Chihuahua's slapen 15 tot 20 uur per dag. Elke chihuahua heeft andere bedrituelen en slaapposities. Geloof het of niet, de slaappositie van je hond kan diverse betekenissen hebben.
Een huishouden waar het lekker rustig is, zal de Chihuahua ook veel slapen. Als er echter de hele dag kinderen zijn die actief met de hond spelen of wanneer er veel andere activiteiten zijn, zal je hondje natuurlijk ook minder slapen. Hij past zich namelijk aan aan zijn omgeving waarin hij zich bevindt.
Per hond en ras verschilt het natuurlijk hoe vaak en hoe lang de hond uitgelaten moet worden. Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten.
Wel is het belangrijk de activiteit van je chihuahua rustig op te bouwen. Elke dag een korte wandeling en één keer per maand 20 km wandelen is geen goed idee. Maar wie dagelijks eropuit trekt, heeft aan de chihuahua een trouwe wandelvriend.
Mogelijk is uw hond angstig of is hij erg geschrokken. Vuurwerk en onweer worden door veel honden als spannend ervaren en kunnen de aanleiding zijn om te gaan trillen. Ook dierenartsbezoek heeft soms een tril-effect bij de hond.
Kenmerken. Deze kleine, pittige hond kan 12 jaar worden, maar Chihuahua's kunnen ook wel 15 worden met de juiste voeding en verzorging. Bij deze kleine honden weegt een vrouwtje meestal 1,8 kg en meet het maar 15 cm, het mannetje weegt niet meer dan 2,7 kg en is niet groter dan 20 cm.
Dit kan een nierprobleem, leverprobleem of een hormonale stoornis (ziekte van Cushing) zijn. Maar ook suikerziekte, een blaasontsteking, een baarmoederontsteking en bepaalde tumoren kunnen leiden tot veel drinken en veel plassen.
Het hondje houdt niet alleen van spelen, maar vindt wandelen ook leuk. Let wel goed op, want dit ras is niet gebouwd op wandelingen van vele kilometers lang. Wel kun je kort met het hondje wandelen, waarbij je het beestje lekker rond laat snuffelen. De Chihuahua is nieuwsgierig, dus dit vindt het beestje zeker leuk.
Een chihuahua alleen thuislaten voor langer dan 4 uur per keer is niet ideaal. Dat komt omdat dit zo'n beetje de limiet is waarbij je ervan kan uitgaan dat je chihuahua zichzelf vermaakt en voordat hij zich gaat vervelen, zich frustreert of zijn behoefte moet doen.
Chihuahua's zijn actieve honden. Ze hoeven geen enorme afstanden af te leggen, maar willen wel graag meerdere keren per dag naar buiten om te wandelen, rond te snuffelen en hun behoeften te doen. Daarbij moeten ze natuurlijk wel zelf lopen en niet steeds gedragen worden!
Kortharige rassen en kleinere honden (Jack Russel, Chihuahua) zullen het sneller koud krijgen en kunnen baat hebben bij een winterjas. Zorg ervoor dat de jas nauw aansluit en waterafstotend is. Op deze manier kan de lichaamswarmte goed vastgehouden worden.
Windhonden en chihuahua's
De angst van baasjes dat hun hond wellicht onderkoeld raakt, is volgens Gaus dus niet echt nodig. Desondanks kan hij zich voorstellen dat eigenaren van windhonden en kleine hondjes als chihuahua's wél wat warme kleren voor hun dierenvriend inslaan.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
De Chihuahua is een actieve en speelse hond met een brutaal en onderzoekend karakter. Hij is slim en heeft een groot probleemoplossend vermogen. Die intelligentie, gepaard aan een vaak wat dominant karaktertje geeft hem, als hij daartoe de gelegenheid krijgt, soms de neiging tot het manipuleren van zijn baas.
Wat kost een Chihuahua nou eigenlijk? Want naast de prijs die je betaalt voor een Chihuahua heb je te maken met variabele Chihuahua kosten. Denk aan inentingen, voer, benodigdheden, accessoires, een verzekering en dierenarts bezoekjes. Gemiddeld kun je per maand wel € 100 kwijt zijn aan Chihuahua kosten.
Een veel voorkomende aandoening bij Chihuahua's is het hebben van hoofdpijn. Omdat de Chihuahua een erg klein hoofd heeft komt het voor dat de hersenen in het achterhoofdsgat worden gedrukt en er een blokkade ontstaat bij de ingang van het ruggenmerg.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.
Er zijn bepaalde signalen waaraan je kunt zien dat je hond moet plassen, zoals in rondjes circelen en rondsnuffelen. Soms kunnen jonge pups hun blaas nog niet goed in één keer legen tijdens een wandeling. Dat betekent dat ze vervolgens binnen in huis alsnog een plasje moeten doen.
Hoe vaak moet een hond plassen? Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken.