Uw huisarts kan u verwijzen naar gespecialiseerde verslavingszorg. De hulp wordt meestal op afspraak geboden (ambulante behandeling). Soms is een tijdelijke opname in een verslavingskliniek beter. Dat duurt meestal enkele weken.
Jellinek is sterk in preventie en in wetenschappelijk bewezen behandeling. Van online zelfhulp en kortdurende specialistische behandeling tot detoxificatie en topklinische zorg voor mensen met ernstige en complexe verslavingsproblematiek. Voor álle vormen van verslaving. Onze hulp is niet zwaarder dan noodzakelijk.
Kenmerken van verslaving
Alcohol of drugs gebruiken om vrolijk te worden of om te ontspannen. Steeds meer, vaker en sneller drinken of drugs gebruiken. Stiekem gebruiken en signalen als het camoufleren van de alcoholgeur. Beloftes om te stoppen of te minderen niet nakomen.
Verslavingszorg valt onder de zorgverzekering
Wanneer je hulp nodig hebt om van je verslaving af te komen, dan worden de kosten hiervoor volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Je hoeft dus niet aanvullend verzekerd te zijn op hiervoor in aanmerking te komen. Dit geldt ook voor een opname in een kliniek.
Junkiegedrag is een term die wordt gebruikt om het gedrag te beschrijven van iemand die verslaafd is aan drugs of andere stoffen en dat gekenmerkt wordt door impulsiviteit, obsessieve gedachten over het verkrijgen en gebruiken van de stof, en vaak ook door crimineel gedrag om de verslaving te kunnen bekostigen.
Je kunt verslaafd zijn aan alcohol, tabak, drugs, medicijnen, maar ook aan activiteiten, zoals gamen, gokken of internetten. Je vindt hier veel informatie over de verschillende soorten verslaving.
Als u verslaafd bent, heeft u een alsmaar terugkerende, onweerstaanbare behoefte aan het middel. Wie heel erg verslaafd is, is een groot deel van de dag bezig met gebruik van het middel of gedachten daaraan. Verslaafden houden hun verslaving vaak geheim. Of ze ontkennen dat ze verslaafd zijn als iemand er naar vraagt.
Rust goed uit en eet goed zodat je je reserves weer aanvult.Neem de volgende dag voldoende vitamine C. Het liefst van natuurlijke bron: vitamine C zit in verse groente en fruit en sinaasappelsap. Vitamine C is een antioxidant en beschermt weefsels en organen tegen gifstoffen.
Verslaving wordt als ziekte beschouwd, en een ziekte moet je genezen. Maar de wetenschappelijke onderbouwing van dit idee is uiterst twijfelachtig. En de effectiviteit van drugshulpverlening is niet aangetoond. De verslavingszorg kan beter afzien van het ziektebegrip en inzetten op beleid dat omgaat met het probleem.
Wanneer je wilt weten of iemand drugs gebruikt heeft, kun je een drugstest doen.Dit kan via de huisarts of het ziekenhuis, maar er zijn ook drugstesten voor thuis op de markt. Deze thuistesten zijn met een betrouwbaarheid van 99% net zo accuraat als de drugstesten die medici uitvoeren.
Hoe lang duurt afkicken en een behandeltraject? Het afkicken zelf (de lichamelijke detox) duurt meestal 1 - 2 weken. De behandeling duurt meestal 3 tot 6 maanden. Soms duurt het 9 maanden, een jaar of nog langer.
Opgewekt, energiek, praterig maar slechte luisteraar, overmoedig, opgefokt, overtuigd van eigen gelijk / arrogant. Veel initiatief tonen en plannen maken. Frequente toilletbezoek op feestjes (om bij te snuiven), vaak in gezelschap van medegebruikers.
Als je drugs hebt gebruikt heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Je kunt je de dagen erna erg beroerd voelen. Als je drugs gebruikt, geeft je lichaam geluksstoffen af waardoor je je prettig voelt en plezier ervaart.
Het is heel erg moeilijk om zonder begeleiding af te kicken van alcohol op een cold turkey manier. Het kan in sommige gevallen zelfs (levens)gevaarlijk zijn. Sommige ontwenningsverschijnselen zijn zo heftig dat je daar niet graag alleen mee wilt worden geconfronteerd.
Hoe gaat afkicken medicijnen in zijn werk? Van een medicijn afkicken, hoe lang duurt dat eigenlijk? Tijdens een detox waarbij je gaat afkicken van medicijnen verblijf je over het algemeen 1 tot 2 weken in onze kliniek.
Tot op vandaag bestaan er voor die drugs geen specifieke medicijnen om te ontwennen. Er bestaat wel medicatie die de hevigste symptomen van ontwenning opvangt. Dat zijn vooral pijnstillers of slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepines). Naar het stoppen met alcohol en heroïne is al veel meer onderzoek verricht.
Bij veel mensen zorgen drugs voor huiduitslag, zoals felrode vlekken. Ook huidaandoeningen als rosacea, pigmentvlekken en eczeem worden vaak erger door het gebruik van opwekkende middelen. Huiduitslag en speed is ook een bekende combinatie. Denk daarbij aan puistjes.
Drugs in een relatie
Je kunt in de verslaving worden meegezogen, je partner kan ongewenst gedrag gaan vertonen, het kan zorgen voor ruzies en ga zo maar door. Bovendien ondermijnt het je vertrouwen. Kortom, als je partner stiekem drugs gebruikt kan het de relatie behoorlijk op de proef stellen.
Bronchitis, longkanker, longefyseem, slokdarmkanker, strottenhoofdkanker, mondholtekanker, hartziekten, hartfalen, beroerten.