Officiële feestdagen in Rusland zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari), Russisch-Orthodox Kerstmis (6 en 7 januari), Internationale Vrouwendag (8 maart), Russisch-Orthodox Pasen (april/mei), Dag van de Arbeid en viering van de lente (1 en 2 mei), Dag van de Overwinning (9 mei) is dag waarop de voormalige Sovietlanden ...
Veel Russen blijven de hele kerstnacht op om te vieren dat Christus werd geboren. De orthodoxie noemt het bijwonen van de diensten en het deelnemen aan sacramenten als het Heilig Avondmaal het grootste goed van Kerstmis.
Russen vieren een week lang oud en nieuw. Het aantal vrije dagen verschilt van jaar tot jaar en wordt door de overheid afgekondigd. Vaak wordt er een extra dag toegevoegd als het feest in of om het weekend valt. Alleen die dagen gelden als officiële vrije dag.
Vandaag viert Rusland de Dag van de Overwinning. Op de belangrijkste nationale feestdag wordt de triomf van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland herdacht. Zaterdag vond de generale repetitie plaats op het Rode Plein in Moskou. Meer dan 10.000 manschappen namen deel aan de oefening.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Het Russische leger bestaat uit 400.000 dienstplichtigen en 300.000 beroepsmilitairen. Dienstplichtigen worden officieel niet ingezet, omdat het volgens Moskou geen oorlog is maar een 'speciale militaire operatie'.
Het kraanwater is veilig, maar kan maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken.
De russische dag van de liefde wordt gevierd op 8 juni. De legende die leidt tot deze feestdag vertelt het volgende: Eens, lang geleden, begon een draak de mooie stad Murom aan te vallen. Deze draak verleidde de vrouw van Groothertog Paul.
Op 9 mei 1950, minder dan vijf jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd de pers in Parijs bijeengeroepen voor een 'mededeling van het hoogste belang'. Op deze persbijeenkomst las de toenmalige Franse Minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman de eerste regels van een verklaring aan de pers voor.
De Russisch Orthodoxe Kerk (+ Servisch en Georgisch Orthodoxe Kerk) viert Kerstmis op 7 en 8 januari. Alle andere Orthodoxe Kerken in Oost-Europa (zoals de Griekse, Bulgaarse, Roemeense, Byzantijnse, etc.) vieren kerst gewoon op 25 december.
Alle christelijke kerken vierden tot en met de vierde eeuw de geboorte van Jezus op 6 januari. Deze datum veranderde toen de Rooms-Katholieke kerk de viering van de geboorte van Christus naar 25 december verplaatste. Op deze manier wilden ze het heidense feest van de geboorte van de Zon opheffen.
Soms vallen het orthodoxe paasfeest en het Pasen in ons land op dezelfde datum, maar meestal niet. Dat is omdat de orthodoxe christenen de paasdatum op een andere manier berekenen, namelijk met de Juliaanse kalender. Tussen deze kalender en de onze zit dertien dagen verschil.
Op 11 juni 2013 werd in sneltreinvaart de wet tegen 'homopropaganda' door het Russische parlement geloodst. De wet verbiedt de propaganda van niet-traditionele seksuele relaties – lees homoseksualiteit – gericht op minderjarigen. Individuen riskeren bij overtreding van de wet een boete van zo'n 120 euro.
Houd rekening met mogelijke aanslagen in Rusland. Vooral in de (grote) steden, zoals in de hoofdstad Moskou, de stad Sint-Petersburg en steden in het zuiden van Rusland. De afgelopen jaren waren er meerdere terroristische aanslagen in de hoofdstad Moskou en de stad Sint-Petersburg.
Ongeveer 84% van de bevolking in Rusland is christen. Naast aanhangers van de Oekraïens-orthodoxe Kerk (76% ) zijn er vooral in het westen volgelingen van de Oekraïens-katholieke Kerk (8%). Daarnaast zijn er kleine groepen joden (0,5%) en moslims (1,1%).
In Pakistan wordt vandaag geen Valentijnsdag gevierd. Althans, niet officieel. Een gerechtshof in het land heeft de viering verboden omdat die tegen de religie en cultuur van Pakistan in zou gaan.
Valentijnsdag, 14 februari. Moederdag, 2e zondag in mei (Antwerpen op 15 augustus) Vaderdag, 2e zondag in juni (Antwerpen op 19 maart) Halloween, 31 oktober.
De Dag van de Overwinning (Russisch: День Победы; uitspraak: Djeen Pabjèdi) is de dag (9 mei) waarop de voormalige Sovjetlanden, waaronder Rusland, de overwinning op nazi-Duitsland vieren.
Zwitserland biedt het beste kraantjeswater aan ter wereld. Het evenaart zelfs de kwaliteit van flessen mineraalwater, alleen is het bijna vijfhonderd keer goedkoper. De Noren hebben een speciaal systeem ontwikkeld om grondwater optimaal te beschermen.
In Duitsland heb je geen verloopstekker nodig en het kraanwater kan je gewoon drinken. Wel moet je rekening houden met teken en het is misschien handig om je vakantie buiten de schoolvakantie om te plannen.
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
Rusland gebruikt drie verschillende tanks: de T-80, T-72 en T-90. Bij al die tanks is de munitie opgeslagen in de koepel. Daardoor kan munitie snel en automatisch worden geladen in de loop. Anders dan bij westerse tanks hebben deze Russische wagens bovendien maar drie bemanningsleden in plaats van vier.
Wanneer de Russen de invasie voortzetten zal deze naar schatting zorgen voor een kostenpost van $20 miljard per dag.
1. Het leger van de Verenigde Staten. Op een onbetwiste eerste plaats staat het leger van de Verenigde Staten. Dat merk je onmiddellijk aan het jaarlijkse militaire budget: 587 miljard dollar!