De beste oesters zijn vers en worden gekweekt in schoon water met de juiste voedingsstoffen en mineralen. Ook is het belangrijk om te kijken naar de grootte van de oester. Hoe groter de oester, hoe beter de smaak. Een ander belangrijk aspect van goede oesters is de smaak.
Bij een platte oester proef je eerst zoet, dan de zilte smaak en dan wat nootachtigs dat blijft hangen in je mond. De creuse heeft een veel specifiekere smaak, afhankelijk van de groeiplaats. Bij de ene proef je meer zee, terwijl de andere juist wat romiger smaakt.
Op het terras liggen de oesters al slurpklaar. Een slechte oester herken je aan de vochtigheid. Bij een geopende oester giet je het water uit de schelp weg.Niet veel later zou de schelp weer vochtig moeten zijn.
De Cancale oester is veruit een van de meest gerenommeerde oesters van Bretagne. Het ligt in de baai van Mont-Saint-Michel en wordt bewogen door de sterkste getijden ter wereld. De platte oester, ook bekend als de Belon de Cancale, ontleent zijn naam aan een rivier in Finistère.
Oorsprong: Normandië. Het koude water is rijk aan plankton, waardoor deze oester van topkwaliteit is. Als de oester groot genoeg is, wordt hij bewaard in de oesterbedden van de Marennes d'Oléron, waar hij zijn verfijnde smaak krijgt.
Coffin Bay King oester
's Werelds duurste oester groeit in een oesterkwekerij in het zuiden van Australië. De Coffin Bay King oester groeit gemiddeld zeven jaar en is daardoor gigantisch. Naast de grootte zorgt de ouderdom er ook voor dat deze oester een unieke smaak heeft en dat het vlees stevig en sappig is.
Van nature zijn oesters in de zomer laiteuse (melkachtig) en wat te vettig van smaak, omdat dat de voortplantingsperiode is. Het lekkerst zijn oesters daarom van september tot mei. Maar tegenwoordig zijn veel oesters zo gekweekt dat ze het hele jaar rond te krijgen zijn, zonder die smaakverandering, zelfs in de zomer.
Oesters zijn een 100% natuurlijk product en bevatten een hoog zinkgehalte, magnesium, vitaminen B12, B3 en D. Zink en magnesium spelen een grote rol in onze stofwisseling. Bovendien ondersteunt zink een gezond immuunsysteem, stimuleert wondgenezing, sterke botten, mooi haar en een goed geheugen.
Ja, oesters leven nog als je ze eet. Het is zelfs gebruikelijk om een oester rauw en dus levend te eten. In sommige gevallen wordt de oester voor het opdienen gedood, door de spier los te snijden.
Veel schelpdieren zijn besmet met de ziekteverwekkende bacterie campylobacter.... De kans op besmetting bedraagt bij rauwe oesters 2 tot 10 procent, bij rauwe mosselen ligt dat op 5 tot 20 procent. De schelpdieren moeten eerst goed worden gekookt, bij minimaal 90 graden Celsius. Dan sterven de schadelijke bacteriën.
Enkele keren kauwen op de oester is zeker niet verboden. Integendeel, dat zorgt ervoor dat de pure en intense smaak volledig vrijkomt. Oesters lenen zich ook goed voor warme bereidingen. Gegratineerde oesters zijn heel populair, omdat je ze makkelijk zelf kunt klaarmaken.
Oesters bereiden
Wanneer je er wel voor kiest om een oester rauw te eten, is het lekker om de oester na het openen te bestrooien met een beetje peper en eventueel wat citroensap te gebruiken. Zo komt de smaak van de rauwe oester het beste tot zijn recht.
Wat is een oester parel of parel oesters? Parel oesters zijn schelpen ook wel oesters genoemd waarin een parel groeit. Er zijn wel 100,000 soorten oesters in de wereld, slechts 6 daarvan zoals van de Pteriidae en Unionidae familie worden gebruikt voor het cultiveren / telen van parels.
De oesters van Gillardeau zijn van oorsprong Iers en worden na 3 jaar overgebracht naar de oesterbanken in Marennes d'Oléron. Hier worden ze in zakken op zogenaamde tableaus gelegd.
Je mag 10 kilo oesters per persoon per dag meenemen voor eigen consumptie.
Er zijn 2 soorten oesters, de holle (creuse) en de platte oester. De platte oester is duurder omdat hij trager groeit en dus langere verzorging nodig heeft. Het leukste oesterfeitje voor het laatst bewaard.
Kauw goed, minstens drie keer, zodat alle smaken vrijkomen.
Oesters bevatten meer zink dan welk ander voedsel dan ook (76,7 mg in 6 middelgrote oesters!). Het mineraal is essentieel voor de groei en ontwikkeling in alle stadia van het leven. Het ondersteunt een gezond immuunsysteem en het helpt bijvoorbeeld bij wondgenezing, gezonde botten, mooi haar en een goed geheugen.
Melkmeisjes. In de zomermaanden planten Zeeuwse oesters zich voort. Jean: ‛Melken noemen we dat – oesters die melken, zijn niet lekker om te eten trouwens.
Dit zijn de regels om oesters te rapen in Nederland:
– Let op: je mag alleen oesters plukken voor eigen gebruik, dus je mag de oesters niet later verkopen aan bijvoorbeeld restaurants. – Je mag niet in de bodem roeren, scheppen of over de bodem schrapen.
oesters openen. Reken op 2-3 stuks per persoon, of meer natuurlijk. Open de oesters. Dit vergt even oefening, maar echt heel moeilijk is 't niet hoor.
Na aankoop moeten oesters koel (3-5 °C) in het mandje, nooit in water, bewaard worden. Oesters kunnen betrekkelijk lang buiten het water in leven blijven. Oesters zijn houdbaar tot de t.h.t. datum op de verpakking.Gemiddeld is dat 9 dagen.
"Zo mag je in Nederland 10 kilo per persoon per dag rapen, mits voor eigen gebruik. Dat zijn ongeveer honderd oesters.", weet Sonja Smit.
Niet zilver, niet goud, maar het voor velen onbekende rodium is momenteel het duurste edelmetaal ter wereld. Dat is onder meer een gevolg van de coronacrisis, legt chief strategy officer van BNP Paribas-Fortis Philippe Gijsels uit in "De wereld vandaag" op Radio 1.