In Europa bestaan 36 skigebieden met een gletsjer. In onderstaande wintersportgebieden kan er op een gletsjer worden geskied.
Jostedalsbreen is de grootste gletsjer van het Europese vasteland. Het ligt in Sogn og Fjordane in de provincie Fjord-Noorwegen, beslaat 487 vierkante kilometer en heeft ijslagen met diktes tot wel 600 meter. De gletsjer heeft ruim 50 vertakkingen zoals de bekende Briksdalsbreen-gletsjer en de Nigardsbreen-gletsjer.
In een gezond klimaat is een gletsjer jaarrond in evenwicht. Wereldwijd zijn er zo'n 200.000 gletsjers. De ijsmassa's op Groenland en Antarctica zijn geen gletsjers, maar ijskappen.”
Er zijn in 2015 in Oostenrijk 88 van de 92 waargenomen gletsjers weer verder geslonken/teruggedrongen, drie hiervan zelfs meer dan 100 meter. We stellen acht van de laatste grote Alpen gletsjers aan je voor.
De grootste gletsjer ter wereld: de Antarctische ijskap
Deze dalgletsjer is 400 kilometer lang, heeft een oppervlakte van zo'n 34.000 vierkante kilometer en haalt een dikte van 2.500 meter.
De meeste gletsjers dateren uit de laatste twee ijstijden, die respectievelijk 2,5 miljoen jaar en 100.000 jaar geleden begonnen. Tussen 1350 en 1850 zijn echter enkele gletsjers in de bergen gevormd tijdens de Kleine IJstijd, toen de gemiddelde temperatuur op aarde 1,5 °C lager was dan nu.
In Noorwegen zijn 2534 gletsjers. De ijsmassa's van deze gletsjers kunnen wel honderden jaren oud zijn. Noorwegen kent naast de vele fjorden die het land rijk is, natuurlijk nog meer verschillende schitterende natuurverschijnselen.
Jaarlijks trekken er in de winter, maar ook in de zomer vele toeristen naar de gletsjers van Zwitserland. Naast de vele skigebieden in de winter zijn er twee gletsjers in Zwitserland waar je nog even net iets langer kunt genieten van de sneeuw dan de normale skigebieden.
Skiën, snowboarden en langlaufen kun je in Oostenrijk niet alleen in de winter maar ook in de zomer! Op de 8 Oostenrijkse gletsjers kun je het gehele jaar terecht.
De gletsjer bevindt zich in het zuidoosten van het land. Vatnajökull heeft een oppervlakte van ongeveer 8100 km² en bedekt hierdoor 8% van het areaal van IJsland met een ijskap die tot 1000 meter dik is.
Tegenwoordig hebben bijna alle gletsjers een negatieve massabalans en worden kleiner. Als het hoger gelegen deel, de accumulatiezone van de gletsjer, zelf ook een negatieve massabalans heeft zal de gletsjer op den duur verdwijnen als het klimaat niet kouder wordt of er meer sneeuw gaat vallen.
Vatnajökull in IJsland
De Vatnajökull bedekt een gebied van 8100 km2 en is daarmee de grootste gletsjer van IJsland. In volume is het tevens de grootste gletsjer van Europa.
Wereldwijd krimpen gletsjers door klimaatverandering, maar sommigen groeien juist. Hoe kan dat? Terwijl wereldwijd gletsjers krimpen door opwarming van de aarde, zijn er ook een paar begonnen aan een groeispurt.
Verloor een gemiddelde gletsjer 20 jaar geleden jaarlijks een derde meter van zijn dikte, inmiddels is dat verlies tot rond twee derde meter per jaar opgelopen.
Een gletsjer is een ijsmassa die ontstaan is uit gevallen sneeuw. Wanneer de temperatuur laag genoeg blijft, de sneeuw niet meer smelt en de laag dik genoeg wordt, verandert deze langzaamaan in ijs. Dit ijs vormt een gletsjer. De perfecte omstandigheden voor gletsjers bevinden zich in de hooggebergten en poolgebieden.
Zwitserland is een land in het westen van Europa. Het grenst aan Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk. Het is een land zonder officiële hoofdstad, maar Bern geldt in de praktijk als bondsstad.
De Aletschgletsjer is een gletsjer in de Berner Alpen. Het is de grootste gletsjer in Zwitserland en van de Alpen.
Koning Christiaan gaf de stad ook een andere naam: Christiania. Later werd dit nog Kristiania. De stad heeft van 1878 tot 1924 zo geheten. Pas in 1924 kreeg de stad de oude naam Oslo terug.
De Antarctische ijskap is 12 miljoen km² groot en bevat 29 miljoen km³ ijs. Dat is 90% van al het bevroren zoet water op aarde. De Groenlandse ijskap is 1,7 miljoen km² in oppervlakte en heeft een inhoud van circa 3 miljoen km³, 9 % van het bevroren zoetwater op aarde.
In deze periode heb je een zeer koude temperatuur en soms neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Nordfjorden is 14°C in juli en de laagste is -7°C in januari. De maximale watertemperatuur is 18°C en de laagste watertemperatuur is -1°C.
In een koude gletsjer (Engels: cold glacier) is het ijs kouder dan 0 graden Celsius. Een warme gletsjer (Engels: temperate glacier) bestaat echter uit ijs dat van boven tot onder op het smeltpunt ligt (circa 0°C, afhankelijk van de heersende druk).
Meters ijsmassa
De grotten onder de gletsjer ontstonden door het stromende smeltijs. Hoe dat werkt? Via een gat in het schuivende ijsveld, ook wel gletsjermolen genoemd, stroomt het water terug naar het meer aan de voet van de berg.