Is het plaatsen van zonnepanelen vergunningsplichtig?

In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren.Soms is een vergunning wel nodig. Bijvoorbeeld als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan. Uw gemeente informeert u hierover.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kunnen buren klagen over zonnepanelen?

De Rechtbank Gelderland heeft op 17 juli 2013 geoordeeld dat de plaatsing van zonnepanelen door de buren in de betreffende zaak geen onrechtmatige hinder oplevert (zie RVR 2013/104). Als buren dien je – tot een zekere mate – het één en ander van elkaar te dulden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dorhout.nl

Waar mogen geen zonnepanelen?

Zonnepanelen niet op het dak

Indien de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst, maar bijvoorbeeld in uw achtertuin, dan mag dat zonder vergunning onder twee voorwaarden: De constructie mag niet hoger zijn dan vijf meter. U voldoet aan het bestemmingsplan van uw woning en de voorwaarden die daarin gesteld zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op essent.nl

Hoe ver moeten zonnepanelen van de erfgrens liggen?

Zo mag het zonnepaneel niet uitsteken over de erfgrens of dakrand. Het is daarbij verstandig ze niet dichter dan twee dakpannen vanaf de nok te plaatsen. Hetzelfde geldt voor wat betreft de afstand tot aan de dakgoot. Daarnaast moeten de zonnepanelen direct op het dakvlak worden geplaatst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zonnepaneel-subsidies.nl

Kan je bezwaar maken tegen zonnepanelen van de buren?

Het plaatsen van zonnepanelen kan in heel veel gevallen zonder vergunning. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een dakkapel is het daarom ook niet nodig om het vooraf bekend te maken, zodat mensen bezwaar aan kunnen tekenen. Wie maling heeft aan het gezeur van de buurman (of buurvoruw) kan dus gewoon zijn gang gaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fritts.nl

Leer alles over het plaatsen van zonnepanelen.

24 gerelateerde vragen gevonden

Kan ik stroom leveren aan de buren?

Helaas, dat mag niet. Je hebt namelijk een vergunning nodig om elektriciteit te leveren aan consumenten. Daarvoor moet je aan allerlei strenge financiële, organisatorische en technische eisen voldoen. Lever je zonder vergunning, dan riskeer je een forse boete.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gaslicht.com

Wat kost het plaatsen van 10 zonnepanelen?

Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 5.400 euro inclusief installatie en btw. De btw van 21 procent kan je grotendeels terugvragen aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan 900 euro terug en betaalt feitelijk 4.500 euro. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op milieucentraal.nl

Hoeveel subsidie zonnepanelen 2022?

De overheid heeft al aangekondigd dat het in 2022 een bedrag van max. 13 miljard euro vrijmaakt voor de SDE subsidie voor zonnepanelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zonnepanelen.net

Hoe ver moeten zonnepanelen van de dakrand?

Hou altijd een afstand van circa 20 cm tussen de zonnepanelen en de dakrand, dakgoot en nok. We noemen dit de zogenaamde No-Go-zone. Aan de randen van het dak zijn de windlasten namelijk een factor 3 keer hoger dan elders op het dak. Het is raadzaam om op de randen geen zonnepanelen te plaatsen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zonnepanelen.net

Hoe lang mag je nog stroom terugleveren?

De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Dat is 2 jaar later dan gepland (het zou eerst in 2023 ingaan). Volgens het nieuwe plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op milieucentraal.nl

Wat is het burenrecht?

Het burenrecht regelt de (rechts)verhouding tussen naast elkaar wonende partijen of tussen eigenaren van naast elkaar gelegen percelen. Niet voor niets bestaan de problemen die de rijdende rechter op televisie behandelt voor een groot deel uit geschillen tussen buren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tebiesebeek.nl

Heb je een aparte groep nodig voor zonnepanelen?

Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op groepenkastcompleet.nl

Wat leveren 10 zonnepanelen op per dag?

Rekenvoorbeeld gemiddelde dagopbrengst zonnepanelen

Het vermogen van 10 zonnepanelen is 3650 Wp. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. De gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen is dan: (3650 x 0,85) / 365 = 8,5 kWh.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vattenfall.nl

Wat levert een zonnepaneel in de winter?

De winter (maanden januari en februari) tellen voor zonnepanelen eigenlijk nauwelijks mee. Die zijn beide goed voor 3% van de totale jaaropbrengst. Een maand als juni is meestal goed voor 12% van de jaaropbrengst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zonnepanelen.net

Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?

Wekelijks je dak op om je zonnepanelen schoon te maken is zeker niet nodig. Omdat het in Nederland regelmatig regent, volstaat een goede schoonmaak eens in de vijf jaar vaak al. Wel adviseren we je om je zonnepanelen een aantal keer per jaar op vuil te controleren. Zo ben je er zeker van dat ze schoon zijn en blijven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op energiedirect.nl

Wie heeft recht op 4000 vergoeding?

Als woningeigenaar met een erkende schade van minstens 1.000 euro kunt u via deze regeling een maximaal bedrag van 4.000 euro krijgen voor energiebesparende en energieopwekkende maatregelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op versterkenenvernieuwen.groningen.nl

Kunnen zonnepanelen op een oude meterkast?

Wanneer er grotere elektrische ingrepen plaats gaan vinden dan is het volgens de regelgeving wel verplicht om deze oude stoppenkast te laten vervangen. In het geval van zonnepanelen aansluiten moet dit volgens de regelgeving dus worden vervangen voor de moderne groepenkasten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zonduurzaam.nl

Wat zijn de beste zonnepanelen 2022?

Top 10 beste zonnepanelen 2022
  1. Conergy. De zonnepanelen van Conergy zijn de meest rendabele en kwalitatief goede zonnepanelen van het moment. ...
  2. Solar Frontier. Met Solar Frontier zonnepanelen haal je Japanse deskundigheid in huis. ...
  3. AEG. ...
  4. Boviet. ...
  5. QCells. ...
  6. Solarwatt. ...
  7. Yingli. ...
  8. ReneSola.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zonnepaneelprijzen.nl

Welke Gemeenten geven subsidie op zonnepanelen?

De subsidie op zonnepanelen is gestopt. Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kWh?

Aantal benodigde zonnepanelen voor 5000 kWh

Een gemiddeld paneel wekt jaarlijks 360 Wattpiek op, wat gemiddeld 285 kWh per jaar is. 285 is dan ook het aantal dat we gebruiken in de formule. De 285 delen we door het benodigd aantal kWh dat je verbruikt: 5000 / 285 = 17,54 = 18 zonnepanelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zonnepanelenwijzer.com

Hoeveel stroom mag je als particulier opwekken?

Van de stroom die u opwekt met zonnepanelen mag u jaarlijks 5000 kilowattuur aan teruggeleverde elektriciteit verrekenen (salderen) met uw afname. Sommige leveranciers salderen ook boven de wettelijke grens van 5000 kWh per jaar. Dit is dus interessant als u meer verbruikt en meer opwekt dan 5000 kWh.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gaslicht.com

Wie betaalt het meest voor teruggeleverde energie?

Wie heeft de hoogste terugleververgoeding? Engie heeft de hoogste terugleververgoeding voor zonnepanelen. Hier ontvang je namelijk het kale leveringstarief voor overtollige zonnestroom. Bij het huidige modelcontract (prijspeil 23-08-2022) ligt dit bedrag op 0,602 euro per kWh (enkeltarief).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op energievergelijk.nl

Hoe krijg je geld terug van zonnepanelen?

Met de elektriciteit die je zonnepanelen opleveren word je namelijk zelf ook een energieleverancier. Dit gebeurt elke keer als je panelen meer energie opwekken dan je op dat moment gebruikt. Je levert het overschot automatisch aan het energienet. Dat noemen we 'terugleveren'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Populaire vragen