron steeds 30 sec. aan, tot de tortilla's warm zijn.
Souq Libanees brood - wit bestellen | ah.nl.
Libanees platbrood is heel veelzijdig en geschikt voor verschillende gelegenheden. 3 dagen houdbaar indien bewaard in een plastic zak.
Vikingbrood is een compact brood en bestaat voor een groot deel uit rogge. Het is een eiwitrijk, koolhydraatarmer brood, rijk aan onverzadigde vetten en vezelrijk.