Water van circa 10 graden celcius is al voldoende. Te lang in een ijskoud bad gaan zitten is ook echt geen goed idee. Je huid te lang blootstellen aan ijskoud water kan je huid zelfs beschadigen, ga daarom maximaal 10 tot 15 minuten in een ijsbad zitten.
Het gaat bij een koudwaterbad meer om de regelmaat dat je erin zit. De eerste gezondheidsvoordelen beginnen namelijk al als jij met regelmaat 1x in de week 30 seconden in het ijsbad stapt, maar dit kan ook iedere ochtend zijn. Je moet je niet bezighouden met tijd op het moment dat je in het ijsbad gaat zitten.
Bij het nemen van een koude douche spannen je spieren zich aan. Dat zorgt voor vaatvernauwing. Hierdoor wordt je bloeddruk en 'hydrostatische druk' hoger, waardoor je hart sneller pompt en er meer bloed richting je spieren gaat. Zo brengt het bloed verschillende stoffen naar de juiste plaatsen in het lichaam.
Uit het onderzoek blijkt dat de aanmaak van eiwitten die je nodig hebt om je spieren te laten herstellen, wordt geremd door het nemen van een ijsbad. En als er één ding cruciaal is voor spierherstel, is 't wel voldoende eiwitten. Winterzwemmen is dus wel lekker, maar als sporter niet bevorderlijk voor spierherstel.
Je ervaart een schrikreactie waarbij adrenaline vrijkomt. Je gaat even kort 'aan', wat zowel fysiek als mentaal goed is. Je hartslag en ademhaling gaan tijdelijk omhoog, gevolgd door ontspanning van je hele lichaam en geest.
Het koude water zou er voor zorgen dat de bloedsomloop toeneemt waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd, maar Wiertz zegt dat dit niet wetenschappelijk bewezen is. De positieve werking komt dus vooral door het placebo-effect en doet dus niet iets voor je spieren.
Als je hoopt vanavond onder de douche even wat kilo's te verliezen, dan heeft Boon slecht nieuws voor je. “Van twee minuten koud douchen ga je waarschijnlijk niet afvallen. Beter kun je langdurig de kou opzoeken, door bijvoorbeeld regelmatig je thermostaat omlaag te zetten.
Het grootste verschil zit in de temperatuur
In een Icetub of ijsbad zit een koelsysteem verwerkt. Dit systeem zorgt ervoor dat het water op een constante koude temperatuur is. Deze temperatuur begint bij 4 graden en kan oplopen tot 38 graden. Dit is aanzienlijk kouder dan het leidingwater.
Begin door alleen maar je onderlichaam in het water te dompelen, als je voor de eerste keer in het ijsbad stapt. Door het koude water raakt je lichaam in een shocktoestand, zorg dus dat je rustig aan doet en dat je nooit alleen bent.
Warm worden kun je doen door eerst een stuk te wandelen of te fietsen naar de locatie van het meertje. Neem een thermoskan met lekkere warme koffie of thee mee voor na het zwemmen. Vergeet vooral niet dat het opwarmen na die tijd ook erg belangrijk is.
In het slechtste geval kan het koude water zelfs leiden tot een hartstilstand, een beroerte of bewusteloosheid doordat de hersenen minder doorbloed worden.
Je immuunsysteem versterkt
De mensen die koud douchten meldden zich minder vaak ziek voor hun werk en als ze dat wel deden, waren ze sneller weer beter. De onderzoekers concludeerden dat koude douches het immuunsysteem versterkt, waardoor je minder vatbaar bent voor virussen.
Hoeveel ijs heb je nodig voor een ijsbad? Voor een ijsbad van +- 200 liter heb je ongeveer 40 tot 60 kg ijsblokjes nodig. Het water zal ongeveer terug koelen naar 3 a 4 graden. Wilt u echt badwater van rond het vriespunt ( 1 a 2 graden ) dan adviseren wij 60 tot 80 kg ijsblokjes te gebruiken.
Uit Brits onderzoek komt naar voren dat het nemen van een ijsbad geen effect heeft op het herstel van de spierkracht of de spierpijn binnen 24 uur na afloop van de inspanning. Een gering effect was merkbaar op het herstel binnen 48 uur of op de creatinekinase waarden in het bloed.
Wij raden dus aan om tussen de 2 minuten en 5 minuten in een ijsbad te gaan zitten.
Iemand van 75 kilo die aan een normaal tempo een uurtje wandelt kan zo'n goede 250 calorieën verbranden. Dat wil zeggen dat een koude douche nemen ongeveer even efficiënt zou zijn als drie kwartier wandelen.
Het koude water zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen. Dit betekent dat er in dezelfde tijd meer bloed door de aderen wordt gepompt en hierdoor het bloed efficiënter wordt gebruikt. De bloedcirculatie verbetert daardoor. De bloeddruk wordt wel iets hoger, maar je aderen worden hierdoor wel sterker.
Koud douchen is best een beetje afzien, maar wel heel populair. Hoe dat kan? Doordat het talloze voordelen met zich meebrengt. Denk aan: gewichtsverlies, betere focus, meer energie, betere weerstand en sneller herstel.
Waar zit bruin vet eigenlijk in je lichaam? 'Het zit bijvoorbeeld in de hals, bij je sleutelbeen en rondom de wervelkolom. Maar we vinden het op steeds meer plekken, bijvoorbeeld ook rond de nieren, rondom de aorta en bij het hart.
Je gezicht wassen met ijskoud water is, zeker 's ochtends vroeg en op warme dagen, heerlijk verfrissend. Toch heeft je huid er minder aan. Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden.
Organen/spieren werken minder goed door de kou
Zolang uw lichaam tussen de 35,5 en 37,5 graden is, is er niets aan de hand. Wanneer dit onder de 35 graden komt, is er sprake van onderkoeling. Met name de nieren, het hart, de stofwisseling en de spieren krijgen het zwaar te verduren.
Het ligt aan hoe lang je intensief hebt gesport en hoe vaak je een koud bad neemt. Bouw het nemen van een ijsbad altijd op. Begin met 2 minuten. Ben je gewend, dan kun je na een intensieve sportsessie een koud bad nemen van 10 minuten.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Voordat je het ijsbad ingaat
Adem rustig en diep in en verleng de uitademing langer. Herhaal dit zo'n 6 tot 10 keer voor één minuut. Hierdoor wordt je rustiger en zal je merken dat je beter op je ademhaling kan focussen tijdens de sessie in het ijsbad.