Een zure bom is een Noord-Nederlandse term voor een ingelegde (grote) augurk, die vooral in Nederlandse haringkarren wordt verkocht. De smaak is zoetzuur, waarbij het zuur overheerst.
Voorbereiding: Borstel de augurken voorzichtig af met een pannensponsje of borsteltje. Leg ze in een bak water ( verhouding: 1 liter water + 75 gram zout) met een deksel, gedurende 36 uur (op donkere koele plek). Inleggen en wecken: Spoel de augurken goed af met water en droog ze af met keukenpapier.
Er zitten niet veel voedingsstoffen in de augurk, behalve vitamine K (1 augurk bevat 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid). Daarnaast bevat de augurk veel zout. Conclusie: een augurk is een prima tussendoortje en altijd beter dan een zak chips, maar beter niet een hele pot leegeten.
Door het gebruik van de kruiden, met name saffraan, heeft de Amsterdamse ui, in tegenstelling tot de zilverui, een geel uiterlijk. Ingrediënten: uien, water, azijn, zout, antioxidant: sulfiet (Sulfiet), natuurlijke aroma's (mosterd), zoetstof: sacharine, kleurstof: riboflavine (vitamine B).
Kesbeke producten bestellen | Albert Heijn.
Kesbeke is nog de enige inleggerij van echte Amsterdamse Tafelzuren. Sinds 1999 geleid door Oos, derde generatie Kesbeke. Zijn grootvader, Charles Kesbeke, de grondlegger van het bedrijf, begon in 1948 in een keldertje in hartje Amsterdam, aan het Waterlooplein.
Komkommer is een gezonde groente in diverse opzichten. Deze groentensoort kan bijvoorbeeld helpen tegen maagzuur. Maagzuur na het eten kan verschillende ongemakken veroorzaken.
Augurken bevatten heel weinig calorieën, zo'n 14 per 100 gram. Je kunt er daarom best veel van eten zonder dat je er van aankomt. Helaas zitten er niet veel goede voedingsstoffen in een augurk. Dus ja, gezond zijn ze niet echt..
Dat zeker niet, waar je echter wel rekening mee moet houden is de hoeveelheid natrium (zout) en jodium. Als je erg veel augurken eet en dit een dagelijkse routine is, dan kun je daarmee hypertensie (hoge bloedruk) en hart- en vaatziekten in de hand werken.
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel in België.
Een augurk is een kleine komkommer. Met het verschil dat een augurk rauw niet lekker is. Daarom worden augurken ingelegd in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker. Er zijn vele verschillende soorten augurken: van zeer klein (cornichons) tot heel groot (zure bommen).
Augurken zijn dus een vrucht die lijken op soort kleine komkommer. Een rauwe augurk heeft maar weinig smaak. Daarom worden ze in een bad met zout gelegd, en daarna nog in andere mengelingen afhankelijk van het soort augurk. Pas daarna krijgen ze de verfrissende, sappige smaak.
Augurken hoef je niet te koken, stomen, verwarmen of bakken om ze te kunnen eten. Rauw zijn ze heel goed eetbaar, bijvoorbeeld als tussendoortje. Een bekend gerechtje met augurk is de rolmops, een gefileerde haring gevuld met augurk wordt opgerold en in azijn gelegd.
Is de augurk gezond? Komkommers zijn gezond, dus het originele vruchtje waarvan de augurk gemaakt wordt ook! Er is echter een grote maar: de augurk wordt bewerkt met zout en soms met suiker, wat het natuurlijk een flink stuk minder gezond maakt. Desondanks blijft de augurk relatief arm aan calorieën.
Er wordt wel eens gezegd dat augurken helpen bij afvallen. Augurken bevatten weinig calorieën zo een 14 calorieën per 100 gram augurken. Je kunt er daarom veel van eten zonder dat je aankomt. Maar gezond zijn ze helaas niet.
De gezondste keuze is de natriumarme augurk van het merkt Kesbeke. Je hebt bij deze soort geen nadelen van het overtollige natrium wat in de meeste andere merken wel zit. Ter vergelijking wordt de natriumarme versie van Kesbeke met de normale soort van het huismerk AH vergeleken.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
De vezels uit de schil hebben als extra voordeel dat ze goed zijn voor de stoelgang, doordat ze water vast houden in het lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Zonder schil bevat de komkommer meteen veel minder van de gunstige voedingsstoffen, dus met schil consumeren heeft zeker de voorkeur.
Wist je dat de komkommer tot de top drie behoort van meest gekweekte groente? Zo kom je bijna nooit voor een leeg schap te staan en dat is maar goed ook, want de komkommer is geschikt om elke dag te eten. Hij is lekker, gezond en bevat ook nog eens weinig calorieën.
De Amsterdamse ui is een gewone zilverui die direct na de oogst wordt ingelegd in zuur (azijn en specerijen). Door het gebruik van de kruiden, met name saffraan, heeft de Amsterdamse ui, in tegenstelling tot een onbewerkte zilverui, een geel uiterlijk.
Made in Amsterdam
In feite is het een doodgewoon uitje dat is ingelegd in een mengsel van azijn en kruiden, meestal mosterdzaad, laurierblad en piment. Daardoor is 'ie lang houdbaar, maar krijg hij ook een fijne, knapperige, zure bite die zo lekker is bij allerlei gerechten.
De test gaat om de uitstraling, de augurk, de beet en de smaak van de verschillende augurken. Kesbeke komt in alle categorieen als beste uit de "pot"! En mag zich daarmee eervol winnaar bekronen tot de lekkerste augurk van Nederland!