Het beste is om geen negatieve redenen te noemen waarom je weg wilt, maar positieve redenen waarom je de baan wilt hebben waarop je solliciteert. De werkgever wil daarbij vooral horen dat je juist die functie ambieert, vanwege de functie en niet om andere redenden. Laat blijken dat je gemotiveerd bent voor de baan.
Leg uit waarom je juist die vacature interessant vindt en waarom je denkt dat je goed bij het profiel past. Leg uit wat de raakvlakken zijn tussen jouw werkervaring, opleidingen en/of interesses en de genoemde elementen uit de vacature. Probeer duidelijk te maken waardoor je hart sneller gaat kloppen.
Leg de link tussen jouw ervaring en de functie
Overtuig jouw gesprekspartner ervan hoe jouw ervaring en skills aansluiten bij het bedrijf. Geef aan wat je eerder hebt gedaan en welke zaken overeenkomen met de functie waarop je solliciteert. Focus dus op kennis en ervaring die relevant is.
Hier zijn enkele veelbelovende manieren om een goed antwoord te geven op de vraag "Waarom wil je hier werken? Ik ken uw bedrijf al heel lang en bewonder de manier waarop het bedrijf zich presenteert.Ik denk dat ik hier een positieve bijdrage kan leveren.De waarden van het bedrijf passen goed bij mij.
vraag 4: waarom moeten we jou aannemen
Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan.
Er zijn namelijk zaken die je tijdens een sollicitatie niet hoeft te vermelden, zoals dat je eigenlijk een sloddervos bent, een kort lontje hebt of eigenlijk helemaal niet van sporten houdt. Ook een zwangerschap, je eventuele ziekteverleden of een beperking hoef je niet bespreekbaar te maken als je dat niet wil.
"Wat spreekt je aan in deze job?" Via deze vraag polst de werkgever of je de vacature wel deftig bekeken hebt. Zorg er voor dat je minstens drie argumenten kan geven waarom je de job wilt.Denk maar aan het bedrijf, takenpakket, werkzekerheid, doorgroeimogelijkheden,...
Motivatie is het gevoel dat je aanzet tot het beginnen én afmaken van een taak. Of nog ruimer, dat je aanzet tot bepaald gedrag. Met dat gedrag denk je iets te krijgen dat je nodig hebt. Of iemand gemotiveerd bezig is met een taak, kun je meestal aan de buitenkant wel zien.
Werkgevers en recruiters zijn op zoek naar die twinkeling, jouw enthousiasme. Je kunt over van alles vertellen, zoals reizen, bergwandelen, muziek, sporten, je favoriete boek of film, je hobby's, familie en werk. Als het maar iets over jou als persoon zegt.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Wat zijn de voordelen van bevordering? Je doorloopt een proeftijd waarin je kunt ontdekken of je de juiste keuze hebt gemaakt. Je wordt bevorderd naar een hogere salarisschaal. Je doet nieuwe ervaring op in een andere functie en ontwikkelt nieuwe kennis en competenties.
Men kan een onderscheid maken tussen twee soorten motivatie: intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie is een motivatie die van binnenuit, uit jezelf, komt. Je bent intrinsiek gemotiveerd voor een activiteit omdat je de activiteit op zich graag doet.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie staat voor motivatie die uit de persoon zelf komt, extrinsieke motivatie staat voor de motivatie die van buitenaf komt. (Radboud Teaching and Learning Centre, 2021).
Door te werken ontwikkel je vaardigheden. Op veel werkplekken is er een mogelijkheid om door te groeien, je verder te ontwikkelen. Nieuwe vaardigheden leren, andere uitdagingen. Sowieso is werk onderhevig aan veranderingen, dus daar zal je mee moeten omgaan, wat je flexibiliteit bevordert en creativiteit stimuleert.
Denk bijvoorbeeld aan vragen over: godsdienst, levensovertuiging, politieke voorkeur, seksuele geaardheid, kinderwens, gezondheid, discriminatie. Vragen over deze onderwerpen zijn niet toegestaan.
Hoelang een sollicitatiegesprek duurt, hangt af van het bedrijf, de functie, de recruiter en het type gesprek. Traditionele sollicitatiegesprekken duren vaak tussen de 40 en 60 minuten. Videogesprekken, bijvoorbeeld over Zoom of Skype of zelfs de telefoon, zijn over het algemeen iets korter: rond de 30 minuten.
Voorbeeld antwoord
Wat mij onderscheidt van anderen is dat ik het heel leuk vind om aan nieuwe dingen te beginnen. Veel mensen zien op tegen verandering, maar ik krijg daar juist energie van. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat ik veel durf. Ik ben niet zo snel bang bijvoorbeeld.