Op onderstaande illustratie zie je de locaties die blauwe plekken verdacht maken voor kindermishandeling: de binnenzijde van lichaamsdelen, plekken waar géén bot dicht aan het oppervlak zit, de oorschelp en wangen, de halsregio, de voorzijde van de romp, handen en voeten en het genitale gebied.
Blauwe plekken op verdachte plaatsen:
Binnenkant oogkas; Zachte wanggedeelte; Romp; Bovenarmen of benen; Billen of genitaliën; Achter het oor; Onderste deel rug; Bovenlip en frenulum (bijv. bij geforceerd voeden).
"Normale blauwe plekken krijg je op plekken waar botdelen direct onder de huid liggen. Op het voorhoofd, ellebogen, knieen, scheenbenen, dat is allemaal heel normaal." Er zijn dus ook plekken die wel verdacht zijn. Teeuw: "De achterzijde van het lichaam, of op zachte gedeelten.
Wat is het? Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. De kleur van de plek verandert gedurende een aantal dagen, van blauwzwart naar bruingeel. Uiteindelijk verdwijnt de vlek meestal.
Mums advies. Een blauwe plek geneest meestal vanzelf en kun je gewoon met rust laten. Vaak is het drama van de val of stoot zelf voor het kind groter dan de uiteindelijke plek zelf die ontstaat. Wel is het verstandig de pijnlijke plek te koelen dus behandel elk letsel met ijs.
In de meeste gevallen hebben blauwe plekken een relatief onschuldige oorzaak. Toch kunnen deze onderhuidse bloedingen wijzen op een ernstigere onderliggende aandoening. Voorbeelden hiervan zijn bloedvergiftiging en bloedstollingsafwijkingen zoals hemofilie en de Ziekte van Willebrand.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
Welke klachten heb ik bij blauwe plekken? Blauwe plekken zien eruit als begrensde plekken die er blauw uitzien en matig tot zeer veel pijn kunnen doen bij het aanraken van de plek. Na verloop van tijd worden de plekken van blauw-rood naar paars, bruin tot geel en vervolgens verdwijnen ze.
Effent de huidskleur en zorgt voor een onberispelijke afwerking. Kies de juiste kleur: geel heft rode vlekjes op; perzik heft blauw, purper en grijs op, lila heft geel op. Beige is een concealerkleur die neutraliseert. Gebruik het alleen of breng in laagjes aan.
Koel de plaats maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn toeneemt.
De medische term voor een blauwe plek is hematoom. Wanneer de kleine onderhuidse vaatjes door een klap openscheuren, ontstaat een poel van bloed. Als deze poel vlak onder de huid zit, is het hematoom rood, als de poel wat dieper zit, is het hematoom blauw.
Wanneer je een blauw plek hebt, verloopt het genezingsproces een beetje zoals die van een toverbal in slow motion. De eerste dagen is de plek rood, blauw, paars en gezwollen. Na een kleine week wordt de plek groen, daarna geel, om na anderhalve week bruin te kleuren.
Het rood, waarmee de blauwe plek begint, komt van het bloed uit de kapotte haarvaatjes. Na twee dagen krijgt dat bloed een donkere kleur. Het bloed kan geen zuurstof meer opnemen en wordt blauw, paars en soms zelfs zwart! De volgende dag zijn deze kleuren verandert in groen en geel.
STAP 4: Weeg het geweld
Maak een inschatting van de aard en de ernst van de situatie op basis van signalen, het overleg met een collega en het oudergesprek. Vraag bij twijfel advies aan Veilig Thuis. Bij een reële kans op schade: melden.
Het is heel normaal dat een blauwe plek verkleurt, dit betekent dat de blauwe plek aan het genezen is. Na enige tijd verkleurt het blauw naar groen en tenslotte naar geel. Het lichaam voert het bloed af, waardoor na ongeveer een week de oude huidskleur meestal weer terug is.
SPUTOVAMO staat voor Soort letsel, Plaats, Uiterlijke kenmerken, Tijd, Oorzaak, Veroorzaker, Andere aanwezigen, Maatregelen genomen en Oude letsels.
Door de warmte zetten de bloedvaatjes onder je huid uit en stroomt het bloed weer sneller. Zo herstelt je huid sneller. Als de plek geel kleurt, kun je elke dag even met de plek in de zon zitten. Door het UV-licht breekt de kleurstof bilirubine namelijk sneller af.
Waarom? Volgens deze grootmoederstip zou het goudgele smeerseltje de blauw-paarse bult en de pijn tegengaan of zelfs laten verdwijnen. Immers, boter is koud en koelen helpt een zwelling voorkomen.
In alle gevallen treedt een kneuzing van bloedvaatjes op, waardoor bloed in het omliggende weefsel lekt. Dit kan net onder je huid gebeuren, maar ook dieper. Het lichaam breekt dit bloed af en neemt het weer op. Hierbij wordt ook hemoglobine afgebroken.
Lexicon: Hematoom (of bloeduitstorting)
Ophoping van bloed buiten een bloedvat. Hematomen kunnen zich ontwikkelen in een orgaan, een weefsel of een ruimte in het lichaam. Het wordt doorgaans veroorzaakt door een breuk in de wand van een bloedvat.
Wat kun je zelf doen bij een bloeduitstorting? Behandeling van de meeste bloeduitstortingen is vaak niet nodig, omdat ze vanzelf verdwijnen. Wanneer je net het trauma opgelopen hebt, kun je het koelen waardoor een eventuele zwelling wordt beperkt. De volgende dag kun je een warmtepack op de bloeduitstorting leggen.
Petechiën, ook wel purpura genoemd, zijn kleine paarse verkleuringen van de huid. Ze worden veroorzaakt door een bloeding in de huid. Er is een verschil met een blauwe plek: bij petechiën zit de bloeding oppervlakkiger in de huid. Petechiën zijn kleiner dan 2 millimeter.
Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen. De plek is verkleurd en/of gezwollen.
We spreken van een fractuur wanneer een bot gebroken is. Dit kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen zult u pijn hebben, er ontstaat een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en normale bewegingen zijn vaak niet meer mogelijk.
"Door kou vernauwen de bloedvaatjes zich. Daardoor komt er minder bloed in het weefsel terecht. Dat zorgt ervoor dat er minder zwelling optreedt én dat je enkel minder dik en blauw wordt. Het is wel belangrijk dat je direct na de verzwikking een icepack of een zak met ijsklontjes op de verzwikte plek legt.