Strooi dagelijks een beetje schilfers in schoenen en/ of sokken alvorens ze aan te trekken. Boorzuurschilfers nemen het vocht op en houden de voeten droog. Ze houden bovendien vieze geurtjes weg. Je kan de schilfers ook gebruiken in een voetbadje.
Boorzuur & looizuur tegen zweetvoeten
Boorzuurpoeder kan als middel tegen zweetvoeten dienen. Zo kun je elke avond enkele theelepels boorzuurpoeder in je sokken strooien en deze gedurende de nacht aantrekken. Hierdoor worden je zweetvoeten na verloop van tijd minder. Hetzelfde geldt overigens voor looizuur.
Bescherming tegen insecten
In combinatie met citroenzuur kan borax worden gebruikt als insecticide in huis. Boorzuurpoeder is effectief tegen kakkerlakken, mieren en termieten.
Het belangrijkste voor behandeling van zweetvoeten is om ze droog en schoon te houden, was ze goed met lauwwarm water. Goed afdrogen is ook erg belangrijk. Na het drogen kunnen de voeten behandeld worden met verzorgende middelen, of bacterie- en schimmeldodend poeder. Draag luchtige schoenen.
Geef je voeten een opfrisbeurt met de Kruidvat Anti-transpiratie Voetspray. De spray met menthol vermindert transpiratie en geeft verkoeling. Daarnaast gaat hij een vervelende geur tegen en helpt uitdrogen van je huid te voorkomen.
Spray of smeer een laagje deodorant aan de onderkant van je voeten. Doe dit bijvoorbeeld net voordat je naar bed gaat, je hebt gedoucht of je in je sportschoenen stapt. Op deze manier kun je de onaangename geuren gedurende de dag (of sportles) de baas blijven.
Mensen denken vaak dat zweet de oorzaak is van stinkvoeten, maar dat is niet zo. De slechte geur wordt veroorzaakt door de bacteriën die in schoenen groeien door de warmte en vochtigheid. Zij vallen de zweetmoleculen aan die ze laten ontbinden wat de slechte geur veroorzaakt.
Vochtige voeten en schoenen zorgen voor optimale groeiomstandigheden voor bacteriën. Ze gaan in de aanval en zetten het zweet om in boterzuur. Door dit zuur krijgt het zweet de karakteristieke ranzige geur van kaas.
Tenenkaas heeft geen relatie met voetschimmel en is geen huidaandoening, maar is een bacteriële ophoping in samenstelling vergelijkbaar met smegma of tandplak die verder geen directe kwalijke gevolgen voor de gezondheid heeft. Tenenkaas is te voorkomen door regelmatige reiniging van de nagelrand.
Boorzuur is giftig
Hoewel boorzuur in een kleine concentratie (3%) voorkomt in boorwater, is boorzuur als pure stof giftig. Boorzuur veroorzaakt onder andere onvruchtbaarheid.
Ook bekend als: Sodium tetraborate, Borax, Boorzuur.
Het kan gebruikt worden om oppervlakkige wonden te ontsmetten en te verzorgen. Boorwater is ook geschikt als verbandwater. Bij ontstoken ogen wordt ook vaak boorwater gebruikt, of om ogen mee uit te spoelen.
Vroeger werd boorzuur gebruikt als desinfectans, bijvoorbeeld als boorwater of boorzalf (voor luieruitslag). Vanwege de giftigheid, geringe effectiviteit en beschikbaarheid van alternatieven worden deze niet meer gebruikt. Voetpoeders met boorzuur werden vroeger gebruikt tegen zweetvoeten.
Topisch gezien wordt boorzuur, de meest voorkomende vorm van boor, gebruikt als een samentrekkend middel, om huidinfectie te voorkomen, en als een oogheelkundig irrigatiemiddel. Een andere vorm van boor, natriumpentoboraatpentahydraat, wordt gebruikt om stralingsdermatitis te voorkomen.
Borax is een kleurloos tot blauwig wit mineraal met een witte streep. Het kristalstelsel van borax is monoklien en splijting is perfect volgens de kristalvlakken [100] en [010].
'Draag ademende schoenen, liefst twee paar per dag, zodat ze kunnen drogen', somt Gaastra op. 'Was je sokken op minimaal 60 graden, zodat alle bacteriën doodgaan. Douche niet te lang en te warm en droog je voeten goed af.
wassen. Was je voeten elke dag met koud of lauw water en een milde zeep. Zorg er voor dat je de zeep achteraf goed wegspoelt. Soms is het aangewezen om je voeten ook eens te wassen met een antibacteriële zeep of stop je voeten in een badje met water en azijn.
Sluip dus voor een subtiele geur check-up eerst naar de koffie-automaat en ruik daarna of het nog snor zit met je eigen geurtje. Valt het tegen? Dan heb je alvast een bakje troost om de publieke vernedering door te spoelen, om vervolgens naar deodorant te grijpen.
Elk type azijn kan gebruikt worden, vooral appelazijn. Meng een halve kop azijn met 6 tot 8 kopjes warm water. Laat je voeten weken gedurende 10 tot 15 minuten. Wel fijn om daarna even je voeten wassen met zeep, om van de azijngeur af te komen.
Meng een paar eetlepels azijn en enkele druppels afwasmiddel met een kopje water. Het afwasmiddel zorgt ervoor dat je de azijngeur niet meer ruikt. Week twee schone doeken in het azijnmengsel en stop ze in de schoenen. Laat de schoenen een nachtje staan et volià: je stinkende schoenen zijn weer als nieuw!
De infectie kan behandeld worden met lokale middelen (lotions, gels of crèmes) bevattende erytromycine, clindamycine of fusidinezuur. Ook kunnen antischimmelmiddelen bevattende clotrimazol , miconazol of ketoconazol hierbij helpen.
Een kleine hoeveelheid eelt kun je weghalen met een speciale scrub. Een grotere ophoping kun je wegvijlen, -raspen of -snijden met een schuurspons, een eeltvijl, een eeltrasp, een eeltschaaf, een puimsteentje of een speciaal mesje.
Bij een likdoorn (ook vaak eksteroog genoemd) ontstaat onder of op de voet een eeltplek die naar binnen groeit en daar verhardt tot een hoornachtig stukje, meestal vaalgeel van kleur. Deze harde eeltplek prikt als het ware in het omringende weefsel.