Kritisch wordt het bij temperaturen boven de 29 graden, het is dan wijs erop toe te zien dat de vogel extra afkoeling krijgt. Niet alleen in de schaduw, maar ook door de lucht wat extra te laten circuleren door bijvoorbeeld een raam open te zetten en eventueel een ventilator te laten draaien.
Vogels zoals parkieten en papegaaien kunnen wat beter tegen de warmte. Toch vinden ook zij het fijn als ze de verkoeling kunnen opzoeken, wanneer het echt warm wordt. Schaduw, maar ook een goede ventilatie in de vorm van een open raam of een ventilator is prettig voor ze.
Grasparkieten die al op leeftijd zijn, kaal of ziek kunnen zichzelf minder goed warm houden en hebben een omgevingstemperatuur nodig van zo'n twintig graden Celsius. Met een gerichte warmtebron kunt u een deel van het verblijf nog verder verwarmen zodat de vogels zelf kunnen kiezen waar ze willen zitten.
Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt.
Het warme weer is voor veel huisdieren en eigenaren een uitdaging, en vogels zijn daarop geen uitzondering. Hoewel vogels beter bestand zijn tegen warmte dan andere huisdieren, zijn ze nog steeds vatbaar voor oververhitting.
Jonge vogels in nestkasten die pal in de zon hangen, overleven de extreme hitte namelijk niet zonder een beetje schaduw. En met een bak water in de tuin maakt u het álle tuinvogels een stuk makkelijker. Oververhitte vogels zijn goed te herkennen. Ze zijn lusteloos en ademen snel.
Heb je één of meerdere oververhitte vogels gespot, dan kun je allereerst zorgen voor water. Zo kunnen ze verkoeling zoeken en hun vochttekort aanvullen, zonder dat ze ver hoeven te vliegen. Maar... voordat je goedbedoeld een grote kom water neerzet is het handig om te weten dat vogels bang zijn voor diep water.
Bij warm weer zie je vogels met een opengesperde snavel, snel maar ondiep, ademen.Op deze manier verdampen zij vocht uit hun mondholte, waardoor ze afkoelen. Om de kamer af te koelen kan je een raam open doen. Dit is goed voor de vogel want wat extra frisse lucht kan nooit kwaad.
De vogeltjes zijn nog bloot en kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet reguleren. Daar hebben ze de warmte van hun ouders nog voor nodig. Een optimale temperatuur voor een vogel is gemiddeld 40 graden.
Vogels die wel verschijnselen laten zien, kunnen stinkende ontlasting hebben, slijmerige diarree, en ze kunnen mager worden.Na een tijdje kunnen ze sloom worden en stoppen met eten. Door de slechte conditie die op deze manier ontstaat, zijn ze gevoelig voor allerlei andere soorten ziektes.
Dat parkieten redelijk goed tegen warmte kunnen, betekent niet dat je niet op de temperatuur hoeft te letten. Integendeel: blijf opletten dat het niet te warm wordt en zorg voor voldoende verkoeling. De kooi mag buiten zeker niet in de volle zon staan!
Kies een rustige, schaduwrijke plek, bij voorkeur bij een venster, zodat de vogels natuurlijke lichtinval hebben en beweging zien. Plaats de kooi bij voorkeur met een kant tegen een muur, zodat de dieren zich veilig voelen. Parkieten houden van interactie en afwisseling.
4- Parkieten hebben een goede nachtrust nodig
Net als bij mensen helpt goede slaap stress te verminderen en bevordert het het leervermogen en het geheugen van uw huisdier. Parkieten slapen tussen de 10 en 12 uur per dag. Een tevreden parkiet is er een die profiteert van zijn slaap en dit onder optimale omstandigheden.
Parkieten zijn als het donker is volledig gedesorienteerd. Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan.
Een parkietenkooi moet ten minste eenmaal per week worden schoongemaakt.
Parkieten zien een stuk minder goed in het donker. Ik denk dat je parkiet in de vroege ochtend, wanneer het begint te schemeren, gaat vliegen en niet als het nog donker is. Je parkiet slaapt wel, maar zo gauw het wat licht begint te worden, dan worden ze ook wakker. En doordat je de kooi open hebt, vliegt ie er uit.
Een vogel die het heet heeft ademt heel snel en is soms wat lusteloos. Zo'n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via de tong en de bek vocht te verdampen; een soort zweten dus wat tot afkoeling leidt. Je kunt zulke situaties helpen voorkomen.
Wadvogels, die schelp- en andere diertjes zoeken op de wadplaten, slapen als het hoogwater is en de platen onderlopen. Zodra het laagwater is worden ze weer wakker, dag of nacht. Uilen jagen veelal op dieren zoals muizen die actief worden in de schemering en nacht (juist om niet opgegeten te worden, maar dat terzijde).
Valkparkieten kunt u binnenshuis houden in een ruime kooi of kamervolière of in een buitenvolière. Een buitenvolière moet een tochtvrij nachthok hebben waarin de temperatuur boven 5 graden Celcius blijft.
Help vogels in de zomer om te verkoelen
Help vogels in de zomer daarom door een waterschaal neer te zetten en ververs het water dagelijks. Zo kunnen vogels drinken en baden zonder ver te hoeven vliegen en krijgen ze sneller verkoeling. Daar knappen de meeste vogels vaak zienderogen van op.
Over het algemeen kunnen in het wild levende vogels prima tegen warmte. Maar soms is het zo warm dat de vogels een beetje hulp goed kunnen gebruiken. Jonge vogels in nestkasten die pal in de zon hangen, overleven de extreme hitte niet zonder schaduw.
Regen deert de meeste vogels niet erg. Ze gaan gewoon door met voedsel zoeken, met vliegen of zingen. Bij noodweer zullen vogels een schuilplaats zoeken. Voor zeevogels is dat onmogelijk, maar die kunnen wel tegen een stootje.
Zieke vogel herkennen
Wanneer je vogel met opgezette veren (ook wel bol zitten genoemd) gaat zitten, voelt je vogel zich niet lekker. Je vogel is dan vaker ook stiller en heeft minder zin om te spelen. Je vogel kan zelfs lusteloos op de grond in de hoek van de kooi gaan zitten.
Vogelpootjes zijn bedekt met een laagje schubben, die ook nog eens erg goed tegen vrieskou kunnen. Deze schubben bevatten heel veel keratine. Keratine is ook te vinden in onze eigen haren en nagels en is een vezelig en stug eiwit dat niet kan bevriezen. Vogelpoten hebben dus een eigen antivries mechanisme.
Hang deze materialen op de plekken waar vogels zich ophouden om ze af te schrikken. 4. Maak gebruik van geur: Vogels hebben een sterke reukzin. Maak gebruik van geuren die vogels afstoten, zoals pepermuntolie of azijn.