Het internationale ruimtestation bevindt zich op 400 kilometer van de aarde en heeft een snelheid van ongeveer 28.000 km/h. Je zou dus niet verwachten dat je het met het blote oog kunt zien.
Op dinsdagochtend 6 september 2022 is het ISS tweemaal zichtbaar aan de hemel. Om 04.42 uur verschijnt het ISS plots op een hoogte van 79 graden in het noordnoordoosten. Voor het ISS komt op dat ogenblik de zon op. Het wordt plots verlicht en dat zien wij ook vanop aarde.
Normaal gesproken is de beste tijd voor ISS-spotters zo rond zonsondergang of zonsopkomst, als de waarnemer nog in het donker staat, terwijl het ISS wordt overgoten met zonlicht. Maar in juni en december komt het ISS helemaal niet door de schaduw van de aarde en is het de hele nacht zichtbaar bij onbewolkt weer.
Binnenin het ruimtestation leven en werken permanent ruimtevaarders. Dankzij de omvang van zijn zonnepanelen kan het ISS heel makkelijk vanop Aarde gezien worden wanneer deze boven België of Nederland vliegt als een heldere ster die zich met hoge snelheid aan de nachtelijke hemel voortbeweegt.
Het ISS valt om de aarde heen en daar heb je een bepaalde snelheid voor nodig en dat is ongeveer 28 000 kilometer per uur. Als je minder snel gaat, dan begin je terug te vallen naar de aarde. Waarom moet het op een hoogte van 400 kilometer? Omdat je daar geen lucht hebt en daar ook niet wordt afgeremd.
Astronauten kunnen hun slaapzakken aan een muur of een plafond vastmaken en overal slapen, zolang ze niet rond zweven en ergens tegenaan botsen. Op het internationale ruimtestation ISS slapen de meeste bemanningsleden in hun eigen kleine cabines.
Natuurlijk moeten astronauten in het ISS ruimtestation ook naar de toilet. Er is een speciaal toilet ontwikkeld met constante afzuiging. Als astronauten in het ISS ruimtestation geplast hebben in het speciale toilet, dan wordt hun plas niet zomaar doorgetrokken. Het wordt opgevangen en zeer efficiënt verwerkt.
Overdag is het ISS niet zichtbaar, daarvoor is het zonlicht te fel. Alleen als het na zonsondergang op aarde donker is en het ISS nog zonlicht vangt kan het zichtbaar worden.
Een Sky View toont de satellieten die samen met de maan, de planeten en de sterren vanaf elke plaats op de aarde zichtbaar zijn. Dit beeld toont ook de maan, de planeten en de belangrijkste sterren die voor een bepaalde plaats, datum en tijdstip zichtbaar zijn of zich juist onder de horizon bevinden.
Momenteel zijn er twee active ruimtestations, het Internationaal ruimtestation ISS en Tiangong.
Satellieten die laag rond de aarde cirkelen, zijn maar kort te zien: tot ongeveer 45 minuten na zonsondergang en 45 minuten voor zonsopkomst. Om dezelfde reden dat we de maan kunnen zien: ze reflecteren zonlicht. Overdag is het te licht om ze te zien en 's nachts houdt de schaduw van de aarde het zonlicht tegen.
Tijd in de ruimte
"Astronauten blijven nu ongeveer een half jaar in de ruimte. Dat heeft te maken met de houdbaarheid van de Sojoez-capsule. Die moet op een gegeven moment vervangen worden vanwege het slechter worden van de batterijen en de brandstof voor de stuurraketjes."
Het internationale ruimtestation ISS draait in een baan om de aarde op een hoogte van ongeveer 400 kilometer. Het ISS doet er 90 minuten over om een heel rondje om de aarde te maken. De dag en nacht aan boord van het ISS verschilt van de dag en nacht op aarde.
Heel wat ruimtetuigen zoals het ruimtestation ISS en honderden andere satellieten zijn 's nachts met het blote oog zichtbaar. Er gaan geen 5 minuten voorbij of je ziet lichtpuntjes bewegen langs de hemel.
Vandaag de dag wordt het ISS permanent bemand door minstens drie ruimtevaarders en is het een voorbeeld van internationale samenwerking.
Meteoor of “vallende ster”
Een meteoor, in de volksmond ook wel vallende ster genoemd, is een lichtflitsje aan de hemel. Zo'n lichtflitsje duurt in de regel tussen een fractie van een seconde en een paar seconden. Meteoren kunnen nagloeiende sporen achterlaten.
Vannacht zagen meerdere mensen in het land een bijzonder verschijnsel in de lucht. Aan de hemel was een streep van tientallen lichtjes zichtbaar die op sterren leken. Het blijken satellieten van het bedrijf van Elon Musk. De satellieten zijn onderdeel van Starlink, een project van ruimtevaartbedrijf SpaceX.
Het ISS suist met een vaartje van 27.600 kilometer per uur langs de hemel, op een hoogte van zo'n 400 kilometer. Eens per anderhalf uur voltooit hij een rondje om de aarde.
Het ISS is het internationale ruimtestation (International Space Station) dat in een baan om de aarde draait. In dit station doen astronauten wetenschappelijk onderzoek. Omdat het ruimtestation in een baan rond de aarde zweeft, zijn de astronauten gewichtloos.
Het ISS of het internationale ruimtestation (Engels: International Space Station) is een ruimtestation dat in een baan om de Aarde draait en door verschillende landen wordt gebouwd, bemand en bekostigd.
Omdat de omloopbaan buiten de atmosfeer ligt, is er geen luchtweerstand. Volgens de wet van de traagheid blijft de snelheid van de satelliet dus gelijk en kan hij jarenlang om de aarde blijven cirkelen.
Dit bestaat uit, geheel in lijn met de medemens op aarde, groente, fruit, vlees, vis, noten, water, thee, koffie en ga zo maar door. Voordat je je zorgen maakt of er ook iets te snacken valt: jazeker. Chocola, limonade, snoep, koek: het ruimteleven lijkt culinair gezien zo slecht nog niet.
Water levert astronauten zuurstof
Het water is met name waardevol omdat er zuurstof uit wordt gemaakt, die de astronauten inademen. Met elektrolyse worden de watermoleculen gesplitst in zuurstof en waterstof. De zuurstof wordt naar de cabinelucht geleid, de waterstof is onbruikbaar en wordt afgevoerd, de ruimte in.
Tijdens hun verblijf in het internationale ruimtestation ISS moeten astronauten blijven werken en leven in een omgeving die heel anders is dan hier op aarde. Toch moeten ze zich schoon houden, naar de wc gaan, eten en drinken, en fit en gezond blijven.