Je kan ervan uitgaan dat 1 goede primerlaag meestal voldoende is. Alhoewel, hoe beter je de primerlaag aanbrengt, hoe minder deklagen in kleur je zal moeten aanbrengen om af te werken. Bij fixatieprimer kan het best zijn dat je toch nog 2 afwerklagen nodig hebt, aangezien deze primers kleurloos zijn.
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Deze verf is uitgehard na ongeveer 1 week. Gemiddeld genomen kun je deze verf na 12 – 18 uur opnieuw overschilderen. Samenvattend, kijk altijd even op de verpakking welke droogtijd en overschilderbaarheid wordt aangegeven. Bij verf op terpentinebasis laat u de verf minimaal 18 uur drogen voor tweede laag.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
Hoe lang moet voorstrijk drogen voordat je muurverf aanbrengt? De gemiddelde voorstrijk droogtijd is 6 uur. Vaak is het echter al wel eerder overschilderbaar. Zo is SPS Muurvoorstrijk Aanschilderbaar al na 1 uur stofdroog en na 4 overschilderbaar!
1 laag primer is voldoende, maar hier kan het best zijn dat je toch nog 2 afwerklagen nodig hebt, aangezien deze primers kleurloos zijn. Hoe beter je de primerlaag aanbrengt, hoe minder eindlagen je zal moeten aanbrengen om af te werken.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Grondverf vult oneffenheden in het hout (butsen, kleine gaatjes e.d.) en zorgt voor een glad resultaat, na het aflakken. Dus grondverf is ook altijd een goed idee bij kleine oneffenheden. Wanneer je een donkere ondergrond hebt zou ik sowieso 2 lagen grondverf opzetten, wanneer ik in een lichte kleur wil aflakken.
In welke volgorde schilder je best een ruimte? Start met het plafond. Schilder vervolgens de muren. Eindig met het lakwerk van ramen en deuren.
Schuren tussen twee lagen door
Het zal ervoor zorgen dat je schilderwerk niet lang standhoudt. Ook droogt zo'n dikke plak verf vaak heel langzaam waardoor het kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf tijdens het drogen. Beter is het om na een dunne laag verf een tweede laag aan te brengen.
Hoe lang moet ik de Primer/Filler laten drogen? De Primer /Filler laat je minimaal een uur drogen bij 20 graden,bij hoge laagdikte is het beter om de primer/filler 2 uur te laten drogen bij 20 graden.
Grondverf op waterbasis is al stofdroog na een uurtje. Je kunt starten met schuren en overschilderen na zo'n 5 uren, waarbij het volledig is uitgehard na 2 dagen. Grondverf op basis van terpentinebasis heeft iets langer nodig om stofdroog te worden, namelijk 2,5 uur.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Je hebt superdek, die er in 1x al vrij goed op zit, maar verf je de muur in een donkere kleur dan heb je vaak minimaal drie lagen nodig en soms wel vijf! We adviseren eigenlijk altijd om muren twee keer te schilderen voor een langdurig, mooi resultaat. Donkere kleuren kunnen dus nog wat extra lagen nodig hebben.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Veel mensen vragen het zich af en weten het eigenlijk niet. Het is eigenlijk heel erg simpel, eerst ontvetten en dan pas schuren. Doe je dit niet of ga je eerst schuren dan schuur je het vuil en vet in de porien van het hout. Hierdoor zal de hechting minder goed zijn met alle gevolgen van dien.
Schilderen doen veel mensen het liefste in de avond uren of wanneer ze bij kunstlicht binnen zitten. Dat is echter geen goed idee; je ziet op dat moment niet goed wat de werking van een kleur verf op een muur is. Je ziet ook niet of verf vlekkerig opdroogt of dat er lelijke strepen op een muur achterblijven.
Als je twee lagen verf wil aanbrengen, wacht dan tot de eerste laag volledig droog is voor je begint met de tweede laag. Als je een verflaag overschildert die nog vochtig is, krijg je namelijk strepen. Daarom is het ook best om je muur in een keer te schilderen.
Hoeveel lagen grondverf je exact nodig zal hebben, zal afhangen van zowel de ondergrond als de lak die je wilt gaan gebruiken. Soms is grondverf aanbrengen in één laag voldoende, andere keren zul je minimaal twee lagen aan moeten brengen. Grondverf 1 of 2 keer aanbrengen kan ook afhangen van het product zelf.
De primer breng je pas aan nadat je je dagcrème hebt aangebracht. Een dun laagje primer is al voldoende. Dit doe je afhankelijk van het soort primer met een kabuki kwast of gewoon met je vingers. De primer verspreid je over je gehele gezicht, inclusief rondom je ogen.
Een grondverf zorgt ervoor dat de lak een betere hechting heeft op de ondergrond en wordt over het algemeen gebruikt op hout. Wanneer een grondverf is gemaakt voor andere ondergronden (bijvoorbeeld kunststof of metaal), dan spreken we van een primer.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.